İçeriğinde potasyum, protein, fosfor, demir ve birçok mineral barındıran et yemekleri; sade, sebzeli ve soslu olarak sunulur. Genellikle haşlama, fırınlama ve kızartma şeklinde pişirilir. En sevilen çeşitleri ise yumuşaklığı ile bilinen kuzu ve dana etidir. Kas ve kemik sistemini güçlendiren kırmızı et, kalp sağlığını korumasıyla da bilinir. Özellikle yaşlılık döneminde ortaya çıkan kemik hastalıkları riskini düşürür. Beslenme yetersizliklerini azaltmasının yanı sıra vücudu enerjik ve canlı tutar. Et yemeklerini hazırlarken dikkat edilmesi gereken nokta ise kullanılan baharatlardır. Yemeğe aroma katmak için kullanılan nane, pul biber, isot, kekik, kimyon, karabiber gibi baharatlar doğru bir şekilde ayarlanmalıdır. Etin çabuk pişmesi ve yumuşaması için dinlendirme işlemi de unutulmamalıdır. Peki, yılbaşı için hangi et yemekleri yapılabilir? Etli yılbaşı menüsünde hangi yemekler var? İşte sizin için hazırladığımız birbirinden lezzetli 40 farklı yılbaşı et yemeği tarifi:
Fileto, etin kemiklerinden arındırılmış bölümüne verilen isimdir. İsteğe göre dana, kuzu, koyun, tavuk ve balık filetoları hazırlanabilir. Dana fileto ise, yüksek ateşte mühürlenerek pişirilen bir yemektir. Yılbaşı sofralarında farklı tatlar denemek isteyenler için, duxelle pirzolayı öneriyoruz. Fransız mutfağına özgü bir sos olan duxelle sosu ile pirzolaları marine ettikten sonra, etleri kızartarak servis edebilirsiniz. Rostoyu hiç kuzu etiyle denediniz mi? Genellikle dana antrikot ile hazırlanan rosto, İngiliz ve Amerikan mutfağının en sevdiği yemekler arasındadır. Yeni yıla girerken siz de aromalı kuzu rosto hazırlayarak kendinizi ve sevdiklerinizi şımartabilirsiniz. Yılbaşı akşam yemeği için kararınız kuzu rosto olursa mutfağa biraz daha erken girseniz iyi olur. Çünkü yaklaşık olarak bu lezzetli tarifin hazırlık süresi 35, pişirme süresi 50 dakikadır. Yılbaşı sofralarında daha aperatif tatlara yer vermek istiyorsanız, kuşbaşı olarak hazırlanan ciğer şiş tarifini deneyebilirsiniz. Sebzeler eşliğinde sunulan ciğer şişi, hem fırında, hem de ızgarada hazırlayabilirsiniz. Ana malzemeleri kuzu eti, domates ve patates olan klasik güveç, adından anlaşılacağı üzere en klasik tariflerden biridir. Küçük güveç kaplarında hazırlanan bu yemek, hafif ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin de favorisi. Dana bifteği ile nefis bir yemek hazırlamak istiyorsanız, sizi böyle alalım. İtalyan mutfağından dünyaya yayılan dana pikatayı, yalnızca 6 malzeme ile hazırlayabilirsiniz. Hazırlama süresi ortalama 30-35 dakikadır. Farklı kültürlerin yemeklerini kendi mutfağına taşımak isteyenler için, steak and paris mash tarifini öneriyoruz. Yalnızca 3 malzeme ile hazırlanan steak and paris mash, biftek, patates ve tereyağının birleşiminden oluşur. Cafe de Paris sosu, adından anlaşıldığı gibi Fransız mutfağına özgü bir sostur. Yüksek ateşte mühürlenen bonfileler, bu sosa birlikte servis edilir. Cafe de Paris sosu yapımında zerdeçal, rokfor peyniri ve krema kullanılır. Urfa yöresiyle özdeşleştirilen beyti, genellikle kuzu eti ile hazırlanır. Lavaşın içerisine konulan kıyma, rulo şeklinde sarılır ve pişirme işleminin ardından küçük dilimler haline getirilir. Görünümü ve lezzeti ile en özel sofralarda kendine yer bulur. Hazırlama süresi 30, pişirme süresi 25 dakika olan bu lezzetli fırın beyti ile yeni yıl akşamında iltifatları toplayacaksınız. Külbastı, isteğe göre kuzu veya dana eti ile hazırlanabilir. İsmini pişirilme yönteminden alan bu yemek, hem kuru, hem de sulu bir şekilde pişirilir. Özellikle kalabalık sofraların favorisidir. Dünyada en fazla et tüketilen yerlerden biri olan İngiliz mutfağı, rosto çeşitlerine sık sık yer verir. Sos ve patates püresi ile hazırlanan bu yemek, ismini pişirilme şeklinden almıştır. Özellikle büyük davetlerde ve önemli gecelerde servis edilen özel yemekler arasındadır. Püreli dana rosto tarifini hazırlamak için 25 dakika hazırlık, 35 dakika pişirme süresi gerekiyor. Protein deposu olarak bilinen dana kaburga, kekik, biberiye ve sarımsak aromalı marine sosunda bekletilir. Sosla özdeşleşene kadar marine edilen dana kaburga, 1 saat fırında pişirildikten sonra sofralardaki yerini alır. Et yemekleri yalnızca sosla değil, sebzelerle de birlikte sunulabilir. Enginar da, et yemeklerine en çok yakışan sebzelerden biridir. Hem besleyici, hem de pratik bir tarif arıyorsanız, enginarlı dana bifteği deneyebilirsiniz. Dana kaburga yerine kuzu kaburga denemek isteyenler için de özel marine soslu bir tarifimiz var. Hazırlaması 20, pişirmesi 1 saat olan fırında kuzu kaburgayı, patates püresi ile birlikte sunabilirsiniz. Yumuşacık kuzu etiyle hazırlanan fırında kuzu kafes, nane, soğan, limon ve sirkeli sosa batırılır. Kuzu eti tamamen marine edilince, fırında pişirilerek servis edilir. Genellikle pirinç pilavı ile birlikte sunulur. Sığır etinin kavrulmuş hali olan rozbif, İngiliz mutfağına özgü bir yemektir. Rozbif ana yemek olarak sunulsa da, hazırlama aşamasında artan parçalar sandviç yapımında kullanılır. Meksikan mutfağının eşsiz baharatları ile hazırlanan taco, dünyanın en popüler yemekleri arasındadır. Sebze ve kıyma karışımı ile hazırlanan bu yemek, lavaş içerisinde servis edilir. Farklı malzemelerle harmanlanan yemekler damak zevkinize hitap ediyorsa, taco tam size göre! Hazırlığı ve pişirmesiyle birlikte yaklaşık 50 dakikada tacolarınız hazır olacak. Karadeniz ile özdeşleşen lahana dolması, klasik tariflerden çok farklı bir şekilde karşınızda! İç kısmı kuzu eti ile doldurulan lahana, şık görünümü ve lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakacak. Ana yemek olarak sunabileceğiniz etli lahana dolmasını tarif listenize not almayı unutmayın! Toplamda 45 dakika gibi bir sürede, etli lahana dolmanız yılbaşı sofranızda tütecek. Osmanlı mutfağında çok sevilen bu yemek 'rummamiye' ismiyle de bilinir. Yılbaşında hem doyurucu, hem de lezzetli bir yemek hazırlamak isteyenler için idealdir. Ana malzemesi biftek olan pot roast, yılbaşında yeni tatlar keşfetmek isteyenler için idealdir. Fırınlanmış sebzelerle birlikte sunulur. Yılbaşı sofralarında saray mutfağına yer vermek isteyenler için, dana kuşbaşı ve soğan ile hazırlanan yahni tarifini öneriyoruz. Saray yahnisinin pişirme süresi uzun olduğu için, yemeği hazırlamaya erken saatlerde başlamanızı öneririz. Bonfile, soya sosu ve bal ile hazırlanan bu yemek, özel günlerin vazgeçilmezidir. Pişirmeye başlamadan önce etleri marine edilir. Ardından mühürlenir ve sos eşliğinde servis edilir. Yılbaşında yöresel lezzetler denemek isteyenler için, önerimiz Gaziantep mutfağından Ali Nazik kebabı. Patlıcan beğendi, kıyma ve yoğurt ile hazırlanan Ali Nazik kebabını, videolu