Elmalar popüler ve sağlıklı bir meyvedir. Elmalar popüler ve sağlıklı bir meyvedir. Tariflerin içerisinde kullanıldığı gibi sade olarak da tüketilir. Esnek genetik çeşitlilikleri nedeniyle elmaları yetiştirmek ve belirli tatlara göre uyarlamak kolaydır. Ayrıca, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilen kansere neden olan oksidatif hasara karşı korunmaya yardımcı olan antioksidan özelliklere de sahiptirler. "Günde bir elma doktoru uzak tutar" sözü, elmanın etkileyici sağlık profili nedeniyle zamanın testinden geçti.
Ama bir elmayı derinden ısırdığınızda, özünde o kadar da tatlı olmayan bir şeyle karşılaşırsınız: minik siyah tohumlar. Meyvenin tatlı keskinliğinin aksine, minik siyah tohumlar başka bir hikaye. İnsan sindirim enzimleriyle temas ettiğinde siyanür salan bir madde olan amigdalin içerirler. Ancak tohumların bir kısmını yanlışlıkla yerseniz akut toksisite nadirdir.
Siyanür en ölümcül zehirlerden biri olarak bilinen bir kimyasaldır. Kimyasal savaşlarda ve toplu intiharlarda kullanılmıştır. Siyanür içeren birçok bileşik -siyanoglikositler olarak adlandırılır- doğada, genellikle meyve tohumlarında bulunur. Amigdalin bunlardan biridir.
Elma tohumları ve diğer birçok meyve çekirdeği veya çekirdeği, sindirim sıvılarına dirençli güçlü bir dış tabakaya sahiptir. Ancak tohumları çiğnerseniz, amigdalin vücutta salınabilir ve siyanür üretebilir. Küçük miktarlar vücudunuzdaki enzimler tarafından detoksifiye edilebilir. Ancak, büyük miktarlar tehlikeli olabilir.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) Güvenilir Kaynak'a göre, 70 kg bir adam için 1-2 mg / kg ölümcül oral siyanür dozudur. Çoğu elma çekirdeği yaklaşık 5 elma çekirdeği içerir. Ancak bu miktar bitkinin sağlığına göre değişiklik gösterecektir. Ölümcül bir doz almak için yaklaşık 200 elma çekirdeğini veya yaklaşık 40 elma çekirdeğini ince bir şekilde çiğnemeniz ve yemeniz gerekir.
Zehirli Maddeler ve Hastalık Kayıt Ajansı (ATSDR), az miktarda siyanüre maruz kalmanın bile tehlikeli olabileceğini söylüyor. Siyanür kalbe ve beyne zarar verebilir, hatta komaya ve ölüme yol açabilir. ATSDR, insanların elma çekirdeklerini ve aşağıdakileri içeren meyve çekirdeklerini yemekten kaçınmaları gerektiğini ekliyor:
Siyanür zehirlenmesinin belirtileri hızla ortaya çıkabilir. Nefes darlığı ve nöbetleri içerirler. Her ikisi de bilinç kaybına yol açabilir.
Elma çekirdeği yağı, meyve suyu işlemenin bir yan ürünüdür. Ham elma posasından yapılır. Elma çekirdeği yağında bulunan amigdalin miktarı genellikle çok azdır.
İnsanlar onu kokusu, saçları yumuşatması ve cilt iltihabını sakinleştirmesi için kullanır. Bazı araştırmalar, bunun aynı zamanda iyi bir antioksidan kaynağı olduğunu ve bir antikanser ajanı olarak bazı potansiyeller gösterdiğini ileri sürmektedir. Başka bir çalışma, elma çekirdeği yağının bakteri ve mayaya karşı aktif olduğunu buldu.
Şunlara da göz atın;