Mutfakların olmazsa olmazı haline gelen bıçaklar, kesme, doğrama, şekil verme alanında sık sık kullanılır. Yemek yaparken kullandığımız bıçakların, birçok farklı türü vardır. Örneğin et kesmek için, fileto çıkartmak için ve meyve doğramak için birbirinden farklı bıçaklar kullanılır. Bunun nedeni, bıçakların kullanım alanına göre farklı boyut ve özelliklerde olmasından kaynaklanır.
Ekmek bıçağı, ekmek doğramak amacıyla üretilen, tırtıklı bir yapıya sahip olan bıçaklardır. 'Tırtıklı bıçak' ve 'testere bıçak' isimleriyle de bilinir. Diğer bıçaklarla kıyaslandığında, en uzun boya sahip olan ekmek bıçağıdır. Bu bıçağın uzun olmasının nedeni, kabaran ekmek, kek, pasta gibi ürünlerin dağılmadan kesilmesini sağlamaktır. Özellikle sandviç ekmeği ve pandispanya gibi ürünlerin kesilmesinde çok işlevlidir.
Kalın, düz ve dişli ağız yapısına sahip olan ekmek bıçakları, genellikle 17 cm'den uzun bir yapıdadır. Eni ise et bıçağına oranla daha geniştir. Kalınlığı 2 mm civarındadır. Tek tarafı keskindir.
Ekmek bıçağı, yalnızca ekmeklerde değil, pasta, kek gibi hamur işlerinde de kullanılır. Domates, şeftali gibi yumuşak meyvelerin kesiminde kullanılabilir. Ancak sebzeleri jülyen veya küp küp doğramak isterseniz, verimli bir performans alamazsınız. Ayrıca ekmek bıçağı, et, balık gibi ürünlerin kesilmesinde kesinlikle kullanılmaz.
Bileme işlemi, düz kesim bıçaklarda gerçekleştirilir. Yani ekmek bıçağı ve meyve bıçağı gibi tırtıklı bıçaklar bilenmez. Aksi takdirde işlevini kaybeder ve körelir. Ekmek bıçağının dengesi ve tutuşu çok önemlidir. Dişlerinin orta aralıkta ve keskin olmasına dikkat edilmelidir.
Şunlara da göz atın;