Ekmek Neden Kabarmaz?
Ekmek yapıyorsunuz ve kabarmıyor mu? Bunun sebepleri ne olabilir? Sizler için ekmek neden kabarmaz anlattık. İşte, ekmek neden kabarmaz:

Uğraşlar ile hazırladığınız hamuru pişirdiğinizde istediğiniz kabarıklıkta bir ekmek elde etmediğinizde büyük bir hayal kırıklığı yaşarsınız. Ekmeğin bu hale gelmesinin sebebini ya da sebeplerini merak ediyor olabilirsiniz. Sizler için hamurun kabarmama nedenlerini anlattık. İşte, ekmek neden kabarmaz:

  1. Tarifi Takip Edin

En yaygın sorun tarifi takip etmemek. Ekmeği bir tarife sadık kalarak ve adımları takip ederek yapmalısınız.

Doğru tarif, içeriklerini hacim olarak değil ağırlık olarak listelemelidir. Unu fincan ve ons cinsinden ölçmek son derece yanlıştır ve hamurunuzu mayalarken ve türlü soruna yol açabilir. Bunun yerine miktarları gram olarak listeleyen tarifleri kullanın. Bu, dijital bir mutfak terazisine ihtiyacınız olacağı anlamına gelir. Mutlaka ölçerek tarifi uygulamanız gerekir. İyi bir tarifle bile ekmeğiniz kabarmayabilir. Ama tam olarak takip ettiğinizi biliyorsanız, sorunun ne olduğunu saptamak daha kolaydır.

  1. Maya ile İlgili Sorunlar

Ekmeği asıl kabartan mayadır. Ekmeğiniz kabarmıyorsa mayanızın tarihine mutlaka bakın. Maya canlı bir organizmadır, bu nedenle buzdolabında çok uzun süre tutarsanız, bir kısmı ölebilir ve yeterince kabarmaz. Bu nedenle son kullanma tarihini kontrol edin ve buzdolabında veya derin dondurucuda saklayın. Paketin üzerindeki tarihi geçmişse değiştirin.

Tarifinizin önerdiği maya türünü kullanın (kuru veya hazır olanlar en iyisidir). Kuru maya ile diğer malzemelere eklemeden önce ılık suda eritmeniz gerekir. Ancak suyunuz çok sıcaksa mayayı öldürebilir. Çok soğuksa, maya aktive olmaz. Anında maya, diğer kuru malzemelerle çözülmeden karıştırılabilir, ancak yükselmesi biraz daha uzun sürebilir. Çok fazla tuz veya şeker de mayanızı öldürebilir.

  1. Saati Değil, Gözlerinizi Kullanın

Ekmeğiniz kabarmadıysa bunun nedeni ona yeterince zaman vermemiş olmanız olabilir. Bazı tarifler, "hamuru iki katına çıkana kadar kabartın" gibi belirsiz talimatlar ve ardından "yaklaşık bir saat" gibi keyfi bir zaman birimi sunar. Ancak mutfağınızdaki sıcaklık ve nem gibi faktörler hamurunuzun ne kadar hızlı kabardığını etkileyecektir. Bunun yerine, hamura odaklanın ve zaman birimlerini kaba yaklaşımlar olarak kullanın.

  1. Hamuru Yoğurma Derecesi

Hamuru az veya fazla yoğurmak bir sıkıntıdır.  Az yoğurmak, glüteni şişirmek için gereken esnekliğe geliştirmez. Aşırı yoğurma, glüten proteininin sıkılaşmasına neden olur ve maya gazları onları şişirmek için yeterli güce sahip değildir.

  1. Su

Suyun sertliği veya yumuşaklığı ekmeğinizin kabarıklığına etki eder. Sert su hamurunuzun mayalanma hızını yavaşlatabilirken yumuşak su hamurun gevşek olmasına neden olabilir. Suyunuz çok sert veya çok yumuşaksa şişelenmiş su kullanın.

  1. Un Türü

Tam buğday veya çavdar gibi tam tahıllı unlar, çok amaçlı un ile aynı esnek glütenleri üretmez, bu da kabarmayan daha yoğun hamurlara yol açabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Evde yapılabilecek farklı ekmek tarifleri
  2. Evde ekmek yapmanın püf noktaları
  3. Değişik ekmek tarifleri
  4. Mutfakta püf noktalar
  5. Yemek pişirme yöntemleri

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?