Ekmek, nasıl dilimlerseniz dilimleyin, tadını çıkarmayı gerektirir. Kabuğunun dişlerin altında çıtırdaması ve yumuşak, solgun kırıntısından buharın fışkırması gibi ekmek, görüntüden kokuya, sesten dokuya tüm insan duyularını bu şekilde büyüler. Ekmek tarihine bakıldığında oldukça eskidir. İnsanlık, yazılı kelimeden çok önceleri bu gıda maddesinin yanı sıra gelişmiştir. Ekmeğe can atmak, dil ya da avcılık ve toplayıcılık kadar insanlığın doğasında var olabilir.
Ekmeğe olan içten saplantımız sayesinde, bin yıl boyunca pek çok farklı tür geliştirdik. Bugün yufkadan puf böreğine, ekşi mayadan muzlu ekmeğe kadar her şeyimiz var. Ancak bugün mutfak masalarını süsleyen çok çeşitli ekmek ürünlerine rağmen, bunları iki kategoriye ayırabiliriz (en azından deneyebiliriz): mayalı ve mayasız.
Sandviçler için dilimler halinde kestiğimiz veya Fransız soğan çorbalarımızın üzerine attığımız ekmeklerin çoğu, hafif olma eğiliminde olan ve maya, süt ürünleri ve yağdan yapılan mayalı ekmek olarak kabul ettiğimiz ekmeklerdir. Genellikle un, su ve tuzla yapılır ve yoğundur. Mayalı ekmek hamuru yaparken mayalanması ve kabarması gerekir ve çoğu insan bunu yapmak için hamurunu sıcak bir yere koyar, peki ya buzdolabına koyun desek?
Mayalı ekmek hamuru, maya hamurdaki şekeri yediğinde ve gaz saldığında geleneksel olarak yükselir. Bu işlem, maya ılık olduğunda hızlı bir şekilde gerçekleşir, bu nedenle insanlar genellikle ekmek hamurlarını yoğurur ve ardından pişirmeden önce birkaç saat ılık bir yerde bekletirler, ancak bunun yerine ekmek hamurunuzu buzdolabında saklayabilirsiniz. Fermantasyon süreci ne kadar yavaş olursa ekmek o kadar iyi olur. Tahılın aromalarının açılması zaman alır, bu nedenle hamurunuzu pişirmeden önce soğuk bir sıcaklıkta ne kadar uzun süre kabarmaya bırakırsanız, o kadar fazla lezzet alacaktır. Bu kural, her tür hamur için, özellikle de şeker yüküyle yapılan ekmek için geçerli değildir, ancak Fransız ekmeği veya ekşi maya yapmak istiyorsanız bu yöntem lezzetini artıracaktır. Ekmek hamurunuzu yaptıktan sonra buzdolabında bir gece veya 8-12 saat mayalanmasını tavsiye ediyoruz. Mayalı ekmeğin genellikle iki kabarması vardır ve şans eseri, tatların gelişmesi için zaman tanımak için hamurunuzu birinci veya ikinci kabarma sırasında soğuk fermente edebilirsiniz, ancak buzdolabında her iki kabarmayı denemeyin. Şunlara da göz atın;Yükseliş Ne Kadar Yavaş Olursa Ekmek O Kadar İyi Olur