Granolanın tadını çıkarmanın birçok lezzetli yolu olduğundan, evde saklamak için bir parti hazırlamak pratiktir. Ev yapımı çıtır granola tarifimizin yapımı yalnızca 35 dakika sürer ve size sadece kahvaltıda değil, tatlı, cevizli ve çıtır bir şeye ihtiyacınız olduğunda tadını çıkarabileceğiniz bol miktarda porsiyon bırakır.
Granola kiler dostu olmasına rağmen, uygun depolama, gevrek ve lezzetli kalmasını sağlar. Ev yapımı granolanızı nasıl saklayacağınızı bilmenin bir kısmı, kullandığınız malzemelerin stabilitesine aşina olmaktır. Yulaf, düşük nem içeriğinden dolayı rafta dayanıklıdır, ancak fındık ve tohumlardaki yağlar, ısıya ve ışığa maruz bırakıldığında kokuşabilir. Granola ayrıca bal, pekmez veya esmer şeker şurubu gibi kullandığınız tatlandırıcının neminden dolayı sert, çiğnenebilir ve topaklaşabilir. Yulaf, sahip olduğu az miktarda nemi emdiği için kurutulmuş meyvelerin kalitesi de düşer.
Taze ev yapımı granola, oda sıcaklığında uygun şekilde saklandığında dört haftaya kadar dayanabilir. Saklamadan önce tamamen soğumasını sağlayarak kalitesini koruyun. Sıcakken paketlemek yoğuşmaya ve dolayısıyla gereksiz neme neden olur. Cam kavanoz, BPA içermeyen vakumlu kapaklı kap veya kilitli poşet gibi temiz, kuru ve şeffaf, hava geçirmez bir kap seçin, böylece granolanızın kalitesini açmanıza gerek kalmadan kontrol edebilirsiniz. Kahve, baharat ve soğan gibi güçlü kokuya sahip malzemelerden uzakta, serin, karanlık ve kuru bir yerde saklayın.
Büyük bir granola yaptıysanız, dondurmak daha uzun süreli depolamaya olanak tanır. Yiyecekleri dondurucuya yerleştirmeden önce önceden porsiyonlara ayırmanın yanı sıra, oda sıcaklığında saklamayla ilgili adımların aynısını izleyin. Bu şekilde, her ihtiyaç duyduğunuzda her şeyi çözdürmek zorunda kalmazsınız. Bu aynı zamanda kabı ağzına kadar doldurmanızı da önleyecektir: Granola dondukça genişler, bu nedenle üstte biraz boşluk bırakmak en iyisidir. Dondurucuda saklamak lezzetini ve kalitesini üç ay boyunca koruyabilir. Kabın üretildiği tarihin etiketlenmesi, tazeliğini takip etmenize yardımcı olacaktır. Mikrodalga fırına koymak veya sıcak suyla çözmek yerine, önceden porsiyonlara ayırdığınız dondurulmuş granolanızı oda sıcaklığında bırakın. 10-15 dakika içerisinde yemeye hazır olacaktır. Çözüldükten sonra çok kuru olduğunu düşünüyorsanız, yavaş yavaş nem ekleyin. Su iyidir ancak ekstra lezzet için birkaç çay kaşığı süt veya bal kullanın ve iyice karıştırın. Yemeden önce granolanızın birkaç dakika nemi emmesine izin verin. Bu gıda maddesini dondurmanın bir dezavantajı, kurutulmuş meyve parçalarının depolama sırasında sertleşmesidir. Taze bir granola partisi hazırlarken henüz eklememeyi seçebilirsiniz. Bunun yerine, yemek için istediğiniz porsiyonu çözdükten çok sonra bunları karıştırın. Şunlara da göz atın;Daha Uzun Süreli Depolama İçin Granolayı Dondurun