Ekşi Krema Ne Kadar Süre Dayanır?
Ekşi krema dip sos olarak ya da tariflerin içerisinde kullanılabilir. Bir süredir buzdolabında bekleyen ve hâlâ yemenin güvenli olup olmadığını merak ettiğiniz bir kutu ekşi kremanız varsa ne kadar dayanacağını merak ediyor olabilirsiniz. İşte, ekşi krema ne kadar süre dayanır:

Ekşi krema dip sos olarak ya da tariflerin içerisinde kullanılabilir. Evde kendiniz ekşi kremanızı hazırlayabilirsiniz ya da direk hazır olarak marketten satın alabilirsiniz.

Bir süredir buzdolabında bekleyen ve hâlâ yemenin güvenli olup olmadığını merak ettiğiniz bir kutu ekşi kremanız varsa ne kadar dayanacağını merak ediyor olabilirsiniz. İşte, ekşi krema ne kadar süre dayanır:


Raf Ömrü

Ekşi krema (açık veya açılmamış), buzdolabında saklandığı sürece son satış tarihinden itibaren üç haftaya kadar iyidir. Ekşi krema 4 derecede saklanıyorsa yedi ila yirmi bir günlük bir pencerede taze kalabilir.

Ekşi kremanızı küflenmediğinden, renginde bozulma olmadığından veya kötü koku olmadığından emin olmak için inceleyin. Hiçbir şey yanlış görünmüyorsa, kullanımının güvenli olduğunu düşünün. Endişelenmeyen bir işaret ayrılıktır. Her ne kadar çirkin görünse de sıvının katı kremadan ayrılması aslında normaldir. Temiz bir kaşık kullandığınız sürece suyunu boşaltabilir veya tekrar karıştırabilirsiniz.

Bozulmaya Ne Sebep Olur?

Ekşi krema, çoğu zararlı bakteriyi öldürmek için pastörize edilmiş sütten üretilir. Daha sonra laktik asit üreten sağlıklı bakteriler tarafından fermente edilir ve ona ekşi bir tat verir. Ticari olarak üretilen ekşi kremanın güvenlik standartlarına uyması gerekirken, ev yapımı ekşi krema diğer bakteri türlerinin joker karakterini ortaya çıkarabilir. Ekşi kremayı canlı bir ürün olarak düşünün, çünkü içinde hâlâ steril konserveleme işlemleriyle ölmeyen canlı unsurlar bulunur.


Bakteriler ve Küfler

Sütteki protein ve şekerler, dost canlısı ekşi üreten bakterilerin yanı sıra hastalığa neden olabilecek dost canlısı olmayan bakteri ve küfler için de mutlu bir kültür ortamı sağlar. Soğutulmuş sıcaklıklarda haftalar boyunca yavaş yavaş çoğalabilirler veya ekşi kremanızı oda sıcaklığında herhangi bir süre dışarıda bırakırsanız daha da hızlı çoğalabilirler. Ekşi kremanızı kullanırken, havaya maruz kalmaktan veya temiz olmayan bir kaşık kullanmaktan dolayı yanlışlıkla ek bakteri ve küf de meydana getirebilirsiniz.

Bozulma Belirtileri

Ekşi kremanızın "son kullanma tarihi" veya "tavsiye edilen son kullanma tarihi" henüz geçmemiş olsa bile, şunları fark ederseniz yemeyin:

  1. Kötü Koku: Ekşi kremanızın kokusunu alın. Her zamanki ekşi kokunun ötesinde herhangi bir şekilde küflü, ekşimiş veya kötü kokulu kokuyorsa, muhtemelen tadı ve güvenliği etkileyecek fazladan büyüme vardır.
  2. Küf: Yüzeyde küf oluştuğunu görürseniz kabın tamamının gitmesi gerekir. Sadece üstteki kalıbı alıp geri kalanını yemeye kalkışmayın. Küf, çıplak gözle görebileceğinizden daha uzağa uzanabilir.
  3. Sarı veya Renksiz Ekşi Krema: Krema artık beyaz değilse, bu, içinde önemli miktarda bakteri ve mantar üremesi olduğunun güçlü bir işaretidir.

Gıdaların raf ömrü, doğru şekilde işlenmezse önemli ölçüde kısalabilir. Ekşi kremanız, üretici, satıcı veya evinizde yaşayan biri tarafından bir noktada oda sıcaklığında bırakılmış olabilir. Ya da birisi kabın içine kirli bir alet sıkıştırmış olabilir. Size bir şeyin doğru olmadığını söylediklerinde gözlerinize ve burnunuza güvenin.

Şunlara da göz atın;

  1. Ekşi krema yerine ne kullanılır?
  2. Neden ekşi kremayı dondurucudan uzak tutmalısınız?
  3. Ekşi krema nedir?
  4. Sriracha nedir?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
26 Aralık 2024 Masterchef: Son Ceket Verildi
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?