Elma Suyunun Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Elma suyunun faydaları nelerdir? Elma suyu zararlı mı? Elma, dünyada en çok tüketilen meyvelerden biridir. Elmanın sıkılmasıyla hazırlanan elma suyu ise, hazır paketler halinde de satılır. İşte, elma suyunun faydaları ve zararları:

Elma, dünyada en çok tüketilen meyvelerden biridir. Yaz kış bulunmasıyla dört mevsim tüketilebilir. Kırmızı, sarı ve yeşil olmak üzere farklı çeşitleri vardır. Elmanın suyunun sıkılmasıyla elde edilen elma suyu, kimi zaman hazır paketler halinde satılır, kimi zamanda katı meyve sıkacağı ile sıkılabilir. Elma suyu genel olarak faydalı olsa da, meyvenin suyunu sıkmak faydalarını azaltabilir. Bu yazımızda, elma suyunun hem faydalarını, hem de dezavantajlarını paylaşacağız.

Elmanın suyunu sıkmak yerine, faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için elma nasıl yenir başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Mevsiminde fazla fazla aldığınız elmaları uzun süre muhafaza etmek için, dondurucuda elma saklama yöntemlerine de göz atın.

Elma Suyunun Faydaları Nelerdir?

  1. Elma suyunun %88'i sudur ve tadı güzeldir. Bu durum özellikle susuz kalma riski yüksek olan kişiler için önemlidir. Dehidrasyon, uzun süre susuzluk durumunda gerçekleşir ve müdahale edilmezse ciddi zararlara yol açabilir. Elma suyu, dehidrasyonu gidermek için lezzetli bir alternatiftir.
  2. Elma, özellikle polifenoller açısından zengindir. Bu bileşiklerin çoğu kabukta bulunurken, elma etinden bir kısmı meyve suyunda tutulur. Bu bitki bileşikleri, hücrelerinizi iltihaplanma ve oksidatif hasardan koruyabilir.
  3. Elma suyundaki polifenoller dahil olmak üzere bitki bileşikleri kalp sağlığı için özellikle faydalı olabilir. Polifenoller, LDL (kötü) kolesterolün okside olmasını ve atardamarlarınızda birikmesini önleyebilir.

  1. Sağlıklı kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmada, 1 1/4 bardak (310 ml) berrak elma suyu içen kadınların kanlarının antioksidan aktivitesi, plasebo içeceğe kıyasla suyu içtikten sonraki 1 saat içinde yaklaşık %11 arttı.
  2. Ön çalışmalar, elma suyunun yaşlandıkça beyin fonksiyonlarını ve zihinsel sağlığı destekleyebileceğini düşündürmektedir. Ek olarak, Alzheimer hastalığı olan kişiler 1 ay boyunca günde 1 bardak (240 ml) elma suyu içtiğinde kaygı, huzursuzluk ve yanlış inançlar gibi davranışsal ve zihinsel semptomlarında %27 oranında iyileşme görüldü.

Elma Suyunun Zararları Nelerdir?

  1. Elma suyu içiyorsanız porsiyon kontrolü önemlidir. 1 fincan (240 ml) porsiyon 114 kaloriye sahipken, orta boy bir elma 95 kaloriye sahiptir. Elma suyu, kısa sürede daha fazla kalori almanıza neden olabilir. 
  2. 1 bardak (240 ml) elma suyu porsiyonu, herhangi bir vitamin veya mineral için iyi bir kaynak değildir. 
  3. Elma suyu, ilave şeker ve su karışımı içecekler yerine %100 meyve suyu çeşitlerini tercih edin. Yine de, %100 elma suyundaki kalorilerin neredeyse tamamı karbonhidratlardan gelir. 
  4. Protein ve yağın yanı sıra lif, yavaş sindirime yardımcı olur ve kan şekerinde daha ılımlı bir artışı destekler. Meyve suyundaki yüksek şeker ve düşük lif kombinasyonu kan şekerinizi yükseltebilir.
  5. Meyve suyu içmek diş çürümesi ile bağlantılıdır. Ağzınızdaki bakteriler, meyve suyundaki şekerleri tüketir ve diş minesini aşındırıp boşluklara yol açabilecek asitler üretir. 12 farklı meyve suyunun diş üzerindeki etkilerini değerlendiren bir test tüpü çalışmasında, elma suyunun diş minesini en çok aşındırdığı bulundu.
  6. Organik olmayan meyve suyu içiyorsanız, pestisit kontaminasyonu başka bir endişe kaynağıdır. Pestisitler, bitkileri böceklerden, yabani otlardan ve küflerden korumak için kullanılan kimyasallardır.

Elma suyu hem faydaları, hem de dezavantajları olan bir içecektir. Bu yüzden organik elma suyunu, haftada bir kez tüketebilirsiniz. Ancak aşırıya kaçmamaya dikkat edin.

Şunlara da göz atın;

  1. Elma kaç kalori?
  2. Elma detoksu nasıl yapılır?
  3. Şekersiz elma püresi nasıl yapılır?
  4. Elma nasıl kurutulur?
  5. Elma kilo aldırır mı?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı