Espresso Fincanı Nasıl Olmalı: 6 Farklı Özellik
Espresso fincanı alırken nelere dikkat etmek gerekir? Espresso, günümüzde en çok tüketilen kahve çeşitlerinden biridir. Bu lezzetli kahve için, kullanılan fincanın da özenle seçilmesi gerekir. İşte, espresso fincanının olmazsa olmaz 6 özelliği:

Espresso, yoğun kahve aromalarının hissedildiği bir kahve türüdür. Bu yüzden espressoyu yanlış fincanla içmek, kahveden alacağınız keyfi azaltabilir. Espresso fincanı, kahve türleri arasında en küçük boyutlara sahiptir. Genellikle beyaz renkli olarak seçilen fincanlar, hem baristalar, hem de tüketiciler için bir ölçü birimi oluşturur. Bir shot espresso içmek için, fincanın şekil ve boyutlarına dikkat etmeniz gerekir. 

Espresso Fincanı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  1. Boyut

Espresso fincanı için ideal boyut, 2-3 oz yani yaklaşık 60-90 ml'dir. Bardak büyük olursa, krema kenarlara yayılır ve kaybolur. Ayrıca büyük fincanlardaki espresso daha hızlı soğur. Eğer daha çok double shot espresso içiyorsanız, 105-120 ml boyutlardaki fincanları tercih edebilirsiniz. Fincana kahveyi koymadan önce sıcak suyla ısıtmak, espressonun uzun süre sıcak kalmasına yardımcı olur.

  1. Malzeme

Espresso fincanı, porselenden yapılır. Porselen, sıcaklığı eşit olarak dağıtır. Bu yüzden fincan seçimi yaparken, yapı malzemesinin porselen olmasına dikkat edin.

  1. Şekil

Espresso fincanı, üstten alta doğru inildikçe incelir. Bunun sebebi, kremanın üstte kalmasını sağlamaktır. Ağzı geniş olan espresso fincanı, ilk yudumda kahvenin aromasını almanızı sağlar. Farklı şekilli fincanlar olsa da, bunlar genelde espresso için ideal değildir.

  1. Kenar

Espresso fincanı seçerken, fincan kenarlarının ince veya kalın olup olmadığına dikkat edin. Espresso için fincan kenarları kalın olmalı, dudak bardağa rahatça oturmalı ve kahve ağza kolay alınmalıdır.

  1. Renk

Espresso fincanının dış rengi, kişisel tercihe göre değişir. Ancak içi mutlaka beyaz olmalıdır. Beyaz fincan, espressonun karamel kremasını ortaya çıkarır. Kafelerin birçoğunda, espresso için fincanın hem içi, hem de dışı beyazdır.

  1. Kulp

Espresso fincanı mutlaka kulplu olmalıdır. Çünkü fincan kahve eklenmeden önce ısıtılır ve kahveyle birleşince daha sıcak bir hale gelir. Kulpsuz fincan, tutmayı zorlaştırır. Ayrıca fincanın kulp kısmı düz olursa, kahve ele daha rahat oturur. Bu aşamada fincanın kulp boyutu, parmağın içinden geçebileceği bir boyutta olmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Espresso nasıl yapılır?
  2. Espresso bazlı kahveler
  3. Espresso hazırlarken yapılan hatalar
  4. Türk kahvesi ve espresso arasındaki farklar
  5. Espresso ve filtre kahve arasındaki farklar

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı