Peynir, sabah kahvaltılarında en çok tüketilen süt ürünlerinden biridir. Peynir çeşitlerinin birçoğu protein ve yüksek oranda kalsiyum içerir. Kemik gelişimine katkı sağladığı için, çocukların bol bol peynir tüketmesi önerilir. Farklı tatların bir araya gelmesiyle hazırlanan peynirin, dünyada yaklaşık 3 bin farklı çeşidi bulunmaktadır. Türkiye'de ise 190'dan fazla peynir çeşidi olduğu düşünülmektedir. Bazı peynir türleri, kilo vermeye yardımcı olur ve bağırsak sağlığını destekler. Ayrıca kalp hastalığı riskini de azaltır. Bu yüzden bazı peynirler, diğer peynir çeşitlerine göre daha sağlıklıdır. Özellikle yağsız peynirler düşük kaloriye sahip olduğu için, diyet listelerinde de tercih edilebilir. İşte, kahvaltıya ekleyebileceğiniz en sağlıklı peynir çeşitleri:
Nem içeriği yüksek olan mozzarella, yumuşak beyaz bir peynirdir. İtalya'dan dünyaya yayılan mozzarella peyniri, genellikle inek ve manda sütüyle yapılır. 28 gram tam yağlı mozzarella peyniri, 85 kalori değerindedir. Sodyum değeri düşük olduğu için diğer peynirlere göre daha az tuzludur. Mozzarella peyniri bağırsak sağlığını iyileştirebilen ve vücudu iltihaplanmalara karşı koruyan probiyotikler içerir. Bu sayede bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur. Bu peynir, domatesli mozzarella peynirli pizza ve kızarmış mozzarella topları gibi tariflerde kullanılır. Kalsiyum oranı yüksek olan mavi küflü peynir, inek, keçi ve koyun sütü karışımından yapılır. Mavi ya da gri damarları olan mavi küflü peynirin rengi beyazdır. Bu peynirin üretiminde kullanılan kalıp, peynire keskin bir tat ve koku verir. Çok besleyici olan mavi küflü peynir, diğer peynirlere göre daha fazla kalsiyum içerir. 28 gram tam yağlı mavi küflü peynir, ortalama 100 kalori değerindedir. Kemik sağlığı için oldukça faydalıdır. Mavi küflü peynir, hamburger ve pizza yapımında, ıspanak, elma ve armut içeren salatalarda kullanılır. İnek sütünün gevşek kısımlarından elde edilen süzme peynir, yumuşak bir peynir çeşididir. Kökeninin ABD'ye dayandığı düşünülmektedir. Süzme peynirin protein oranı, diğer peynir çeşitlerinden daha yüksektir. 110 gram tam yağlı süzme peynir, ortalama 120 kaloridir. Süzme peynir tokluk hissini arttırarak kalori alımını azaltabilir. Diyet listelerine de eklenen bu peynir, kilo verme sürecine destek olabilir. Genellikle kahvaltı sofralarında tüketilen süzme peynir, omlet yapımında da kullanılır. Türk mutfağında en çok tüketilen peynir çeşidi, beyaz peynirdir. Yumuşak ve tuzlu yapıya sahip olan beyaz peynir, genellikle keçi veya koyun sütünden yapılır. 28 gram tam yağlı beyaz peynir, yaklaşık 80 kaloridir. Bozulmaması için tuzlu suyla birlikte paketlense de, kalori değeri diğer peynirlere göre daha düşüktür. Hem hamur işi tariflerinde, hem de kahvaltıda afiyetle tüketilir. Ev yapımı beyaz peynir tarifine göz atmayı unutmayın. Tuzlu ve sert dokulu bir peynir olan parmesan, cevizli bir tada sahiptir. Çiğ, pastörize edilmemiş inek sütünden üretilen parmesan peyniri, kalsiyum ve fosfor bakımından zengindir. 28 gram parmesan peyniri, ortalama 100 kaloridir. Kemik sağlığının gelişimine büyük bir katkısı vardır. Ayrıca parmesan peynirinin laktoz oranı çok düşüktür. Bu yüzden laktoz intoleransı olan çoğu kişi, parmesan peynirini küçük porsiyonlarda tüketebilir. (Laktoz intoleransınız varsa, parmesan peynirini tüketmeden önce uzmana danışmanız gerekir.) Parmesan peyniri genellikle rendelenerek makarna ve pizza yapımında kullanılır. Parmesanlı trüflü tagliani tarifine göz atabilirsiniz. Süt ve süt ürünleri tüketmeyen kişiler, vegan parmesan peyniri tarifini deneyebilir. Ana vatanı İtalya olan ricotta peyniri, keçi, koyun, inek ve İtalyan su aygırı sütünün sulu kısımlarından üretilir. Kremsi bir yapıya sahip olan ricotta peyniri, süzme peynirin daha hafifi olarak da tanımlanabilir. 124 gram tam yağlı ricotta peyniri, ortalama 180 kalori değerindedir. Ricottadaki protein, tüm temel amino asitleri içeren süt proteinidir. Bu peynir kas büyümesini destekler ve kan basıncını düşürür. Ayrıca yüksek kolesterolü düşürmesiyle de bilinir. Ricotta peyniri genellikle omlet, makarna, salata ve lazanya yapımında kullanılır. Ricotta peynirli ravioli tarifine göz atabilirsiniz. İngiltere'den yayılan çedar peyniri, yarı sert bir peynirdir. Birkaç ay boyunca olgunlaştırılan inek sütünden üretilir. Bu yüzden küflü peynirler kategorisindedir. Çedar peyniri beyaz veya sarı renkli olabilir. 28 gram tam yağlı çedar peyniri, 115 kalori değerindedir. Protein, kalsiyum ve K vitamini bakımından zengindir. K vitamini kalp sağlığı açısından oldukça önemlidir. K vitamini eksikliği kalsiyum birikmesine yol açabilir ve kalp hastalıkları riskini arttırır. Çedar peyniri, K vitamini değerini arttırmanın en iyi yollarından biridir. Çedar peyniri, hamburger, makarna, yumurta ve şarküteri tabağında kullanılabilir. Cheddar peynirli fırın makarna tarifine göz atın. İsviçre'de üretilen bu peynir, inek sütünden üretilen yarı sert bir peynir çeşididir. Hafif cevizli bir tada sahip olan İsviçre peynirinin üzerinde imza delikleri bulunur. 28 gram İsviçre peyniri, 111 kaloridir. İsviçre peynirinin sodyum ve yağ oranı diğer peynirlere göre daha düşüktür. Bu yüzden tansiyon hastalarına önerilen peynirlerden biridir. İsviçre peynirini, sandviçlerle, fırında yumurtalarla ve hamburgerlerle birlikte yiyebilirsiniz. Ayrıca Fransız soğan çorbası yapımında da kullanabilirsiniz. Keçi sütünden üretilen keçi peyniri, yumuşak bir dokuya ve keskin bir tada sahiptir. 28 gram keçi peyniri, ortalama 75 kalori değerindedir. Farklı proteinler içeren keçi peyniri, çok besleyicidir. Keçi peynirinin sindirim rahatsızlığına neden olma olasılığı, diğer peynirlere göre daha düşüktür. Ufalanan keçi peyniri, salata, pizza ve yumurtalara eklenebilir. Ev yapımı keçi peyniri tarifine göz atabilirsiniz. Şunlara da göz atın;