Elma Hangi Mevsimde Yetişir, Ne Zaman Toplanır?
Elma hangi bölgede ne zaman yetişir ve hangi ayda toplanır? Elma hangi mevsimin meyvesidir? Granny smith'ten Amasya elmasına tüm elma çeşitlerini yetişme bölgeleri ve hasat dönemlerine göre detaylıca inceledik.

Elma, ülkemizde en çok tüketilen meyvelerin başında gelir. Sade bir şekilde tüketilen bu meyve, aynı zamanda tatlı yapımında da kullanılır. Elmanın dünyada yaklaşık 6500, Türkiye'de ise 460 farklı çeşidi vardır. Bu çeşitler arasında hem verimi yüksek olan, hem de ticari anlamda yetiştirilenlerin sayısı ise oldukça azdır. 



Elma Hangi Bölgede Yetişir?

Elma, ülkemizde en fazla Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. İç Anadolu, Ege ve Marmara Bölgesi ise, Akdeniz'i takip etmektedir. Bu bölgede yetişen elmalar, ülkemizdeki elma ihtiyacının yaklaşık %90'ını karşılar. Soğuğa dayanıklı bir meyve olduğu için, yetişme alanı oldukça geniştir. Elmanın en çok yetiştiği iller ise Amasya, Niğde, Nevşehir, Isparta, Burdur, Bursa ve Tokat'tır. 


Elma üretiminde ilk sırada yer alan ülke ise Çin'dir. 2010 verilerine göre elma üretiminde 2. sırada ABD, 3 sırada ise Türkiye vardır. İtalya, Hindistan ve Polonya ise bu sırayı takip eder.



Elma Hangi İklimde Yetişir?

Elma, soğuk ılıman iklim meyvesidir. Sıcaklıkların düşük olduğu sert kışlara dayanıklı bir meyvedir. Sıcak ve kurak iklimlerde, yüksek yerlere ekilir. Bunun nedeni yüksek oranda güneş ışığı alabilmesidir. Elma, ne kadar çok güneş ışığı alırsa, rengi de o kadar güzel olur. Elma, kış dinlenmesine ihtiyaç duyan bir meyvedir. Sıcaklık 40 derecenin üzerinde çıktığında büyümesi durur. Daha yüksek sıcaklıklarda ise meyveler zarar görmeye başlar. 

Elma Hangi Toprakta Yetişir?

Elma, birçok toprakta yetişmeye uygun bir meyvedir. Eğer bahçeye ekilecekse, bitki kökleri hiçbir zaman su içinde kalmamalıdır ve köklerin yayılması kolaylaştırılmalıdır. Suyu içinde tutan sert topraklar, elmanın yetişmesi için uygun değildir. Çakıllı ve tınlı topraklar idealdir. Ayrıca toprağın 2 metre ve daha derin olması da, yetişmesini kolaylaştırır. Elma yetiştiriciliği için, içinde kireci, humusu ve nemi bulunan tınlı-kumlu topraklar kullanabilirsiniz.

Elma Hangi Mevsimde Yetişir?

Elma bir sonbahar meyvesidir. Eylül ayında hasat edilir ve toplanmaya başlar. Ekim, Kasım ve Aralık ayında ise hem pazarlarda, hem de manav tezgahlarında satılmaya başlar. Ancak elmanın hasat edilmesi ve yetişmesi, çeşidine göre de değişiklik gösterir.



Elma Çeşitleri ve Hasat Dönemleri

  1. Vista Bella: ABD orijinli bir çeşit olan vista bella, sarı-yeşil renge sahiptir. Mayhoş ve bol sulu bir tada sahip olan vista bella elması, 2-3 seferde hasat edilir. 15-25 Temmuz arası hasat edilir.
  2. Beacon Elması: Sağlıklı ve çok verimli bir elmadır. Koyu kırmızı renge sahip olan beacon, sulu, sert, tatlı ve kokuludur. Temmuz sonu, Ağustos başı gibi hasat edilir.
  3. Royal Gala: Yeni Zellanda'da elde edilen bir elma çeşididir. Kırmızı renklidir ve eti serttir. Eylül ayının ilk haftasında hasat edilir.
  4. Fuji: Japonya kökenli bir elma çeşidi olan fuji, yeşil renklidir. Tatlıdır ve ortalama 7 ay depolanabilir. 
  5. Granny Smith: Parlak yeşil bir renge sahip olan bu elmalar, hafif ekşidir. 15-20 Eylül arası hasat edilir.
  6. Golden Delicious: Altın sarısı bir renge sahip olan golden delicious, ABD orijinlidir. Yüksek kalitelidir. Eylül ayının sonunda hasat edilir.
  7. Red Chief: Sulu, lezzetli ve iri bir meyvedir. Eylül ayının sonunda hasat edilir.
  8. Santana: Avrupa kökenli bir elma olan santana, çok iridir ve parlak kırmızı renge sahiptir. Her bölgede yetişebilen bu elma, Ağustos'un son haftası hasat edilir.
  9. Summer Red: Orta büyüklükte ve canlı kırmızı rengine sahip olan bir elma çeşididir. Tatlı ekşi bir tada sahiptir. Ağustos'un ilk haftası hasat edilir.
  10. Amasya elması: Sarı kırmızı bir renge sahiptir. Soğuk ılıman iklim meyvesidir. 25 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında hasat edilir. 

Elma Hangi Ayda Kurutulur?

Elma, kullanılacak yönteme göre farklı aylarda kurutulabilir. Eğer fırında kurutma yöntemini tercih edecekseniz, hangi ay olduğu önemli değildir. Fakat elmayı güneşte kurutacaksanız, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları en ideal aylardır. Elmayı güneşte kurutmak için, 4-5 gün boyunca güneşin altında bekletmeniz gerekir. Elma kurutmayla ilgili detaylı bilgi için rehberimize göz atın: Elma Nasıl Kurutulur?


Şunlara da göz atın;

  1. Elmalı tatlı tarifleri
  2. Elma kaç kalori?
  3. Elmanın faydaları nelerdir?
  4. Elma dondurucuda nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif