Eskişehir'in köklü tarihi ve yöresel yemekleri oldukça zengin. Anadolu'nun batıya açılan kapısı konumunda olan Eskişehir'de gezilecek yerlerin yanında yiyebileceğiniz yemeklerin çeşitliliği de çok fazla. Eskişehir’de geleneksel beslenme alışkanlıkları hâlâ sürmekte. Ancak yöre mutfağında Kafkas, Kırım ve Balkan göçmenlerinin de etkisi görülmekte. Kırsal kesimlerde mutfağın temelini buğday, bulgur ve hamur işleri oluşturuyor. Ebegümeci, madımak, mantar, kuzu kulağı gibi sebzeler ikinci sırada yer alıyor. Tatar Böreği'nden Kapama'ya, Çibörek'ten Ağzı Açık'a kadar onlarca yöresel yemek Eskişehir mutfağından sizlerle buluşuyor.
Eskişehir’in yöresel yemekleri arasında yer alan Haşhaşlı dolama aslında Anadolu mutfağına özgü bir hamur işi. Anadolu’nun pek çok bölgesinde, tahinli, susamlı, cevizli, kıymalı, peynirli ya da haşhaşlı olarak yapılıp farklı isimlerle bilinse de uygulama ve pişiriliş bakımından temelde aynı olan geleneksel bir tariftir. Hamurun tavuk suyu ve limon suyuyla birlikte pişirilmesiyle hazırlanan arabaşı, bir çorba türüdür. Eskişehir'de özellikle kış aylarında tüketilen bu çorba, 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Türk mutfağının farklı yörelerinde yapılan kapama, Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan bir yemektir. Kapamanın altında klasik pirinç pilavı, üstünde ise bütün tavuk kullanılır. Parçalara ayrılan tavuk eti, pilavın üzerinde servis edilir. Hamurun kıymalı harç ile doldurulup fırında pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, tepsi mantısıyla benzer şekilde hazırlanır. İsteğe göre üzeri sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biberli sos ile zenginleştirilir. Eskişehir mutfağı denildiğinde ilk akla gelen lezzet, çi börektir. İnce bir şekilde açılan hamurun, kıymalı harç ile doldurulduktan sonra yarım ay şeklinde kapatılmasıyla hazırlanan bu yemek, hem kahvaltı, hem de çay saatlerinin vazgeçilmezidir. Kızartılan börekler, fazla yağı alındıktan sonra servis edilir. Eskişehir mutfağında sevilen bir diğer börek ise kavurmalı börektir. İncecik açılan yufkalar, kavurma ve patlıcan ile doldurulur. Böreğe şekil verdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürülür ve fırında pişirilir. Konya mutfağıyla özdeşleşen bamya çorbası, Eskişehir ve çevresinde de yaygın olarak tüketilir. Kuru bamya, et ve et suyu ile hazırlanan bu çorba, soğuk kış günlerinin favorisidir. Afyon, Eskişehir ve Gaziantep'te meşhur olan ağzı açık, hamurun kıymalı harç ile doldurulmasıyla hazırlanır. Fırında pişirilen ağzı açıklar, maydanoz ile süslenir. Genelde misafir ağırlarken sunulur. Yoğurt, domates sosu ve köfte olarak sunulan Balaban kebabı, Eskişehir'in en meşhur yemeklerinden biridir. Pideler et suyuyla ıslatıldığı için çok lezzetlidir. Kuzu eti ve yoğurt ile hazırlanan sorpa çorbası, yöre halkı tarafından çok sevilir. Özellikle kış aylarında tercih edilir. Porsiyonu yaklaşık 160 kaloridir. Ispanaklı Çerkez boranisi olarak bilinen harşıl, Eskişehir mutfağının yöresel lezzetlerinden biridir. Sahsap Soysal'ın tarifi ile nefis harşıl yemeğini mutlaka deneyin. İç harcı kıyma ile doldurulan dızmana, küçük porsiyonlar halinde hazırlanır. Çayın yanında ikram edilebilir. Tarım, madencilik, sanayi, ticaret beldesi; eğitim, havacılık, kültür ve bilim merkezi; Kral Midas’ ın, Türk halk bilgesi Nasreddin Hoca‘nın ve halk ozanı Yunus Emre‘nin yaşadığı topraklar; beyaz altın Lületaşı‘nın çıktığı yer... Frigya uygarlığını günümüze taşıyan Arkeoloji Müzesi, türbeleri, mezarları, açık hava tapınaklarıyla Eskişehir; Anadolu kültür mirasını günümüze taşıyor. Eskişehir, coğrafi konumundan dolayı Anadolu‘nun batıya açılan kapısı konumunda. Merkez ilçeyle birlikte 13 ilçesi var. Karayolu ile olduğu gibi demiryolu ile de yurdun dört bir yanından ulaşmak mümkün. Anadolu ve Orhangazi Üniversitesi şehre kültürel, sosyal ve ticari avantajlar sağlamış. Tıpkı Ankara‘da olduğu gibi sokaklarda çok sayıda gence rastlamak mümkün. Hal böyle olunca, istanbul’ un meşhur Hayal Kahvesi başta olmak üzere pek çok bar, kafe ve restoran açılmış; ticaret kent merkezinde yoğunlaşmış. Zengin bir tarihsel mirasa sahip olan Eskişehir, bu sürecin tüm izlerini taşıyor ve yaşatıyor. Her yıl düzenlenen uluslararası festivaller kent yaşamına ayrı bir renk katıyor. Türk ve islam eserlerine gelince; kent merkezinde Aladdin Parkı içindeki Alaaddin Camii, Odunpazarı‘ndaki Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Seyitgazi‘deki Seyit Battal Gazi Külliyesi; Eskişehir-Ankara demiryolu üzerinde Sarıköy istasyonu yakınlarındaki Yunus Emre Türbesi; Nasreddin Hoca’nın doğum yeri olan Sivrihisar’ daki Ulu Camii ve ildeki müzeler sayılabilir. Fidanlık, Musaözü, Mestan Pınarı, Çardak Kaplıcası, Gümele Ilıcası, Midas Kenti ve Yazılıkaya, Pessinus, Seyitgazi Nekropolü, Seyitgazi ve Sivrihisar Kaleleri, Seyit Battal Gazi ve Kurşunlu Külliyeleri, Hamamkarahisar ve Kılıç Mescit Camileri, Sivrihisar ve Gecek Köyü Ulucamileri, Yunus Emre ve Şeyh Edebali Türbeleri, Alemşah ve Hoca Yunus Kümbetleri, Seyitgazi Kervansarayı, Pessinus-Sivrihisar. Diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz;Eskişehir Mutfağının Özellikleri
Festivallerin Adresi Eskişehir
Hititlerden başlayan tarihsel sürecin kalıntıları da halen yaşıyor Eskişehir’de. Frig Kralı Midas’ ın anıt mezarı, Çifteler ilçesinde Yazılıkaya adı ile anılan yerde zamana meydan okuyor. Bunların dışında; Şarkhöyük, Karacaşehir Höyüğü ve Kalesi; Ballıhisar’ daki (Pessinus) Kibele Tapınağı, tiyatro, stadyum, su kanalı ve nekropoller; Sivrihisar’ daki (Justininapolis) Doğanlı, Akpere ve Görgöz kaleleri görülebilir. Lületaşı Nedir?
Eskişehir'de Gezilecek Yerler