Yiyebileceğiniz En Sağlıklı Orman Meyveleri
Orman meyveleri görselleri ve renkleri ile ilgi çektiği kadar sağlıklı birer besin deposudur. Sizler için en sağlıklı orman meyvelerini sıraladık!

Orman meyveler, başta mavi, kırmızı veya mor olmak üzere çeşitli renklerde küçük, yumuşak, yuvarlak meyvelerdir. Tatları tatlı veya ekşidir ve genellikle reçellerde, marmelatlarda, kompostolarda ve tatlılarda kullanılır. Orman meyveleri iyi beslenme profiline sahip olma eğilimindedirler. Genellikle lif, C vitamini ve antioksidan açısından yüksektirler. Sonuç olarak, bu meyveleri beslenme düzeninize dahil etmek, birçok kronik hastalığın semptomlarını önlemeye ve azaltmaya yardımcı olabilir. Sizler için listelediğimiz en sağlıklı orman meyveleri listesi aşağıda. 

  1. Yaban Mersini


Yaban mersini, harika bir K vitamini kaynağıdır. 148 gram yaban mersini için besin değerleri aşağıdaki gibidir;

Kalori: 84 

Lif: 3,6 gram 

K vitamini: Günlük Değerin %24’ü 

C vitamini: Günlük Değerin %16’sı 

Manganez: Günlük Değerin %22’si


Yaban mersini antioksidan içerir. Aynı zamanda antosiyaninler oksidatif stresi azaltarak hem sağlıklı insanlarda hem de bu durum için yüksek risk altında olanlarda kalp hastalığı riskini azaltabilir. Ayrıca yaban mersini, kalp sağlığının diğer yönlerini de iyileştirebilir. Yaban mersini LDL düşürür, kalp krizi riskini azaltır ve diyabet riskini azaltır.

  1. Ahududu


Ahududu, genellikle tatlılarda kullanılır ve çok iyi bir lif kaynağıdır. 123 gram ahududu da bulunan besin değerleri aşağıdaki şekildedir;

Kalori: 64 

Lif: 8 gram 

K vitamini: Günlük Değerin %8’i 

C vitamini: Günlük Değerin %36’sı 

Manganez: Günlük Değerin %36’sı

Ahududu, ayrıca oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidan içerir. Ahududunun birden fazla türü vardır. Örneğin, siyah ahududuların da çeşitli sağlık yararları olduğu gösterilmiştir. Aslında, özellikle kalp sağlığı için iyi olabilirler. Araştırmalar, siyah ahududuları, kan basıncı ve kan kolesterolü gibi kalp hastalığı için azaltılmış risk faktörleriyle ilişkilendirmiştir. Diğer çalışmalar, siyah ahududuların metabolik sendromlu kişilerde iltihabı azaltabileceğini göstermiştir.

  1. Kurt Üzümü


Kurt üzümü olarak da bilinen goji meyveleri, Çin'e özgüdür ve geleneksel tıpta kullanılmaktadır. Son zamanlarda Batı dünyasında çok popüler hale geldiler. 28 gram goji berry şu besin değerlerini içerir;

Kalori: 98

Lif: 3.6 gram

C Vitamini: Günlük Değerin %15'i

A Vitamini: Günlük Değerin %42'si

Demir: Günlük Değerin %11'i

Goji meyveleri ayrıca her ikisi de göz sağlığı için önemli olan yüksek düzeyde A vitamini ve zeaksantin içerir. Antioksidan açısından zengindir. 

  1. Çilek


Çilek, dünyada en çok tüketilen meyvelerden biridir ve aynı zamanda en iyi C vitamini kaynaklarından biridir. 144 gram çilek şunları içerir;

Kalori: 46

Lif: 3 gram

C Vitamini: Günlük Değerin %94'ü

Manganez: Günlük Değerin  %24'ü

Çilek, kalp sağlığına iyi gelir. Ayrıca çilek, diyabetin önlenmesi için önemli olan kan şekeri seviyelerinin kontrolüne yardımcı olabilir. Yapılan küçük bir çalışmada, aşırı kilolu kişilerin yüksek karbonhidratlı, orta derecede yağlı bir öğünle çilek tükettiğinde, insülin yanıtında bir azalma gördüklerini buldu.

  1. Acai Meyvesi


Açai meyveleri, Brezilya Amazon bölgesine özgü açaíi palmiye ağaçlarında yetişir. Yüksek antioksidan içeriği nedeniyle popüler sağlık gıda takviyeleri haline geldiler. 100 gram açai meyvesinde 60 kalori, 3 gram lif vardır. Açai meyvelerinin genellikle kurutulmuş veya dondurularak kurutulmuş olarak tüketildiğini ve bunun besin içeriğini etkileyebileceğini unutmayın. Açai meyveleri, antioksidan polifenollerin en iyi kaynaklarından biridir ve yaban mersinden 10 kat daha fazla antioksidan içerebilir. Meyve suyu veya posa olarak tüketildiğinde, açai meyveleri kandaki antioksidan seviyelerini artırabilir ve oksidatif strese dahil olan kimyasalları azaltabilir.

  1. Kızılcık


Kızılcık, ekşi tadı olan son derece sağlıklı bir meyvedir. Bu yüzden nadiren çiğ yenirler. Bunun yerine, genellikle meyve suyu veya kızılcık sosu olarak tüketilirler. 110 gram kızılcık aşağıdaki besin değerlerini içerir;

Kalori: 46

Lif: 3.6 gram

C Vitamini: Günlük Değerin %16'sı

Manganez: Günlük Değerin %11'i

Diğer meyveler gibi kızılcıklar da antioksidan polifenoller içerir. Bununla birlikte, öncelikle bir içecek olarak tüketilirler ve bu antioksidanların çoğu, onları meyve suyuna dönüştürme sürecinde kaybolur. Bu nedenle kızılcık suyu, ham kızılcıklar kadar polifenol içermez. Kızılcıkların en iyi bilinen sağlık yararı, idrar yolu enfeksiyonları riskini azaltmaya yardımcı olma eğilimindedirler. Kızılcık suyu diğer enfeksiyon riskini de azaltabilir. Kızılcık suyu da kalp sağlığı için çeşitli faydalar göstermiştir. Birçok çalışma, kızılcık suyu içmenin kolesterol, tansiyon, oksidatif stresi azaltabileceğini bulmuştur. Kızılcık suyu içerken bol şeker eklemek yerine doğal olarak tüketmeye çalışın. 

  1. Üzüm


Üzüm, ya bütün çiğ meyve olarak ya da meyve suyu, şarap, kuru üzüm ya da sirke şeklinde yaygın olarak tüketilir. 150 gram üzüm aşağıdaki besin değerlerini içerir;

Kalori: 104

Lif: 1.4 gram

C Vitamini: Günlük Değerin %5'i

K Vitamini: Günlük Değerin  %18'i

Üzüm kabuğu ve çekirdekleri mükemmel bir antioksidan polifenol kaynağıdır. Araştırmalar, üzüm çekirdeği polifenol özlerinin hem kan basıncını hem de kalp atış hızını düşürebileceğini göstermiştir.


Şunlara da göz atın;

  1. En sağlıklı sebzeler
  2. En sağlıklı peynir çeşitleri
  3. Vitamin açısından yüksek besinler
  4. Sağlıklı yağ içeren besinler
  5. Mineral açısından zengin besinler nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi