Egzama Nasıl Önlenir: 10 Farklı Öneri
Egzama nedir, nasıl önlenir? Egzamayı önlemek için ne yapmak gerekir? İşte, ciltte yaygın olarak görülen egzamayı önlemek için almanız gereken 10 önlem:

Egzama, birçok faktöre bağlı olarak görülebilen kronik bir cilt rahatsızlığıdır. El, ayak, kafa derisi gibi vücudun farklı bölümlerinde oluşabilen egzama, ciltte kaşıntıya ve kötü bir görünüme sebep olur. Cilt yüzeyinde kuruluk ve kabarcıklar oluşur. Deri pul pul dökülür ve kızarır. Eğer egzama kafa derisindeyse, saçta kepek problemi görülmeye başlanabilir. Egzamanın nedenleri farklılık gösterebilir. Egzama durumunda mutlaka bir uzmana başvurmak ve gerekli tedaviye başlamak gerekir. Aksi takdirde egzamanın görüldüğü alan ilerleyebilir ve durum kötüleşebilir.

  1. Düzenli olarak dermatoloğa görünün

Öncelikle egzama başta olmak üzere cilt hastalıkları için, ilk adım dermatolog uzmanına görünmektir. Egzama teşhisi konulmadan önce veya konulduktan sonra, dermatoloğa görünerek yapmanız gerekenleri öğrenmeli ve doktorun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız.

  1. Beslenmenize dikkat edin

Bazı gıdalar, egzamanın kötüleşmesine sebep olabilir. Kırmızı et, şeker, karbonhidrat ve glüten içeren gıdalar, egzamayı tetikleyebilir ve semptomları kötüleştirebilir. Özellikle alerjiniz olan besinlerden mutlaka uzak durmanız gerekir. 

  1. Cildinizi nemlendirin

Suya uzun süre maruz kalmak da egzamayı tetikler. Çünkü su, cildin kurumasına yol açabilir. Bu da kaşıntıların artmasıyla sonuçlanır. Banyo ve yüzme gibi aktiviteler sonrasında, mutlaka nemlendirici krem sürün. 

  1. Sıcak değişimlerine dikkat edin

Sıcak hava da egzamayı tahriş edebilir ve kötüleşmesine yol açabilir. Sıcak havalarda terleme, kaşıntıyı artırır. Bu yüzden serin kalmaya dikkat edin. Aşırı sıcak havalarda dışarı çıkmayın veya gölge alanlarda durun. Bol bol su için.

  1. Stres ve kaygıdan uzak durun

Duygusal stres, egzama semptomlarını kötüleştirebilir. Stresli ve kaygılı zamanlarınızda, yoga, meditasyon, nefes egzersizi gibi sakinleştirici etkinliklere yönelin. 

  1. Parfümlü ürünleri tercih etmeyin

Vücuda uygulanan parfümlü ürünler, egzamayı kötüleştirebilir. Özellikle parfümlü sabun, losyon, duş jeli gibi ürünlerin kullanımını sınırlandırın. Hipoalerjenik ürünlere yönelin.

  1. Deterjan kullanımına dikkat edin

Çamaşır deterjanları, hassas ciltli kişilerde egzama ataklarını artırabilir. Birçok deterjan, kimyasal içeriği sebebiyle cildi tahriş eder, kuruluk, kızarıklık gibi semptomlara yol açar. Hassas ciltler için kokusuz ve güvenli deterjanları kullanmayı deneyebilirsiniz.

  1. Kumaş seçimini doğru yapın

Giydiğiniz kıyafetler de kaşıntı ve kızarıklığı tetikleyebilir. Özellikle polyester ve yün kumaşları giydikten sonra duyarlılığınız artıyorsa, farklı kumaş türlerine yönelmeniz daha doğru olacaktır.

  1. Yoğun egzersizlerden korunun

Yoğun egzersizler, çok fazla efor sarf edilmesini sağlar ve terlemeyi artırır. Özellikle sıcak ve nemli bir ortamda egzersiz yapıyorsanız, egzama semptomlarınız kötüleşebilir. Egzersiz esnasında bulunduğunuz ortamın çok sıcak olmamasına dikkat edin. Mümkünse, yaz aylarında sabah çok erken saatlerde egzersiz yapmayı deneyin.

  1. Havadaki alerjenlerden korunun

Toz akarları, polenler, evcil hayvan tüyleri ve küf gibi alerjenler, egzamayı ve alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Evinizi düzenli olarak süpürün ve bu esnada pencereleri açarak havalanmasını sağlayın. Yatak çarşaflarını haftada bir kez değiştirin. Halı yerine parke zemin kullanmayı da düşünebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Egzamaya ne iyi gelir?
  2. Egzama diyeti nasıl yapılır?
  3. En yaygın görülen cilt hastalıkları
  4. Sedef hastaları nasıl beslenmeli?
  5. Uçuk nasıl geçer?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Asla Chia Tohumuyla Birlikte Yenmemesi Gereken 5 Besin
Ton Balığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bakliyat Pişirmenin 8 Püf Noktası
Mayonez Nasıl Saklanır: 2 Farklı Yöntem
Dünyanın En İlginç Yemekleri: Farklı Kültürlerden Gelen Eşsiz Tatlar
Polifenol Nedir ve Faydaları Nelerdir?