En İyi 3. Nesil Kahve Demleme Yöntemleri Nelerdir?
Kahve, dünya genelinde milyarlarca insanın vazgeçilmezi olan içeceklerden bir tanesidir. Peki, en iyi 3. nesil kahve demleme yöntemi hangisi? İşte, detaylar:

Kahve severler, özellikle son senelerde demleme yöntemleri konusunda gitgide daha fazla merak duygusu beslemeye başlamıştır. Peki en popüler 3. nesil kahve demleme yöntemleri sizce hangileridir? İşte detaylar!

  1. V60

V60, Japon kahve demleme yöntemlerinden en bilinenidir. Bu yöntem, el ile demleme yapmak isteyen ve kahve aromasını lezzetli biçimde yansıtmayı hedefleyen kahve tutkunları arasında son derece popüler haldedir. V şeklinde bir huni, kağıt filtre ve demleme kabından oluşmaktadır.

Gerekli malzemeler;

  1. Filtreli koni şeklinde V60 demleme ekipmanı
  2. 90 derece sıcak su
  3. Öğütülmüş filtre kahve

Nasıl Yapılır?

İlk adımda filtre hazırlığı gerçekleştirilmelidir. V60 demleme ekipmanı içerisine filtreyi yerleştirin. Filtreyi önceden durulamak adına sıcak sudan geçirebilirsiniz. Daha sonra ekipmanı demleme kabı üzerine yerleştirin. Bu adımda ise kahveyi öğütmelisiniz. Seçtiğiniz kahve çekirdeklerini orta kalınlıkta öğütün. Kahve öğütme derecesi ise tamamen sizin zevkinize kalmıştır. Çoğunlukla incecik değil biraz daha deniz tuzu gibi kahveler tercih edilmektedir. Sıradaki adımda kahveyi ekipman içerisine dökebilirsiniz. Merkezde hafiften bir çukur yaratmak için orta kısma azıcık kahve dökün. Suyun eşit biçimde dağılmasına bu şekilde yardımcı olabilirsiniz. Sıra demleme işlemine geldi: Sıcak suyu azar azar kahvenin üzerine dökün. Amaç, kahvenin tamamını ıslatarak kontrollü şekilde demleme yapmaktır. Ayrıca demleme süresi 2-4 dakika olmalıdır. Su dökme işlemi bitince kahvenin suyunu süzmesini bekleyin ve demlediğiniz kahveyi fincanlara pay edin. Afiyet olsun!

  1. Chemex

Chemex, bir kahve demleme ekipmanı markasıdır. Ancak Chemex adı, zaman içerisinde bir kahve demleme yöntemi olarak bilinmeye başlamıştır. Bu ekipman, 1941 senesinde Peter Schlumbohm tarafından tasarlanmıştır. Bu aletin en bilinen özelliği ise camdan yapılmış özel kabıdır. Kadehe benzer bir formu vardır.

Gerekli malzemeler;

  1. Chemex kahve demleme ekipmanı
  2. Chemex özel filtre kağıdı
  3. Öğütülmüş kahve
  4. Göz kararı sıcak su
  5. Zamanlayıcı

Nasıl Yapılır?

İlk adımda Chemex filtre kağıdını hazırlamalısınız. Kağıdı alıp üç kat olacak biçimde katlayın. Filtre kağıdını Chemex’in üstüne yerleştirip üst kısmı biraz sallayın. Böylelikle filtre kağıdı dengeli şekilde yerine oturacaktır. İkinci adımda ise kullanacağınız kahve çekirdeğini seçerek orta öğütme yapmalısınız. Chemex ile kahve demlemek için genellikle 1 litre suya 30 gram kahve atılır. Gereksinime göre kahve miktarı ayarlanabilir. Bu adımda Chemex’i düz bir alana yerleştirip filtre kağıdı içerisinde kahve yatağını ıslatmak için 30 gr kadar sıcak su dökün. Böylelikle filtre kağıdını düzgün şekilde yerleştirip kahvenin tazeliğini koruyabilirsiniz. 30-40 saniye kadar beklerseniz kahve şişer ve daha lezzetli olur. Sıradaki adımda yavaş yavaş su dökerek kahve demleme işlemini başlatabilirsiniz. İşlem esnasında su ve kahvenin eşit miktarda olduğundan emin olun. Birkaç dakika demlenmesini bekleyip leziz kahvenin Chemex’e damla damla dökülmesini izleyin. İsteğe göre şeker ya da sütle servis edebilirsiniz.

  1. Moka Pot

Moka pot; en sevilen İtalyan kahve demleme yöntemlerinden biridir. Alt, orta ve üst bölümden oluşan bu demleme ekipmanının kullanımı son derece meşakkatli olsa da moka pot ile hazırlanan kahveler daima lezzetlidir.

Gerekli malzemeler;

  1. Moka pot
  2. Kişi sayısına göre kahve
  3. İsteğe göre şeker ve süt

Nasıl Yapılır?

İlk kısımda moka potun alt kısmını suyla doldurun. Ardından bir kahve öğütücü yardımıyla taze kahve çekirdeklerini öğütün. Moka pot için orta seviyede öğütülmüş kahve kullanmanızı tavsiye ederiz. Genellikle 22-24 gram kahve kullanılır. Bu adımda moka potun orta bölmesini çıkarıp alt bölmenin içine yerleştirin. Kahve, orta kısımdaki filtreye tamamen yerleşmiş olsun. Şimdi potu birleştirme zamanı! Orta bölme ve üst bölme arasındaki conta kısmını kontrol edip kirliyse temizleyin. Sonrasında ise üst ve alt bölme arasındaki bağlantıyı sağlamlaştırmayı unutmayın. Moka potu ocağa koyup orta ateşte ısıtın. Kapağını kapatmayı sakın unutmayın. Bu kısımda ise kahvenin üst bölmede toplanması için biraz bekleyin. Isıtma işlemine başladığınızda su üst bölmeden buharlaşıp basınçla kahvenin alt bölmede toplanmasına yardımcı olacaktır. Bahsi geçen süreç çoğu zaman 5 dakika kadar sürmektedir. Kahve üst kısımda toplandığına göre potu ocaktan alabilirsiniz. Soğuması için soğuk bir yüzeye yerleştirin. Bu adımda potun alt bölgesi halen sıcaktır. O nedenle dikkatli olmalısınız. Ardından kahveyi servis edebilirsiniz.

  1. Syphon

Syphon yani sifon, kahvenin basınç farkı kullanılarak bir kaptan diğerine aktarıldığı bir demleme  işlemidir. Bu yöntemin oldukça basit bir prensibi vardır: Bir tüp içerisindeki sıvı, tüpün bir ucundaki düşük seviye basınçlı bir ortamdan öteki ucundaki yüksek basınçlı ortama doğru akar. Akışla beraber sıvının formu yerçekimi kuvvetiyle desteklenir.

Gerekli malzemeler;

  1. Sifon demleme ünitesi (metal de cam da olur)
  2. Filtre kağıdı
  3. Öğütülmüş kahve
  4. Sıcak su
  5. Termometre
  6. Karıştırma çubuğu

Nasıl Yapılır?

Sifon ünitesinin alt kısmında su ısıtın. Suyun sıcaklığı 90 derece olabilir. Termometre ile su ısısını mutlaka kontrol edin. Sifon ünitenin üst kısmına muntazam biçimde yerleştireceğiniz filtre kağıdını hazırlayın. Filtreyi metal ya da kağıt filtre şeklinde de seçebilirsiniz. Üst bölüme yerleştirin ki kahve sızıntısı oluşmasın. Dilediğiniz kahve çekirdeğini kullanabilirsiniz. Bu adımda öğütme işlemini tamamlayın. Öğütme derecesini orta ila ince öğütme arasında ayarlayabilirsiniz. Bunun için vakum oluşturmalısınız. Üst bölümü alt bölüme dikkatlice yerleştirin. Üst kısımdaki filtrenin içine öğütülmüş kahve ekleyin. Göz kararı ekleme yapabilirsiniz. Her birim kahve için 10 birim su kullanmayı ihmal etmeyin. Karıştırma çubuğu ile kahveyi güzelce karıştırın. Sifonun alt kısmını ocağa yerleştirip ısıtın. Böylelikle kahve demlenecektir. Ardından servis edebilirsiniz!

Bahsi geçen tüm demleme yöntemlerinde aromalı filtre kahve seçeneklerini kullanabilirsiniz!

Bu bir ilandır

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Ordu Kahvaltı Mekanları: Ordu'da Kahvaltı Yapabileceğiniz 10 Mekan
Kahve Terimleri Sözlüğü: Uzman Olmak İsteyen Herkesin Bilmesi Gereken 37 Kahve Terimi
Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yenir?
14 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Hamilelikte Greyfurt Yenir Mi?
Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk