Domates, kahvaltıdan salataya, yemeklerden mezelere birbirinden farklı tariflerde kullanılan bir besindir. Dünyanın her yerinde binlerce domates çeşidi olsa da, bunlar kendi içleri genel olarak yediye ayrılır. Genelde kırmızı renkli olsa da, sarı, turuncu, mor gibi farklı renkli çeşitleri de mevcuttur. Likopen ve beta karoten gibi antioksidanlar içeren domates, hafifliği ile her yemeğe lezzet katar. Bu yazımızda genel olarak domates çeşitlerini ve kullanımlarını daha yakından tanıyacağız.
Çeri domatesler, yuvarlak ve suludur. Boyut olarak diğer domateslere göre daha küçüktür ve genelde 1-2 ısırıkta yenebilirler. 1 adet çeri domates, yalnızca 3 kalori değerindedir. Çeri domatesler hem tek başına tüketilebilir, hem de salata ve sandviçlerde kullanılır. Ayrıca şişte pişirilecek yemekler için de idealdir.
Pembe üzüm domatesler, çeri domateslerin yarı kadardır. Dikdörtgen bir şekle sahip olan bu domatesler, fazla su içermez. 1 adet üzüm domates, yalnızca 1 kaloridir. Üzüm domatesler atıştırmalık olarak yenilebilir veya salatalara bütün bir halde eklenebilir. Ancak şişlerde kullanmak için, çok küçüktür.
Çeri domateslere göre daha büyük olan Roma domates, İtalyan erik domatesi olarak da bilinir. Marketlerde salkım salkım satılan Roma domatesi, narin ve sert yapısı nedeniyle salça ve konserve yapımında yaygın olarak kullanılır. Tatlı ve sulu oldukları için, sos yapımında da sık sık tercih edilir.
Sığır domates olarak da bilinen biftek domatesler, büyük ve sağlamdır. Bazıları 450 gram veya daha ağır olabilir. En büyük domateslerden biri olan biftek domatesler, ince ince dilimlendiğinde bile şeklini koruyacak kadar dayanıklıdır. 1 adet biftek domates, yaklaşık 35 kalori değerindedir. Pembe veya kırmızı renkte olabilir. Sandviç ve hamburgerler için idealdir. Hafif ve sulu oldukları için, konserve yapımında da tercih edilirler.
Hatıra domates olarak da bilinen Heirloom domateslerin boyutu ve rengi değişir. Soluk sarıdan parlak yeşile ve koyu mordan kırmızıya kadar farklı renkleri mevcuttur. Nesilden nesile aktarılan bu domatesler, hibrit değildir. Daha tatlı bir tada sahip olan Heirloom domatesin bir tanesi, 22 kalori değerindedir. Tek başına, konserve yapımında veya sos yapımında kullanılabilirler.
Asma üzerinde yetişen domatesler, büyüdükleri asmayla birlikte satılır. Bu sayede raf ömrü daha uzundur. Asmada olgunlaşan domatesler, daha yüksek düzeyde antioksidan içerir. 1 adet asma domatesi, 22 kalori değerindedir. Sandviçlerde ve yemeklerde kullanılabilirler.
Yeşil domatesler, özellikle Güneydoğu Amerika'da popülerdir. Dilimlenmesi kolay olan bu domatesler, 28 kalori içerir. Sağlam yapıları, keskin ve hafif ekşi tatları vardır. Çiğ olarak tüketilmeleri önerilmez. Yeşil domatesler, yemeklerde kullanılır. Et için çeşni yapımında da tercih edilebilirler.
Şunlara da göz atın;