Her rengi ve her haliyle sevilen elma, hemen hemen her mevsim afiyetle tüketilir. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de tatlı yapımında kullanılan elmanın kabukları genellikle soyulur ve çöpe atılır. Ancak elmanın vitamin dolu kabuklarını değerlendirmek isteyenler için, birbirinden ilginç yöntemlerimiz var. İşte, elma kabuklarını değerlendirmenin 9 farklı yolu:
Elma kabukları bitmek bilmeyen öksürük krizlerine iyi gelir. Ancak tek başına yeterli değildir. Bir tutam hibiskus çiçeğini tencereye atın. Üzerine elma ve ayva kabuklarını ekleyin. Aroma katmak için çubuk tarçın ilave edin. Karışımın üzerine 3 bardak su ilave edin ve pişirin. Hafif ılıttıktan sonra afiyetle içebilirsiniz.
Elmanın tamamı veya sadece kabuklarıyla çıtır çıtır tatlı cipsler hazırlayabilirsiniz. Üzerine bal ve tarçın ekleyerek daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Elma cipsi tarifimize mutlaka göz atın. Elma kabuklarını farklı şekillerde kesin. İç içe geçirerek çiçek veya gül şekli verebilirsiniz. Elma kabuklarını yemeklerinize yenilebilir süs olarak ilave edebilirsiniz. Daha uzun süre kullanmak için kabukları fırınlayıp kullanabilirsiniz. Elma kabukları inatçı lekelerle dolu, dibi yanmış tencere ve tavalar için ideal bir temizleyicidir. Bu tencereleri elma kabukları ile ovalayarak lekelerin yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Ancak elma kabuğunun iz bırakmaması için duru suyla temizlemeyi unutmayın. Lahana, brokoli, karnabahar gibi pişirme aşamasında kötü kokular yayan sebzeler için, elma kabuklarından destek alabilirsiniz. Haşlama suyunun içerisine birkaç parça elma kabuğu atmak, kötü kokunun azalmasını sağlayacaktır. Elma kabuklarının şifalı yapısından faydalanmak için, onları bitki çayı yapımında kullanabilirsiniz. Elma kabuklarını tencereye almak ve üzerine su ekleyip kaynatmak yeterli olacaktır. Tatlandırmak için bal ile karıştırmayı unutmayın. Elma kabukları ve çubuk tarçını tencereye alın. Üzerine bol su ilave edin ve kaynatın. Kokusu çıkmaya başlayınca kenara alın. Oda sıcaklığına geldiğinde süzerek temiz bir sprey şişesine alın. Kötü koku oluştuğunda bu spreyi sıkarak ortamı ferahlatabilirsiniz. Elma kabukları, bol miktarda antioksidan içerir. Bu yüzden cilt bakımında kullanılabilir. Elma kabuklarını cildinize koyup 20 dakika bekletmeniz yeterli olacaktır. Elma kabuklarını doğrudan cildinizde bekletmek yerine, maske yapımında da kullanabilirsiniz. Elmayı rendeleyerek kabuklarını soyun ve blendera yerleştirin. Üzerine 1 tatlı kaşığı bal ve 1 tatlı kaşığı kaymak ekleyin. Malzemeleri karıştırarak püre kıvamına getirin. Bu maskeyi temiz cildinize uygulayın ve 20 dakika bekleyin. Ardından bol suyla durulayın. Hassas cilde sahip olan kişilerin maskeyi uygulamadan önce mutlaka doktora danışması gerekir. Şunlara da göz atın;