Mutlaka Denemeniz Gereken En Lezzetli 6 Bayram Yemeği
'Bayramda ne yemek yapsam?' diyenleri böyle alalım. İşte, bayram sofralarına çok yakışacak, tadı damaklarda kalacak birbirinden lezzetli 6 nefis bayram yemeği tarifi:

Bayram demek sevdiklerinizle lezzetli sofralarda buluşmak demektir. Sevgili Hülya Çeşme sizler için birbirinden güzel tarifler hazırladı.

  1. Keskin Tava

Malzemeler;

  1. 6 kalem pirzola
  2. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  3. 1 çay kaşığı karabiber
  4. 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  5. Tuz
  6. 2-3 adet domates
  7. 4-5 adet yeşil biber
  8. 3-4 adet kapya biber
  9. 6-7 diş sarımsak
  10. 2 tatlı kaşığı domates salçası
  11. 1 su bardağı kadar sıcak su
  12. Üzerine koymak için:
  13. 2 yemek kaşığı kadar tereyağı (kuyruk yağı)

Yapılışı: Pirzolaları zeytinyağı, baharatlar ve tuz ile harmanlayıp üzerini hava almayacak şekilde kapatarak buzdolabında birkaç saat bekletin. Kabuklarını soyduğunuz domatesleri bir fırın kabının tabanına boş yer kalmayacak şekilde dizin. Üzerine ikişer parmak kalınlığında doğranmış biberleri ve aralara da kabukları soyulmuş bütün haldeki sarımsakları serpiştirin. Marine ettiğiniz pirzolaları en üste yerleştirip sıcak suyla açtığınız salçayı yemeğin üzerine gezdirin. Üzerlerine tereyağı veya kuyruk yağı parçalarını paylaştırın ve önce yağlı kağıt ile kapatın, ardından alüminyum folyo ile üzerini sıkıca kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kapalı olarak 1-1,5 saat kadar pişirin. Yemeğin üzerini açıp bir 10 dakika kadar da kızarana dek pişirin ve sıcak sıcak servis edin.

  1. Tavuk Kapama

Malzemeler;

  1. 10-12 adet tavuk baget (kişi sayısına göre)
  2. 3 su bardağı pirinç
  3. 1 su bardağı pilavlık bulgur (koymayabilirsiniz isteğe göre)
  4. 1 su bardağı haşlanmış nohut
  5. 3 yemek kaşığı tereyağı
  6. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  7. Tuz, karabiber
  8. Pilavı demlemek için:
  9. Üzerini geçecek kadar tavuk suyu

Yapılışı: Tavukları haşlamak için tencereye alın, üzerini geçecek kadar su ve 1 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyip etler yumuşayana kadar haşlayın. Ayrı bir tencerede zeytinyağını ile tereyağını eritip pirinç ve bulguru ilave ederek kavurun. Nohutu da ilave edip tekrar karıştırın. Tuzunu ve karabiberini ekleyip iyice kavurduktan sonra fırın tepsisine aktarın. Üzerine haşlanan tavukları dizin ve haşlama suyunu da pilavın üzerini geçecek şekilde gezdirin. Fırın kağıdını ıslatıp tepsinin üzerini kaplayın. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında pilav suyunu çekene kadar kontrollü şekilde pişirin. Sıcak servis edin.

  1. Sebzeli Güveç

Malzemeler;

  1. 2 adet patlıcan
  2. 2 adet patates
  3. 500 g kuşbaşı dana eti
  4. 500 g taze fasulye
  5. 10 adet arpacık soğan
  6. 8-9 diş sarımsak
  7. 2 adet domates
  8. 4 adet yeşil biber
  9. 1 yemek kaşığı salça
  10. 1 tatlı kaşığı tuz
  11. 1 çay kaşığı karabiber
  12. 1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı: Kuşbaşı doğradığınız etleri güvece alın, suyu çıkıp rengi dönene kadar kavurun. Üzerine sırası ile arpacık soğanları, sarımsakları, yemeklik doğranmış biber, isteğe göre doğranmış fasulye, iri doğranmış patates ve patlıcanları koyun. Bir kasenin içine salça, baharatlar, tuz ve 1,5 su bardağı sıcak suyu koyarak güvecin üzerine gezdirin. En üste de kabuklarını soyup doğradığınız domatesleri koyun ve üzerini kapatarak ocağa alın. Kısık ateşte etler ve sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Sıcak servis edin.

  1. Patlıcan Kapama

Malzemeler;

  1. 500 g kuşbaşı et
  2. 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
  3. 2 adet kırmızı biber
  4. 2 adet yeşil biber
  5. 1 adet soğan
  6. 1 diş sarımsak
  7. 1 tatlı kaşığı biber salçası
  8. 1 çay kaşığı tuz
  9. 1 çay kaşığı karabiber
  10. 1 çay kaşığı pul biber
  11. 4 adet patlıcan
  12. 2 adet patates
  13. 2 adet domates
  14. 1 su bardağı sıcak su
  15. İnce kıyılmış maydanoz

Yapılışı: İlk olarak uygun bir tencereye kuşbaşı doğradığımız etlerimizi alalım ve suyunu salıp tekrardan çekene kadar kavuralım. Etler suyunu çektikten sonra sıvı yağ, doğranan kırmızı ve yeşil biberleri, yemeklik doğradığınız soğanı, sarımsağı ve biber salçasını ekleyerek karıştırın. Baharatlarını da ilave edip karıştırın ve tencerenin kapağını kapatarak biber ve soğanlar yumuşayana kadar kavurun. Bu sırada patlıcanların kabuklarını çizgili bir şekilde soyun. İnce uzun dilimler halinde keserek kızgın sıvı yağda arkalı önlü kızartın, kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını çektirin. Patlıcan dilimlerini kelepçeli bir kalıba, aralarında boşluk bırakmadan ve kenarları kalıptan biraz sarkacak şekilde dizin. Patatesleri, çok kalın olmayacak şekilde halka dilimleyin. Domatesleri de rendeleyin.
Kek kalıbımızın tabanını dilimlediğiniz patatesler ile kaplayın, üzerine pişirdiğiniz eti yayın. Rendelediğiniz domatesleri de yayın ve tekrar patates dilimleri ile kaplayın ve üzerine 1 bardak sıcak su ilave edin. Son olarak patlıcan dilimlerini üzerine kapatarak önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından aldığınız yemeği servis tabağının üzerine alarak kalıptan çıkartın. Dilediğiniz şekilde servis edin.

  1. Harem Güveci

Malzemeler;

  1. 500 g kuzu veya dana kuşbaşı
  2. 1 adet soğan
  3. 3 adet yeşil biber
  4. 3 adet domates
  5. 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  6. 1/2 çay bardağı su
  7. 1 tatlı kaşığı tuz
  8. 1 çay kaşığı pulbiber
  9. 1 çay kaşığı karabiber
  10. Pilavı için:
  11. 1 su bardağı arpa şehriye
  12. 1/2 çay bardağından biraz az sıvı yağ
  13. 1 tatlı kaşığı tereyağı
  14. 2 su bardağı su
  15. Tuz
  16. Beşamel sosu için:
  17. 1 yemek kaşığı un
  18. 1 yemek kaşığı tereyağı
  19. 1 su bardağı süt
  20. 1/2 çay kaşığı tuz
  21. Bir tutam karabiber
  22. Üzeri için:
  23. Rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı: Uygun bir tavaya kuşbaşı etlerini alın ve suyunu bırakıp çekene kadar kavurun. Ardından sıvı yağı ve soğanları ekleyip birkaç dakika kavurup biberleri ilave ederek kavurmaya devam edin. Kabuklarını soyarak küp doğradığınız domatesleri, tuzu ve baharatları da ekleyip etler yumuşayana kadar pişirin. Gerekirse yarım çay bardağı kadar sıcak su koyup biraz daha suyunu çekene kadar pişirin. Pilav için uygun bir tencerede, sıvı yağ ile birlikte tereyağını eritin ve arpa şehriyesini ekleyin. Şehriyelerin rengi değişinceye kadar kavurun tuzunu ve suyunu ekleyip, suyunu çekene kadar pişirin. Demlenmesi için kenara alın. Diğer yanda bir tavaya tereyağını koyup eritin. Unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun ve sütü yavaş yavaş ekleyip karıştırarak kıvam alana kadar pişirin. Çok koyu olursa biraz daha süt ekleyebilirsiniz. Tuz ve karabiber ile tatlandırın ve ocaktan alın. Demlenen şehriye pilavını ve pişen etleri derin bir kabın içinde karıştırın. Küçük güveç kaplarına eşit şekilde paylaştırın ve üzerlerine beşamel sos gezdirip, rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Ardından önceden ısıtılmış 180 derece fırının üst pişirme ayarında, üzerleri
kızarana kadar pişirin. Fırından alın ve hemen servis edin.

  1. Nezaket Kebabı

Malzemeler;

  1. 800 g dana kıyma
  2. 1 su bardağı galeta unu
  3. 2 adet yumurta
  4. 2 adet büyük boy kuru soğan, rendelenmiş)
  5. 2diş sarımsak, rendelenmiş)
  6. 1 çay kaşığı kimyon
  7. 1 çay kaşığı karabiber
  8. 1 çay kaşığı tuz
  9. 4 adet yufka
  10. Sosu İçin:
  11. 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  12. 2 adet sivri biber
  13. 2 diş sarımsak, rendelenmiş
  14. 2 su bardağı domates sosu
  15. 1/2 çay kaşığı tuz
  16. 1/2 çay kaşığı karabiber
  17. 1 su bardağı su
  18. Üzeri için:
  19. 1/2 demet maydanoz, ince kıyılmış
  20. Servis için:
  21. 1 su bardağı süzme yoğurt

Yapılışı: Geniş bir kasede kıyma, galeta unu, yumurta, rendelenmiş soğan, sarımsak, tuz, karabiber ve kimyonu  iyice yoğurun. Yufkayı tezgaha serin ve yarım ay olacak şekilde katlayın. Yufkanın geniş kısmına kıymayı eşit şekilde yayın ve rulo şeklinde sarın. Uç kısımlarına fırça yardımıyla su sürerek yapıştırın. Hazırladığınız kıymalı yufka rulolarını 2 parmak kalınlığında olacak şekilde bıçakla kesin. Yağlanmış fırın kabına kıymalı kısımlar görünecek şekilde, dik olarak dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yufkalar kızarana kadar yaklaşık 35 dakika pişirin. Bir sos tenceresinde zeytinyağını ısıtın. Üzerine doğradığınız sivri biberleri ekleyip soteleyin. Yumuşayan biberlerin üzerine sarımsak, domates ve suyu ekleyip suyun yarısı çekilene kadar pişirin. Fırından çıkan köftelerin üzerine bu sosu ekleyin ve 15 dakika daha fırınlayın. Fırından çıkardıktan sonra üzerine maydanoz serpin ve yoğurtla birlikte servis edin.

Yapım: HÜLYA ÇEŞME  Yapım asistanı: FEHİRE MISIRLI
Fotoğraflar: ÖZGÜR BAKIR Servis tabakları ve aksesuarlar: Lezzet Stüdyo

Şunlara da göz atın;

  1. Geleneksel bayram yemekleri
  2. Ekonomik bayram yemekleri
  3. Etsiz bayram yemekleri
  4. Bayram için börek tarifleri
  5. Bayram için kurabiye tarifleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

24 Kasım 2024 Masterchef'e Veda Eden İsim Belli Oldu!
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için her gün uyulması gereken 7 öneri
İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var