Et sote genellikle soğan, sarımsak, salça temeli ile hazırlanan, damak tadına göre biber, mantar ve benzeri sebzeler ile zenginleştirilen bir ana yemektir. Farklı varyasyonları ile Dünya’da birçok mutfakta et sote ve et sote benzeri yemekler yapılır. Ancak Türk mutfağı ve klasik Türk lokantalarının vazgeçilmez yemeklerindendir. Tencerede sulu olarak pişirilir. Aynı türde sote tavuk etinden de yapılabilir. Ancak et soteyi sade olarak sunmak yerine yanında tamamlayıcılar ile sunmak onu daha lezzetli hale getirir. Ziyafet sofralarınızda, misafirlerinize ya da kendinize et sote yaparken yanına yapabileceğiniz, yakışan tarifleri sizler ile paylaştık. İşte et sote yanına çok yakışacak, lezzetini taçlandıracak tamamlayıcı lezzetler:
Et Sote Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Henüz, et soteyi hazırlamadıysanız püf noktalarına dikkat ederek lezzetli bir et sote yapmak için sebzeli et sote tarifini buraya bırakıyoruz.
Et sote ve pirinç pilavı ayrılmaz bir ikilidir. Et sote deyince akla gelen ilk seçeneklerden biridir. Pirinç, su ve tuz ile hazırlanan pirinç pilavını, 20 dakikada hazırlayabilirsiniz. Mümkünse 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Dilerseniz, arpa şehriye ekleyebilirsiniz. Pirinç pilavı yapmak istemeyen ya da tercih etmeyenler için lezzetli bir alternatiftir. Soğan, biber, domates ve et suyu ile yapılan bulgur pilavı et sotenin tamamlayıcısı olacaktır. Yanına cacık yapmayı deneyebilirsiniz. Patates püresi yumuşak dokusu ve hafif tadı ile et soteye güzel bir eşlikçi. Patateslerin haşlanması ve çatal ile ezilerek püre haline getirilmesiyle hazırlanır. Daha şık bir sunum için, servis tabağına önce patates püresini koymayı, üzerine et soteyi yerleştirmeyi düşünebilirsiniz. Et ile patlıcan sevilen, tercih edilen, lezzetli ikililerdendir. Yalnızca 20 dakikada hazırlanan yoğurtlu patlıcanın yapımında, patlıcan fırın veya ocakta közlenir. Ardından kabukları soyulur ve ezilerek püre kıvamına getirilir. Üzerine yoğurt ve baharatlar eklendikten sonra servis edilir. Domates, soğan, maydanoz, salatalık ve biberle yapılan çoban salata hemen hemen her yemeğin yanına yakıştığı gibi et sote ile güzel bir uyum yakalar. Salatanın sosunda zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisi kullanmayı unutmayın. İnce ince küp şeklinde kıyılan salata malzemelerinin ceviz ve nar ekşisi ile tatlandırılmasıyla hazırlanan gavurdağı salatası, et yemeklerinin vazgeçilmezidir. Porsiyonu 115 kalori olan gavurdağı salatasını, 15 dakikada hazırlayabilirsiniz. Yoğurt, su ve salatalık ile yapılan cacık, serinletici ve ferahlatıcı tadı ile Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Et sotenin yanına çok yakışacak cacığı hazırladıktan sonra 10 dakika buzdolabında dinlendirin. Un, yoğurt, tuz ve kabartma tozu ile hazırlanan lavaş, et sote ile birlikte servis edebileceğiniz lezzetlerdendir. Hamurun kabarması için, 45 dakika oda sıcaklığında dinlendirmeyi unutmayın. Evde kendi ekmeklerini hazırlamak isteyenleri böyle alalım. Un, su, tuz, şeker ve maya karışımından oluşan ekmek fırında pişirildikten sonra dilimlenerek servis edilir. Bir dilim ekmek, yaklaşık 90 kaloridir. Et yemeklerinin yanına çok yakışan patates kızartması, patatesin ince ince dilimlenmesi ve kızgın yağda pişirilmesiyle hazırlanır. Dilerseniz, fritözde de pişirebilirsiniz. Daha doyurucu olması için, patatesleri elma şeklinde dilimleyip fırında pişirmeyi de düşünebilirsiniz. Türklerin vazgeçilmez lezzeti yoğurdu evde kendiniz hazırlayarak yemeklerinizin yanında servis edebilirsiniz. Süt ve yoğurt ile hazırlanan yoğurdu, 6 saat mayalanmayı bırakın. Ardından buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Yapımında pirinç yerine arpa şehriye kullanılan bu pilav, havuç, badem ve domates püresi ile zenginleştirilir. Et sotenin yanında servis edilir. Maksimum 30 dakikalık pişirme süresinin ardından sofralardaki yerini alır. Şunlara da göz atın;