Espresso, kahve denildiğinde ilk akla gelen çeşitlerden biridir. En sert kahve çeşidi olarak da bilinen espresso, hem pratik, hem de lezzetli yapısıyla kahveseverlerin favorileri arasında yerini alır. Özellikle sabah saatlerinde tercih edilen espresso, güne daha dinç başlamak ve uykulu ruh halinden kurtulmak için de tüketilir.
1900'lü yıllarda İtalyanların keşfettiği ve dünyaya tanıttığı espresso, hızlı bir kahve demleme yöntemidir. Küçük porsiyonlar halinde sunulan espresso, yoğun kıvama ve sert bir tada sahiptir. Miligram başına düşen kafein miktarı oldukça yüksektir. Ayrıca aroması da zengindir. Espressonun içimi filtre kahveye kıyasla daha zordur. Tadını yumuşatmak için, çikolata, süt, karamel gibi ilaveler yapılabilir.
Kaynayan su buharının, kahveden geçirilmesi ilk olarak 1820 yılında Fransız Bernard Rabaut tarafından uygulanmaya başlamıştır. Bu metot kısa sürede kahve satıcıları tarafından da kullanılır bir hale geldi. Fransız Edward Loysel De Santais, ilk defa bu metodu kullanan bir makine icat etti ve 1855 yılında Paris Fuarı'nda bu makineyi tanıttı. Ancak kahve çok yavaş oluyordu ve insanlar bir kahve için 10 dakika beklemek zorunda kalıyordu. Kahvenin yapılış süresini kısaltmak için suya basınç uygulama fikri ortaya çıktı. Alman Gustav Kessel bu fikrin patentini aldı. Ancak b öyle bir makineyi o zamanda yapmak imkansız görünüyordu.1884 yılında İtalyan Angelo Mariondo, Kessel'in fikrinden esinlenerek bir makine yapmayı başardı. Mariondo bu makineyi Torinto Fuarı'nda tanıttı. Ancak ya basınç yetersiz kalıyordu, ya da fazla basınç yüzünden kahve her tarafa püskürüyordu. 1901 yılında ise dünya gerçek bir espresso makinesi ile tanıştı. İtalyan Luigi Bezzera, espresso yapımında devrim olan bir makine üretti. Ancak makine fazla ısındığı için bir süre kahve yapılamıyordu. Tam da istenen bir makine yapmasına rağmen, Bezzera'nın ürettiği makinenin satışı yapılamadı. Bu noktada devreye İtalyan Desiderio Pavoni girdi ve Bezzera ile birlikte çalışmaya başladı. İkili birlikte buharın makineden çıkmasını sağlayacak bir düzenek geliştirdiler. Yaptıkları kahveye 'cafee espresso' adını verdiler ve 'sadece senin için, hızlıca' mottosunu belirlediler. 1906 yılında Milan Fuarı'nda bu makinenin tanıtımı yapıldı. Makinenin amacı hızlı kahve yapmaktı ve bir saat içinde ortalama 100 adet kahve yapıyordu. Ancak sürekli çalışması sonucunda buhar makineyi fazla ısıtıyor, bir süre sonra kahveler yanık çıkmaya başlıyor, hatta makine yanıyordu. Espressonun ilk pazarlama adımı ise İtalyan girişimci Teresio Victoria Arduino tarafından atıldı. Arduino, pazarlama esnasında espressonun o güne kadar yapılan en güzel kahve olduğunu, tekniğini ve özellikle hızlı olmasını vurguladı. Yapılan reklamlarda 'Hızlı bir tren kadar hızlı bir kahve' fikri benimsendi. Arduino, basınç sorununu çözmek için piston fikrini ortaya attı. 1947 yılında İtalyan Giovanni Achille Gaggia ortaya çıkardığı makine, bugünkü espresso makinelerinin temelini oluşturur. Şunlara da göz atın;Espressonun Tarihçesi
Espresso Ölçüleri
Espresso Nasıl Yapılır?
Espresso Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Espressonun Faydaları Nelerdir?
Espressonun Zararları Nelerdir?