Et Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Et alırken nelere dikkat edilmelidir? Kırmızı et alırken renk, koku, şekil gibi özelliklere dikkat etmek gerekir. İşte, kırmızı et alırken dikkat edilmesi gereken 10 püf noktası:

Kırmızı et, dünya çapında tüketilen bir et çeşididir. Koyun, kuzu, dana gibi hayvanların kesilmesiyle elde edilen kırmızı et ile, tencere, fırın, ızgara ve tava yemekleri hazırlanabilir. Lezzetli bir et yemeği hazırlamak için, doğru et seçimi son derece önemlidir. Eğer bayat veya bozulmaya yakın bir et seçerseniz, gıda zehirlenmesi gibi durumlarda karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yüzden eti alırken mutlaka aşağıdaki noktalara dikkat edin.

  1. Etin tazeliğine dikkat edin: Etin tazeliği oldukça önemlidir. Taze etin rengi kırmızıdır ve parmakla bastırıldığında hafifçe çöker. Eğer et kırmızıdan daha koyu bir renge sahipse ya da elinizle bastırdığınızda şekli hemen eski haline dönüyorsa, o et taze değildir.
  2. Etin görünümüne dikkat edin: Etin görünümü de oldukça önemlidir. Etin üzerindeki kan lekeleri, siyah noktalar veya yeşilimsi bir renk varsa, o eti kesinlikle almamalısın.
  3. Etin rengi: Her hayvanın etinin rengi farklıdır. Ayrıca vücut bölümlerine göre de etin renginde farklılıklar olur. Etin beklemiş olup olmadığı anlamak için, üzerindeki koyu halkalara dikkat edin. Eğer etin üzerinde koyu mor halkalar yoksa, et tazedir. Etin rengi griye çalan açık pembe rengindeyse, bu durum sorun yaratabilir. Bu yüzden almayın. Etin esas rengi kırmızı ve parlak olmalıdır.
  4. Etin kokusuna dikkat edin: Etin kokusu da taze olup olmadığını anlamak için önemlidir. Taze etin kokusu hafif ve hoş bir kokudur. Ancak kötü kokulu, ekşi veya çürük bir koku varsa o eti almayın.
  5. Etin dokusu: Taze bir etin üzerinde mermer deseni olur. Yani etin içinde ince beyaz yağ damarları geçer. Bu durum etin lezzetli olduğunu gösterir.

  1. Etin kesimine dikkat edin: Etin kesimi de taze olup olmadığını anlamak için önemlidir. Etin kesimi düzgün ve temiz olmalıdır. Eğer etin kesiminde düzensizlikler, çentikler veya kemik parçaları varsa, o eti almamalısın.
  2. Etin ambalajına dikkat edin: Etin ambalajını mutlaka inceleyin. Eti aldığınız yerin hijyenik koşullarda olduğundan emin olun. Etin ambalajı sağlam ve temiz olmalıdır. Ambalajın üzerinde delik varsa, kesinlikle eti almayın.
  3. Etin saklama koşullarına dikkat edin: Aldığınız eti hemen eve götürüp buzdolabına koymalısınız. Etin buzdolabında saklanması gereken sıcaklık 4-5 derece arasında olmalıdır. Eğer eti hemen tüketmeyecekseniz, derin dondurucuda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
  4. Eti çektirin: Eğer eti kıyma olarak tüketecekseniz, doğrudan kıyma almayın. Bunun yerine bütün bir et seçerek kasaptan çekmesini isteyin. Köfte yapımında kullanacaksanız, kıymayı iki kez çektirmeye dikkat edin.
  5. Paketli et: Eti paketlenmiş bir şekilde alacaksanız, paketin içinin fazla nemli ve sulu olmamasına dikkat edin. Paketin üzerindeki son kullanma tarihine ve paketleme tarihine mutlaka göz atın. 
  6. Eti sona bırakın: Marketten farklı ürünler de alacaksanız, eti en son alın. Çünkü et sepette ve eve giderken poşette ne kadar uzun beklerse, bakteriler o kadar çoğalacaktır.

İyi Et Nasıl Anlaşılır?

Taze ve kaliteli etin görünümü de diridir. Rengi parlak kırmızıdır ve yüzeyi kurumamış olmalıdır. Aşırı ıslak ve yapışkan et, sağlıksızdır. Eti pişirdikten sonra kolayca çiğnenmesi, parçalara kolay bölünmesi de kaliteli ve taze olduğunu gösterir.

Hangi Hayvanın Eti Lezzetli?

Ülkemizde en çok tüketilen et çeşidi, kuzu ve dana etidir. Kuzu eti, en lezzetli olarak tanımlanır. Ancak etin lezzeti, hayvanın yaşıyla orantılıdır. Yani kuzu ne kadar küçükse, eti de o kadar yumuşak ve lezzetli olur. Koyun eti, ağır kokusu yüzünden fazla tercih edilmez. Keçi ve oğlak eti ise doğru tekniklerle pişirildiği takdirde lezzetli yemeklerin yapımında kullanılır.

Şunlara da göz atın;

  1. Et yemekleri
  2. Et nasıl marine edilir?
  3. Et mühürleme teknikleri nelerdir?
  4. Et pişirirken yapılan hatalar nelerdir?
  5. Et nasıl parçalanır?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Kozalaktan Yılbaşı Süsü Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Sepeti Nasıl Hazırlanır: 6 Farklı Yılbaşı Sepeti Önerisi
Biftek Mantarı Nasıl Pişirilir?
Çay Kaç Kalori: Çay Çeşitleri ve Kalorileri
2024 Google Trends: Dünyada En Çok Aranan Tarifler
Diyabeti Yönetmek İçin En İyi 7 Egzersiz