Bu yılbaşı akşamı ekonomik bir yılbaşı sofası kurmak isteyenler için az malzemeyle hazırlanan düşük bütçeli yılbaşı tariflerini derledik. Sebze, tavuk, kırmızı et ve balık gibi farklı ana malzemeler içeren bu ekonomik yılbaşı yemekleri arasında hem damağınıza hem de bütçenize uygun birkaç tarif bulacağınızdan eminiz.
'Yılbaşında makarna yenir mi?' dediğinizi duyar gibiyiz. Ancak sotelenmiş domates ve beyaz peynir ile hazırlanan penne makarna, yılbaşı sofranıza hem doyurucu hem de şık bir ekleme olur. Ayrıca kim makarna sevmez ki? Yılbaşında sağlıklı ve hafif beslenmek isteyenler için önerimiz sebzeli güveç tarifi... Soğan, patates, patlıcan ve kabak ile hazırlanan bu yemek sofranıza şıklık katarken herkesi de mutlu edecektir. Yalnızca birkaç ana malzemeden oluşan kuru barbunya yemeği yılbaşı sofrasında mükemmel bir yardımcı yemek olabilir. Barbunya yemeği assolistliğe soyunmayacak kadar mütavazıdır ama genelde dibi ilk sıyrılan tabak onunkidir. O yüzden fazla hazırlasanız iyi edersiniz :) Amerika'nın meşhur lezzetlerinden biri olan crab cake, yengeç eti ve baharatlarla hazırlanır. 'Balık keki' olarak da bilinir. Hazırlaması 15, pişirmesi ise ortalama 25 dakikadır. Yılbaşı akşamı size puan kazandıracak bir alternatif olarak listemizde. Adana mutfağıyla özdeşleşen bamya dolması, yeni yılda farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir. Bamyanın iç harcı pilavla doldurulduktan sonra, tencerede pişirilir ve sıcak sıcak servis edilir. Yılbaşı masanız bamyaperver insanlarla çevriliyse bu tarif ile bütün övgüleri üzerinize alırsınız. 'Yılbaşı sofralarında mutlaka kırmızı et olsun.' diyenler için, bonfile ve baharatlarla hazırlanan çöp şiş tarifini öneriyoruz. Hazırladığınız çöp şişleri ev yapımı lavaş ile birlikte sunabilirsiniz. Ortalama 30 dakikada hazırlanan corn dog, sosislerin mısır unlu harca batırılmasıyla hazırlanır. Şık bir sunum için, tahta şişlerde servis edilir. Yanında mutlaka dip soslara yer verilmelidir. Ispanak sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak bir tarifle karşınızdayız. Ispanak, erişte ve peynir ile hazırlanan bu yemeği, fırında pişirdikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz. Yalnızca 4 malzemeden oluşan fırında istavrit, yeni yılda balık yemek isteyenler için idealdir. Fırında istavrit ortalama 30 dakikada hazırlandığı için, çalışanlara da uygundur. Havuç, soğan ve salça ile hazırlanan sinkonta, aslında bir Ege yemeğidir. Orijinali bal kabağı ile hazırlanır. Havuç sinkonta, yoğurt eşliğinde sunulur. Yılbaşında deneyebileceğiniz tariflerden biri de, karnabahar gratendir. Rendelenmiş kaşar peyniri, süt ve karnabahar ile hazırlanan bu yemek, ana yemek olarak sunulabilir. Ülkemizde pek tercih edilmeyen ördek eti, yılbaşı sofralarında yeni tatlar denemek isteyenler için idealdir. Hazırladığınız ördek göğsünü, yeşilliklerle birlikte sunabilirsiniz. İç harcı semizotu ve krema ile hazırlanan kiş, rendelenmiş peynir ile daha lezzetli bir hale getirilir. Servis etmeden önce, ılıması beklenmelidir. Farklı kültürlerin yemeklerini denemek isteyenler için, Asya mutfağından nefis tavuklu sebzeli noodle tarifini öneriyoruz. Porsiyonu, yaklaşık 290 kalori olan tavuklu sebzeli noodle, ortalama 40 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Yufka ve tavuk göğsü ile hazırlanan tavuklu siron, Gümüşhane mutfağıyla özdeşleşmiştir. Hazırlanan tavuklu siron yoğurt ve salçalı sos eşliğinde sunulur. Yılbaşı sofralarında mutlaka kendine yer bulan bal kabağını, pirinç ve zeytinyağı ile birleştirerek nefis bir ana yemek haline getirebilirsiniz. İtalyan mutfağında çok sevilen lazanyayı, bu kez kabak ile hazırlamaya ne dersiniz? Kabak lazanya hem düşük kalorili bir lezzet olmasının yanı sıra yılbaşı sofralarınıza da çok yakışacak. Okurumuzdan gelen bu tarif, hem ekonomik, hem de doyurucudur. Porsiyonu 208 kalori olan tavuk çöp şişi, domates ve biber ile daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Karnabahar, birçok kişinin burun kıvırmasına maruz kalsa da, oldukça lezzetlidir. Hele ki karnabahar kızartması yanında sarımsaklı yoğurt ile servis edildiğinde oldukça lezzetli bir yemek haline geliyor. Kabak, patates, patlıcan gibi sebzelerle hazırlanan bu yemek, 30 dakika içinde sofralardaki baş köşeyi alır. Porsiyonu 45 kalori olan fırında karışık sebzeyi vejetaryen ve diyet menülerine de ekleyebilirsiniz. Yılbaşı sofralarınıza şık sunumlu bir tart eklemeye ne dersiniz. Havuç ve kabak dilimleri eşliğinde hazırlanan havuçlu kabaklı tart şık sofranıza çok yakışacak. Mücver denildiğinde aklımıza ilk gelen kabak mücver olsa da farklı sebzeler ve et ürünleri ile de mücver hazırlanabilir. Önerimiz ıspanak, kaz ayağı, ısırgan ve pazı gibi şifalı otlarla hazırlanan bu otlu mücveri denemeniz. Ana malzemesi patates olan bravas, İspanya mutfağına özgü bir yemektir. Patatesin farklı malzemelerle karıştırılmasıyla hazırlanır. Yılbaşı sofralarınızı lezzetle süsleyecek. Pazı ile yapabileceğiniz tariflerden biri de kiştir. Pazı, krema ve keçi peyniri ile hazırlanan pazılı kişi, dilimleyerek servis edebilirsiniz. Damak tadınıza uygun peynirler ekleyebilir, dilerseniz tarifi ıspanak ile deneyebilirsiniz. Peynir ve kabak ile hazırlanan bu rulolar, yılbaşı menüsünün favorisi olacak. Patlıcan ile de hazırlayabileceğiniz bu lezzetler sofralarnıza lezzet ve renk katacak. Şunlara da göz atın;