Etiyopya Kahvesi Nasıl Demlenir?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
35 Tarif       24 Takipçi
Etiyopya kahvesi, keskin ve yoğun aromalı bir kahve çeşididir. Peki, Etiyopya kahvesinin özellikleri nelerdir, nasıl demlenir? İşte, Etiyopya kahvesi hakkında merak edilenler:

Dünyada kahve bitkisinin yetiştirildiği ilk yer olarak bilinen Etiyopya, aynı zamanda kahvenin anavatanı olarak da bilinir. Dünyanın en iyi kahve çekirdekleri bu bölgede yetişir. Kahve tutkunları için eşsiz tatlar sunan bu bölgede yetiştirilen kahveler, çoğunlukla hafif ve orta gövdelidir. Zengin meyve notaları ve yüksek asiditesiyle ön plana çıkar. Etiyopya kahvelerinde genellikle narenciye, çiçeksi ve tatlı tonlar bulunur. Etiyopya'da kahve yetiştirilen başlıca bölgeler şu şekildedir;

  1. Sidamo: Bu bölgede yetişen kahveler meyve ve çiçek aromaları ile karakterizedir. Orta asiditeli ve dengeli tatları ile bilinir.
  2. Harrar: Harrar bölgesindeki kahveler baharatlı bir tat profiline sahiptir. Kahveler güçlü ve zengin bir tada sahiptir.
  3. Yirgacheffe: Bu bölgede yetişen kahveler parlak asiditeye ve narenciye notalarına sahiptir.
  4. Limu: Limu kahveleri, dengeli asiditeye ve tatlı aromaya sahiptir. Yumuşak içimi ile kahve severlerin favorileri arasındadır. 

Etiyopya Kahvesinin Özellikleri Nelerdir?

Etiyopya kahveleri, yüksek asiditeleri ve keskin tatları ile bilinir. Bu özelliği ile kahvenin canlı ve taze bir tadı vardır. Genelde %100 Arabica kahve çekirdekleri üretilir. Kahvede portakal kabuğu, yasemin ve çilek gibi meyveli notalar mevcuttur. Dengeli asiditeleri ile içim esnasında damakta ferahlatıcı bir his bırakır. Kolay içimli kahve arayanlar için de idealdir. Espresso ve filtre kahve gibi farklı şekillerde içilebildiği için, çok yönlü olmasıyla da bilinir. Etiyopya kahvesinde sertlik, kahvenin yetiştiği bölgeye ve türüne göre değişiklik gösterir. Genelde Arabica çekirdekleri kullanıldığı için yumuşak ve dengeli bir tat profili mevcuttur. Ancak Harrar bölgesinde yetişen kahveler daha yoğun ve güçlü bir tada sahiptir. 

Etiyopya Kahvesi Nasıl Demlenir?

Etiyopya kahve çekirdekleri, hangi kahve yapılacaksa ona uygun boyutlarda öğütülmelidir. Öğütme işlemi, demleme işleminden hemen önce yapılmalıdır. İsteğe göre aşağıdaki yöntemlerle kahvenizi demleyebilirsiniz;

  1. French press: Kahve çekirdeklerini kalın bir şekilde öğüttükten sonra french presse alın ve üzerine sıcak su ekleyin. 4-5 dakika demlenmesini bekledikten sonra süzgeci yavaşça bastırın. 
  2. Pour-over: Bu yöntemde kahve çekirdekleri suyla yavaşça buluşur. Filtre kahve kağıdını ekipmana yerleştirin. İnce öğütülmüş kahvenin üzerine sıcak su dökün. Suyu dairesel hareketlerle dökün. Damlama işleminden sonra berrak bir kahve elde edebilirsiniz.
  3. Moka pot: Yoğun kahve aromasını sevenler için idealdir. İnce öğütülmüş Etiyopya kahvesini potun üst haznesine koyun. Alt kısma ise suyu ekleyerek demleme işlemine başlayın. 
  4. Cold brew: İnce öğütülmüş Etiyopya kahvesine soğuk su ekleyin ve 12-24 saat buzdolabında bekletin. Ardından süzerek kahvenizi hazırlayabilirsiniz.  

Şunlara da göz atın;

  1. Kahve terimleri sözlüğü
  2. Uganda kahvesi nasıl yapılır?
  3. Dibek kahvesi nasıl ortaya çıktı?
  4. Kenya kahvesinin özellikleri nelerdir?
  5. Brezilya kahvesinin özellikleri nelerdir?

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Hangi Burç Hangi Ülkenin Mutfağını Seviyor?
Şef Eren Babataş'tan 3 Nefis Tarif
Yaban Mersini Nasıl Yenir?
Doğru Besinleri Tüketmek Sağlıklı Bir Yaşamın Anahtarı Mı?
Bu Kış Susuzluğunuzu Gidermenin 5 Basit Yolu
Sufle’nin Tarihçesi ile Ortaya Çıkış Hikayesi