Vitamin bakımından zengin olan sebze yemekleri, sağlıklı olduğu için sofralarımızdan eksik etmememiz gereken besinleri içerir. Eğer siz de sebze yemeklerine sofranızda daha fazla yer vermek istiyor, ancak 'Et yemeden doyamıyorum.' diyorsanız, etle zenginleştirilmiş birbirinden lezzetli tariflerimizden yararlanabilirsiniz. İşte, lezzetiyle tadı damağınızda kalacak, 'Bugün ne pişirsem?' sorusuna cevap olacak en doyurucu 17 etli sebze yemeği tarifi:
Kıyma ile zenginleştirilen bezelye yemeği, patates, havuç, soğan gibi farklı sebzelerden oluşur. Kısa sürede hazırlanan bu yemek, kalabalık sofralar için de idealdir. Kuşbaşı et, nohut ve patlıcan ile hazırlanan bu yemek, Antep mutfağıyla özdeşleşmiştir. Yapımında hem domates, hem de biber salçası kullanılır. Naneli tereyağı eşliğinde servis edilir. Dolma severlerin mutlaka denemesi gereken tariflerden biri olan soğan dolması, kıymalı pirinçli harç ile hazırlanır. Orta ateşte pişirilir. 30-35 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Mevsimin et taze ayvalarıyla yapabileceğiniz bu yemek, kuzu eti, pirinç ve patates ile zenginleştirilir. Aroma katmak için, bir tutam tarçın eklemeyi unutmayın. Lahana sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak bir tarifimiz var. Kuzu eti, beyaz lahana, lahana turşusu ve salçalı sos ile hazırlanan bu yemek, fırında pişirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir. Bal kabağı, kıyma ve yoğurt ile hazırlanan bu yemek, kış günlerinin vazgeçilmezidir. Maydanoz ile zenginleştirilir. Ortalama 30-35 dakika içinde hazırlanır. İtalyan mutfağından dünyaya yayılan lazanya, kıyma ile hazırlanan bir yemektir. Lazanyayı, sebzeyle zenginleştirmek isteyenler, kabak ile hazırlayarak farklı tatlar keşfedebilir. Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan kavun dolması, düğün, nişan gibi büyük törenlerde sunulan bir yemekti. Kıymalı pirinçli harç ile doldurulan bu yemek, şık sunumuyla kalabalık sofralara renk katar. Pırasa sevmeyenlerin bile mutlaka denemesi gereken bir yemekle karşınızdayız. Kıyma, havuç, biber ve pırasa ile hazırlanan bu yemek hem vitamin bakımından zengin, hem de düşük kalorilidir. Mayıs ayında tüketilmeye başlatan semizotu, genellikle salata yapımında kullanılır. Ancak farklı tarifler denemek isteyenler için, bulgur ve kıyma ile zenginleştirilmiş kıymalı semizotu tarifini sizlerin beğenisine sunuyoruz. Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak tarafından sunulan kıymalı kabak mantısı, diyabet hastaları için idealdir. Sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulabilir. Demir deposu olarak da bilinen yeşil mercimeği, bu kez kıyma ile zenginleştirmeye ne dersiniz? Yalnızca 7 malzemeden oluşan kıymalı yeşil mercimek ile hem doyurucu, hem de sağlıklı bir menü hazırlayabilirsiniz. Temizlenmiş enginar, kuzu eti ve soğan ile hazırlanan bu yemek, protein bakımından çok zengindir. İsteğe göre kuzu yerine farklı et çeşitleri de kullanılabilir. Böbrek sağlığına iyi gelen ve Ege mutfağında sık sık tüketilen şevketi bostan yemeği, kuzu etiyle zenginleştirilir. Bu yemeğin bir porsiyonu, yaklaşık 70 kalori değerindedir. Bu sayede diyet listelerine eklemek de mümkündür. Mutfaklarda sık sık kullanılan patatesi, bu kez kıyma, kapya biber ve baharatlarla zenginleştirdik. Şık sunumuyla hem göze, hem de damağa hitap eden rulo patateslerin üzerine kaşar peyniri eklemeyi unutmayın. Makarna yemeye doyamayanlar için de, nefis mi nefis bir önerimiz var. Havuç, domates, sarımsak gibi farklı sebzelerle zenginleştirilen kıymalı makarna pastasını, dilimleyerek servis edebilirsiniz. Türk mutfağı denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri olan ve kıymalı patlıcan ile hazırlanan karnıyarığı, bu kez tavuklu versiyonuyla sizlere sunuyoruz. Hazırladığınız tavuklu karnıyarığı, pirinç pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz. Şunlara da göz atın;