Protein deposu olarak bilinen et ve et ürünleri, genellikle ana yemeklerin içerisinde kullanılır. Ancak, bu kez et yemeyen, sevmeyen veya tercih etmeyenler için farklı bir iftar menüsü hazırladık. Yapımında hiç et kullanılmayan bu yemekler, sebze ve bakliyatlardan oluşmaktadır. Kimisi ana yemek, kimisi atıştırmalık olarak sunulan etsiz yemekleri ilham almak için kullanabilir, daha fazlasına iftar yemekleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz. İşte, birbirinden lezzetli, pratik ve doyurucu 30 etsiz iftar yemeği tarifi:
Yemeklerin yanında sunulan mücver, genellikle kabakla yapılsa da, bu kez farklı versiyonunu sunuyoruz. Ispanak, pırasa, ısırgan otlarıyla hazırlanan otlu mücver, iftar sofralarında hafif beslenmek isteyenlerin favorisi olacak. Hem etsiz beslenmek, hem de düşük kalorili yemeklere yönelmek isteyenler için önerimiz, zeytinyağlı semizotu. Porsiyonu yaklaşık 40 kalori olan zeytinyağlı semizotu, stres, yorgunluk gibi sorunlara da iyi gelir. Metabolizmayı hızlandırmasıyla bilinen karnabaharı, kapari, maydanoz ve un ile bir araya getirdik ve ortaya nefis bir tarif çıktı. Yalnızca 30 dakikada hazırlanan karnabahar kızartmasına, sofralarınızda yer açmayı unutmayın. Sebze severleri böyle alalım. Patates, kabak, patlıcan ve domates ile hazırlanan bu yemek, ortalama 45 kaloridir. Baharatlarla harmanlanan fırında karışım sebze, 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Nevşehir'in meşhur yemeklerinden biri olan dıvıl, patates ve bulgur ile hazırlanan bir köfte çeşididir. Hazırlaması 10, pişirmesi 10 dakika süren dıvıl tarifini, ana yemeklerin yanında sunabilirsiniz. Etsiz iftar yemeği hazırlamak isteyenler için, İtalyan mutfağından dünyaya yayılan penne arabiata tarifini öneriyoruz. Domates, fesleğen ve chili biberi ile hazırlanan arabiata soslu makarnayı, parmesan peyniri ile birlikte servis edebilirsiniz. Demir bakımından zengin olan şeyh mualla, yeşil mercimek ile hazırlanan bir Hatay yemeğidir. Özellikle Arap mutfağında çok sevilen bu yemek, patlıcanlı mercimek yemeği olarak da bilinir. Nohut, pazı, pirinç ve sarımsak ile hazırlanan bu yemek, özellikle kış aylarında sık sık tüketilir. Etsiz iftar yemeği arayanlar için, alternatif bir ana yemek önerisidir. Ispanak, erişte, beyaz peynir ve kaşar peyniri ile hazırlanan bu yemek, börek tadındadır. İsteğe göre üzeri beşamel sos ile zenginleştirilebilir. Yalnızca 7 malzeme ile hazırlanan kabak bastı, hem ekonomik, hem de pratik bir yemektir. Ortalama 30-35 dakikada hazırlanan kabak bastıyı, dereotu ve fesleğen ile zenginleştirebilirsiniz. Protein bakımından zengin olan istiridye mantarı, özellikle vejetaryen menülerinin vazgeçilmezidir. Eğer iftarda kalabalık bir sofra kuracaksanız, kızarmış ekmek dilimleri ve mantar ile nefis bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz. Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşüren kereviz, hafif iftar yemeklerinin en sevilen sebzelerinden biridir. Kereviz, krema ve gravyer peyniri ile hazırlanan kereviz grateni, kekikle birlikte sunabilirsiniz. İnce bulgur, un ve baharatlarla hazırlanan mirik köfte, Sivas mutfağının yöresel lezzetlerindendir. Kısa sürede hazırlanan mirik köfteyi, bol sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz. Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan bu pilav, ana yemeklerin yanında sunulur. Badem, kuş üzümü, kuru kayısı, fıstık ve tarçın ile hazırlanan Osmanlı pilavı, iç pilav olarak da kullanılabilir. Ana yemek olarak sunulan zeytinyağlı biber dolması, iftar menülerinin tamamlayıcı lezzetidir. Porsiyonu yaklaşık 170 kalori olan zeytinyağlı biber dolması, bazı yörelerde kıymalı olarak sunulur. Yemeklerin yanında atıştırmalık olarak sunulan peynir dolgulu mantar, fırında pişirildikten sonra sofralardaki yerini alır. Tarifte cheddar, parmesan ve krem olmak üzere 3 farklı peynir kullanılır. Demir, potasyum ve magnezyum bakımından zengin olan pırasa, kemikleri güçlendiren besinlerden biridir. Pırasa, havuç, bal ve kuru üzüm ile hazırlanan mençiyi, yoğurt eşliğinde sunabilirsiniz. İrmik ve ince bulgur ile hazırlanan sıkma köfte, Malatya ve Adana mutfağı ile özdeşleşmiştir. Hazırlanan köfteler sarımsak, nane ve yoğurt eşliğinde servis edilir. Trabzon'un meşhur yağlı pidesi, tel peynir, yumurta ve kaşar peyniri ile hazırlanır. Karadeniz çevresinde sık sık tüketilen yağlı pide, 25-30 dakikada sofralardaki yerini alır. Sindirim sistemini düzenleyen enginar, kötü kolesterolün düşürülmesine de yardımcı olur. Yalnızca 5 malzeme ile hazırlanan zeytinyağlı bebek enginar, düşük kalorisi ve hafifliği ile etsiz iftar yemeklerinde mutlaka denenmesi gereken yemeklerden biridir. Ramazan ayında kilo kontrolüne devam etmek isteyenler için, roka, kereviz ve elma ile hazırlanan düşük kalorili rokalı kereviz yemeğini öneriyoruz. Patlıcan, soğan, domates ve biber ile hazırlanan imam bayıldı, iftar sofralarında mutlaka yer vermeniz gereken lezzetlerden biridir. Sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz. Lahananın pirinçli harç ile doldurulmasıyla hazırlanan pratik lahana dolması, kalabalık sofralar için idealdir. Yoğurt eşliğinde servis edebilirsiniz. Akdeniz mutfağında yaygın olarak kullanılan iç bakla, düşük kalorisi ve hafifliğiyle iftarda yemeği fazla kaçırmak istemeyenler için önerilir. Porsiyonu, yaklaşık 175 kalori değerindedir. Afyon mutfağıyla özdeşleşen göce köftesinde, bulgur ve göce buğdayı kullanılır. Tencerede haşlanan köfteler, sarımsaklı yoğurt ve pul biberli sos eşliğinde servis edilir. Karnabahar, iftar menülerinde yer verebileceğiniz lezzetlerden biridir. Bütün karnabaharın köri, hardal, sarımsak, toz biber gibi baharatlarla zenginleştirilmesiyle hazırlanan bu yemeği, çiçeklerine ayırarak servis edebilirsiniz. İftarda düşük kalorili ve hafif bir yemek arıyorsanız, iç bakla, bezelye ve dereotu ile hazırlanan enginar yemeğini tercih edebilirsiniz. Lezzetini artırmak için limon suyu veya portakal suyu kullanmayı unutmayın. Pırasa, domates püresi, nar ekşisi ve portakal suyu ile hazırlanan bu yemek, pırasa sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak niteliktedir. Limon dilimleri eşliğinde servis edebilirsiniz. Kabak, biber, havuç ve mantar ile hazırlanan sebze şiş, 15 dakikalık pişirme süresinin ardından sıcak sıcak servis edilir. Dilerseniz, patates veya patlıcan gibi farklı sebzeler ekleyebilirsiniz. Mor lahananın pirinçli harç ile doldurulup ince bir şekilde sarılmasıyla hazırlanan bu yemek, iftar sofralarına renk katacak tariflerden biridir. Hem şık sunumu, hem de lezzetiyle mor lahana sarmasını mutlaka deneyin. Şunlara da göz atın;