Espresso ve Filtre Kahve Arasındaki Farklar Nelerdir?
Espresso ve filtre nedir? Espresso ve filtre kahve arasındaki farklar nelerdir? İşte, dünyanın en sevilen kahveleri arasında yer alan espresso ve filtre kahvenin arasındaki temel farklar:

Espresso ve filtre kahve, dünyada en çok tüketilen kahve çeşitleridir. Özellikle sabah saatlerinde uyanmak ve güne daha enerjik başlamak için tercih edilen bu kahveler, farklı özellik ve tatlara sahiptir. Bu iki kahve arasındaki temel ayrımlara geçmeden önce, espresso ve filtre kahvenin ne olduğundan biraz bahsedebiliriz.

Espresso; 1900'lü yıllarda İtalyanların keşfettiği, hızlı bir kahve demleme yöntemidir. Küçük shotlar halinde sunulan espresso, en sert kahve çeşitlerinden biridir ve kıvamı yoğundur. Kafein bakımından zengin olduğu için sabah saatlerinde tercih edilir.

Filtre kahve; Öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak suyla buluşturulup demlenmesiyle hazırlanır. Demlenen kahve, kağıt veya metal filtreden süzülür ve posaları ayrıştırılır. İsteğe göre süt eklenerek tadı hafifletilebilir.

Espresso ve Filtre Kahve Arasındaki Farklar

  1. Demleme süreleri

Filtre kahvenin demlenme süreci, çiçeklenme ile başlar. Bu aşama 30 saniye - 1 dakika arası sürer. Ardından demlenme süresi başlar, ve bu süre 2-3 dakikayı bulabilir. Yani filtre kahveyi demleyebilmek için, ortalama 4-5 dakika gerekir. Espressoda bu süre oldukça kısadır. Espresso, yaklaşık 30 saniye içinde hazır olur ve üzerine istenen malzemeler eklenebilir.

  1. Demleme ekipmanları

Demleme ekipmanları, bu iki kahve arasındaki temel farkı oluşturur. Filtre kahve, french press, V60, chemex, moka pot ve filtre kahve makinesi gibi farklı araçlarla hazırlanabilir. Hazırlama aşamasında kahve telvesini kullanacağınız ekipmana koymak, üzerine sıcak su ekleyip beklemek yeterlidir. Espresso ise kahve makinesinde ve moka potlarda demlenir. Yüksek basınç uygulayan bu makineler, sıcak su ve kahveyi bir araya getirerek espressoyu oluşturur. 

  1. Öğütme

Filtre kahvenin biraz daha büyük parçacıklara sahip olması gerekir. Bu sayede kahve, suyun içinde daha kolay dağılır. Espressonun kahve çekirdekleri ise, en ince ayarlardan birinde öğütülür. Kahve makinesine sıkıştırılarak demlenen bu kahvenin telveleri, toz haline getirilir. 

  1. Tat

Filtre kahve, espressoya göre daha yumuşak, daha az asidik ve temiz bir tada sahiptir. Espressonun asiditesi çekirdeğe bağlı olarak daha yüksek ve daha serttir. 

  1. Eklenen Malzemeler

Filtre kahveye en çok eklenen malzeme, süttür. Ek olarak fındık şurubu, karamel ve vanilya şurubu gibi farklı aromalar ilave edilebilir. Bu malzemeler, kahvenin tadını yumuşatmak için tercih edilir. Espressoya süt, süt köpüğü, krema, çikolata, şurup gibi birbirinden farklı malzemeler eklendiğinde, cappuccino, mocha, latte gibi espresso bazlı kahveler hazırlanır. 

Hangisinin daha güzel olduğu tamamen damak zevkinize bağlıdır. Eğer daha hafif ve yumuşak bir kahve içmek istiyorsanız filtre kahveyi, daha sert ve çekirdeklerin tadını alabileceğiniz bir kahve deneyimi yaşamak istiyorsanız espressoyu tercih edebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Türk kahvesi ve espresso arasındaki farklar
  2. Türk kahvesi hakkında doğru bilinen yanlışlar
  3. Arabica çekirdeklerinin özellikleri
  4. Hangi kahve kaç kalori?
  5. Kosta Rika kahvesi nedir?

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!