Edirne'nin Yöresel Yemekleri: Edirne Mutfağından 16 Farklı Tarif
Edirne'nin yöresel yemekleri nelerdir? Edirne mutfağında hangi yemekler meşhur? İşte, Edirne mutfağından mutlaka denemeniz gereken 16 nefis tarif:

Marmara Bölgesi'nde yer alan Edirne, Türkiye'nin en batıs��nda bulunan şehirdir. Trakya kesiminde yer alır. Yunanistan ve Bulgaristan ile sınır komşusudur. Karasal iklim görülen bu şehir; camileri, çarşıları, nehri, köprüsü ve yemekleri ile ünlüdür. Yöresel yemekleri, Rumeli ve Balkan ülkelerinde de ilgi görür. Edirne'nin en meşhur yemeklerine yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.


  1. Mutancana


Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru erik ve kırmızı et ile hazırlanan mutancana, Osmanlı'dan miras kalmıştır. Edirne mutfağına özgü bir yemek olan mutancana, genellikle kuzu veya geyik eti ile hazırlanır.


  1. Bulgur Çorbası


Ana malzemesi bulgur ve salça olan bu çorba, kış aylarında şifa kaynağı olarak tüketilir.


  1. Edirne Tava Ciğeri


Edirne'nin en meşhur ve en lezzetli yemeği şüphesiz ki ciğer tavadır. Ciğer sevmeyenleri bile kendine hayran bırakan bu yemek, şehre gelen turistlerinde ilgisini çekiyor.


  1. Edirne Köftesi


Edirne de ciğer satılan restoranlarda mutlaka köfteye de yer verilir. Sebze ve kıymalı harç ile hazırlanan Edirne köftesi de, yoğun ilgi gören yemekler arasındadır.


  1. Kuzu Etli Elbasan Tava


Köklü bir geçmişe sahip olan elbasan tava, genellikle kuzu eti ile hazırlanır. Arnavut mutfağıyla özdeşleşse de, ülkemizde en güzel elbasan tavalar Edirne mutfağında hazırlanmaktadır.


  1. Ciğer Sarma


Ciğer ile hazırlanan ve rağbet gören bir diğer yemek ise ciğer sarmadır. Koyun gömleği ve iç harç ile hazırlanan ciğer sarmanın tadı damağınızda kalacak.


  1. Mamzana


Patlıcan, domates, sarımsak ve maydanoz ile hazırlanan mamzana, hem salata, hem de meze çeşidi olarak bilinir. Ana yemeklerin yanında sunulan mamzana, Edirne mutfağı denildiğinde ilk akla gelen tariflerden biridir.


  1. Kıymalı Bohça Böreği


Bohça böreği, ismini şeklinden alan bir börek çeşididir. İsteğe göre kıyma, peynir ve patatesle de hazırlanabilir.


  1. Patlıcan Turşusu


Yemeklerin yanında servis edilen patlıcan turşusu, genellikle Trakya'da tüketilir. Özellikle kuru fasulye, nohut gibi bakliyat yemeklerinin vazgeçilmezidir.


  1. Damat Paçası


Rumeli mutfağından Trakya'ya getirilen damat paçası, bayram ve düğün sofralarında sık sık yer alır. Ana malzemeleri yoğurt, tavuk ve yufkadır. Bursa, Edirne, Çanakkale ve Kırklareli'de yoğun olarak tüketilir.


  1. Cevizli Oturtma


İncecik açılmış yufka ve ceviz içiyle hazırlanan oturtma, şerbetli bir tatlıdır. Yufkalar kuruduğunda içi ceviz ile doldurulur ve rulo şeklinde sarılır. Pişirme işleminin ardından tatlının üzerinde şerbet ve tarçın gezdirilir.


  1. Badem Ezmesi


Edirne'de hazırlanan tatlıların olmazsa olmazı haline gelen badem, ezme yapımında da yer alır. Kolayca hazırlanan badem ezmesi, genellikle bayram sabahlarında ve misafir ağırlarken sofralardaki yerini alır.


  1. Kavala Kurabiyesi


Son olarak yörenin en lezzetli tatlılarından biri de kavala kurabiyesidir. Ay şeklinde hazırlanan kurabiyenin içinde fındık ve badem kullanılır. Üst kısmı ise pudra şekeri ile süslenir. Kavala kurabiyesi, Edirne'den dönmeye hazırlanırken hediye olarak alınan lezzetlerden biridir.


  1. Gaziler Helvası


Ana malzemeleri şeker, un, süt ve bademdir. Bu tatlının ismi, askerlere ithaf edilmiştir. Edirne'de askere gidenler helva ile uğurlanır ve döndüklerinde de helva ile karşılanır. Bu nedenle helvanın ismi gazi olan askerlerden gelmektedir.


  1. Zerde


Astarlı sütlaç olarak da bilinen zerde, safran, zerdeçal veya haspir ile renklendirilir. Tabanında klasik sütlaç, üzerinde ise astarı vardır. Aroma katmak için ıtır yaprağı ekleyebilirsiniz.


  1. Ceviz Tatlısı


Yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan cevizi, damla sakızı ve şerbet ile bir araya getirdik ve ortaya nefis bir sonuç çıktı. Edirne mutfağında çok sevilen ceviz tatlısı, karanfil ile tatlandırılır.


Edirne'de Gezilecek Yerler

Bir gün yolunuz Edirne'ye düşerse, mutlaka görmeniz gereken 10 yer.

  1. Selimiye Camii
  2. Meriç Köprüsü ve Nehri
  3. Enez Kalesi
  4. Karaağaç Tren Garı
  5. Kırkpınar Er Meydanı
  6. Adalet Kasrı
  7. İbrice Koyu
  8. Selimiye Arastası (Çarşı)
  9. Sweti George Bulgar Kilisesi
  10. Edirne Kent Ormanı


Şunlara da göz atın;

  1. Bolu yöresel yemekleri
  2. Çanakkale'nin meşhur yemekleri
  3. Balıkesir'in yöresel yemekleri
  4. Konya'nın meşhur yemekleri
  5. Bursa mutfağı yemekleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Kilo Vermenizi Engelleyecek 8 Besin Listesi
Kış Aylarında Saç, Cilt ve Tırnak Hasarını Onarmanın 8 Yolu
Leblebi Neye İyi Gelir ve Faydaları Nelerdir?
Her Gün 1 Bardak Kefir İçersek Ne Olur?
Mutfak Robotu Ne İşe Yarar?
Neden Bazı Meyve ve Sebzeleri Kabuklarıyla Yemelisiniz?