Erkekler için önerilen diyetleri ve diyetlerin sağlığınız üzerindeki etkilerini sizler için derledik. İşte, işlevine göre uygulanan diyetler:
Erkeklerin özel ihtiyaçlarına göre hazırlanmış bir diyet seçmek zor olabilir. Bu aşamada erkeklerin beslenme ihtiyaçları, yaşları, fitness hedefleri ve sağlık sorunları gibi faktörlere bağlı olarak en uygun diyet seçilmelidir. Diyeti uygulamaya başlamadan önce bir beslenme uzmanına danışmanızı öneririz.
Akdeniz diyeti, İspanya, Yunanistan, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde yaşayan insanların geleneksel beslenmelerine dayanan bir diyettir. Akdeniz diyetinde meyveler, sebzeler, kuruyemişler, kepekli tahıllar, sağlıklı yağlar ve tohumlar tüketilirken, işlenmiş gıdalar sınırlandırılır. Bu diyetin kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanser türlerine yakalanma riskini azalttığı gözlemlenmiştir. Ayrıca 32.000'den fazla insanda yapılan bir çalışmaya göre, daha düşük kilo alma ve göbek yağı riskiyle de bağlantılıdır. Paleo diyeti, avcı-toplayıcı toplumların yeme alışkanlıklarını taklit ederek tasarlanan bir diyettir. Meyveler, sebzeler, kümes hayvanları, et ve balık dahil olmak üzere, minimum düzeyde işlenmiş gıdalara yer verilir. Baklagiller, tahıllar, ilave şekerler ve süt ürünleri ise kısıtlanır. Genellikle kas büyümesini hızlandırmak isteyenler için önerilmektedir. Çünkü diyette protein açısından yüksek olan besinlere yer verilir. Paleo diyeti vücut yağını azaltarak kilo kaybını artırabilir. Dahs diyeti, hipertansiyonu durdurmak için tasarlanan bir beslenme düzenini içerir. Kan basıncını düşürmek ve kalp sağlığını geliştirmek amacıyla oluşturulmuştur. Bu diyette sodyum alımı sınırlanır, meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar ve az yağlı süt ürünleri tüketilir. Çalışmalar DASH diyetinin kötü kolesterolü düşürdüğünü de göstermektedir. Ayrıca kalp hastalığı, felç ve diyabet riskini de azaltır. Düşük karbonhidratlı diyetler, makarna, ekmek, şekerli atıştırmalık gibi yüksek oranda karbonhidrat içeren besinleri kısıtlamanızı sağlar. Çalışmalar, karbonhidratı kontrollü bir şekilde tutmanın diyabetli kişilerde kan şekeri yönetimini iyileştirebileceğini gösteriyor. Aralıklı oruç, üniversite döneminde olan gençlere önerilen bir diyettir. Farklı çeşitleri olsa da, yiyecek alımını gün içinde 8 saatle sınırlandırmayı gerektiren 16/8 yöntemi en popüleridir. Aralıklı oruç diyeti vücut yağını azaltırken kas gücünü artırabilir. Ayrıca beyin fonksiyonlarını iyileştirebileceği ve iltihabı azaltabileceği düşünülmektedir. 50 yaş üstü erkeklere önerilen bitki bazlı diyetler, meyve, sebze, kabuklu yemiş, kepekli tahıl, baklagil ve tohumları içerir. Genellikle vejetaryen diyetleri ile karıştırılsa da, bitki bazlı diyetler et, yumurta ve süt ürünlerini de içerebilir. Bitki bazlı diyetlerin bağırsak sağlığını koruduğu, beyin fonksiyonunu geliştirdiği, yaşlanma belirtilerini yavaşlatabileceği, kronik hastalıklara karşı koruma sağlayan antioksidan alımını artırabileceği düşünülmektedir. Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler ve düzenli ilaç kullananlar, herhangi bir diyete başlamadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. Şunlara da göz atın;