anlatımıyla kolayca sunabilirsiniz. Yılbaşı sofralarında farklı kültürlere yer vermek isteyenler için, Alman mutfağının sevilen lezzeti et rouladen tarifini sizlerin beğenisine sunuyoruz. Etin suyunu sos yapımında kullanmayı unutmayın. İskender, Bursa mutfağından yayılan ve okurlarımız tarafından çok sevilen bir tariftir. Yılbaşı menüsü için evde kendi ellerinizle iskender hazırlayabilir, domates sosu ve tırnak pide ile harikalar yaratabilirsiniz. Ana yemek olarak kuzu etiyle hazırlanan mutancanayı servis edebilirsiniz. Et yemeğinin yanına ise Türk mutfağının vazgeçilmezi haline gelen pirinç pilavını ekleyin. Bu ikiliye çok yakışan havuç mezesini de unutmayın. Yemeğin ardından çikolata ve şekerle renklendirilen red velvet cakepopları sunabilirsiniz. Karski, kuzunun sırt kısmından çıkarılan bir ettir. Bu yüzden genelde kuzu karksi olarak belirtilir. Türk mutfağının özgün yemekleri arasında yer alan çoban kavurma, sac kavurma olarak da bilinir. Genellikle pilav ile birlikte sunulan çoban kavurmanın yapımında kuzu veya dana eti kullanılır. Mevsim sebzeleri ile hazırlayacağınız bu lezzeti dilerseniz tabakta servis edebilirsiniz. Güveçte kullanacağınız sebzeleri mevsimine göre seçerken mutlaka yıldız anason kullanın. Çiğ et ile hazırlanan carpaccio yapımında genellikle dana eti kullanılır. Özellikle İtalyan mutfağında sık sık yer verilen dana carpaccio, yemeklerin yanında meze ve atıştırmalık olarak sunulabilir. Dana dili, mantar ve arpacık soğan ile hazırlanan bu yemek, özellikle kalabalık sofralar için idealdir. Yüksek proteinli içeriği ile meze ve salatalar eşliğinde servis edilebilir. İç harcı biber ve mantar ile doldurulan ciğer, yılbaşı sofralarında mutlaka yer verilmesi gereken lezzetlerden biridir. Ciğer sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak niteliktedir. Şef Claudio Chinali'den ızgarada pişirilmiş domates, kırmızı soğan ve limon ile marine edilmiş dana eti tarifini sizlerin beğenisine sunuyoruz. Şef Ayvaz Akbacak'tan, yılbaşı sofralarına yakışacak nitelikte bir tarifimiz var. Dana bonfile ile hazırlanan bu yemeği, küçük kaselerde sunabilirsiniz. Trüf mantarı ile zenginleştirilmiş dana lokum, pancar püresi ve patlıcan beğendi ile birlikte sunulur. Şef Serdal Koç'un tarifini defterinize kaydetmeyi unutmayın. İtalyan mutfağıyla özdeşleşen trippa alla milanese, dana işkembe, havuç, kereviz sapı, sarımsak ve domates ile hazırlanır. Ortalama 2 saatlik pişirme süresinin ardından sıcak sıcak servis edilir. Hindi budu, havuç ve soğan ile hazırlanan bu yemek, yılbaşında hindi dolma yerine farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir. Chili sos, soya sos, zeytinyağı ve pekmez ile marine edilen et, fırında pişirildikten sonra sunulur. Yılbaşı gecesi farklı bir kebap hazırlamak isteyenler, Kıbrıs mutfağıyla özdeşleşen yağsız kıyma ve gömlek yağı ile hazırlanan şeftali kebabını deneyebilir. Bol yeşillikli salata eşliğinde sunabilirsiniz. Kuşbaşı dana eti, sarımsak, soğan, havuç, damla sakızı ve portakal kabuğu ile hazırlanan sakız yahnisi, özellikle kalabalık sofralar için idealdir. Ege mutfağının sevilen mezeleriyle servis edebilirsiniz. Yılbaşına özel bir yemek yapmak isteyenler, Executive Şef Aydın Sevindik'ten pancar püreli ve kaparili sos ile hazırlanan beef wellington tarifini deneyebilir. Şunlara da göz atın;