Ebegümeci Çayının Faydaları Nelerdir?
Ebegümeci çayı nasıl yapılır? Ebegümeci çayı neye iyi gelir, faydaları nelerdir? İşte, Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak'tan ebegümeci çayının faydaları ve kullanımı:

Ebegümeci, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya'da yetişen bitkidir. Çiçek ve yaprağından yapılan çayı; ağız ve boğaz tahrişi, kuru öksürük, kabızlık gibi durumlar için insanlar tarafından sıklıkla kullanılır. Ebegümeci bitkisi, güçlü antioksidanlar, karbonhidratlar ve doymamış yağ asitleri gibi birçok değerli bileşik içerir. Güçlü antioksidan özelliği içeriğinde bulunan; tanenler, flavonoidler, fenolik bileşikler ve askorbik asit gibi bileşikler oluşturur. Ebegümecini çiçeğinin yaprak kısımlarında bu antioksidan bileşikler daha yoğun bulunur.

Ebegümeci Çayı Ne Kadar Tüketilir?

“SOLUNUM YOLU HASTALIKLARINDA HER GÜN 1 KUPA EBEGÜMECİ ÇAYI TÜKETEBİLİRSİNİZ.”

Ebegümeci çayı; spazmların çözülmesinde ve astım, balgam, öksürük gibi üst yolunum yolu şikayetlerinin hafifletilmesinde olumlu etkiler gösterir. Ayrıca yapılan çalışmalara göre, Malva sylvestris çeşidinin birçok insan mikrobuna karşı antibakteriyel ve antiviral aktiviteye sahip olduğunu gösterilmiştir.

Ebegümeci Çayının Faydaları Nelerdir?

  1. Oksidatif stres, serbest radikaller, kimyasallar, virüsler ve ilaçlar gibi faktörler karaciğer dokusunun bozulmasına neden olabilir.
  2. Ebegümeci bitkisinde bulunan antioksidan bileşikler serbest radikalleri uzaklaştırır ve karaciğer dokularının korunmasına yardımcı olur.
  3. Öksürük, bronşit gibi kış hastalıklarının tedavisi için kullanılır.
  4. Özellikle boğaz tahrişi ve boğaz ağrısı için kullanılmaktadır.
  5. Ağız sağlığını korumak için de tüketilebilir.
  6. Vücuttaki ağrıların giderilmesine yardımcı olur.

Ebegümeci Çayı Kimler İçin Tehlikeli?

Ebegümeci, müsilaj etki gösteren; trehaloz, galaktoz, sakaroz, glikoz gibi kimyasal bileşikler içerir. İshal görülen kişilerde ishal şiddetini artırarak vücuttan aşırı miktarda sıvı ve mineral kaybına yol açabilir. Kabızlık yaşan kişiler için ise doğal bir müsilaj görevi görür. Bu yüzden ishali olan kişilerin ebegümeci çayı içmesi, kesinlikle önerilmemektedir.



Ebegümeci Çayı Hamilelikte Kullanılır Mı?

Ebegümecinin hamileyken veya emzirirken güvenli olup olmadığını gösteren yeterli kanıt yoktur. Hamilelik ve emzirme döneminde kullanmamak en doğru tercihtir.

Ayrıca ciddi kronik rahatsızlığı olan kişilerin ve alerjik bünyeye sahip olan kişilerin, ebegümeci çayı tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir.

Ebegümeci Çayı Nasıl Yapılır?

Uygun ebegümeci dozu, kullanıcının yaşı, sağlığı gibi çeşitli faktörlere göre değişir. Doğal ürünlerin her zaman güvenli olmadığını ve dozajların önemli olabileceğini unutmayın. Bazı kişilerde kusma, mide bulantısı ve hazımsızlık sorunlarına yol açtığı bildirilmiştir. Bu sebeple; ürün etiketlerindeki ilgili talimatları izlediğinizden emin olun ve kullanmadan önce eczacınıza ve doktorunuza danışın. Bitki çayı olarak demlemek istendiğinizde; 250 ml kadar kaynar içme suyunun içinde 1-2 gram (1 tatlı kaşığı kadar) ebegümeci otunun kurutulmuş halini ekleyip 5 dakika kadar demleyebilirsiniz. Bu şekilde günde 1-2 defa tüketebilirsiniz.


Yazar:

Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak

instagram.com/uzmdytaslihankucuk


Şunlara da göz atın;

  1. Melisa çayının faydaları nelerdir?
  2. Rooibos çayı neye iyi gelir?
  3. Kekik çayı nasıl yapılır?
  4. Rezene çayının faydaları nelerdir?
  5. Karanfil çayı neye iyi gelir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı