Dutun Faydaları Nelerdir: Beyaz Dutun 7 İnanılmaz Faydası
Beyaz dutun faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Beyaz dutun içinde hangi vitaminler var? İşte, yaz aylarının sevilen meyvesi beyaz dutun faydaları ve besin değerleri:

Anavatanı Orta Asya olan beyaz dut, Hindistan ve Çin'de yaygın olarak yetişir. Uzun yaprakları ve küçük meyveleri ile dikkat çeken dut ağacı, Nisan-Mayıs aylarında çiçek açmaya başlar. Tatlı ve mayhoş bir tada sahip olan beyaz dut, genellikle sade bir şekilde tüketilir. Ancak dut suyu çay, reçel, meyve suyu gibi tariflerde kullanılır. Beyaz dut, güneşte veya fırında kurutularak da tüketilebilir. Geleneksel tıpta hem yaprakları, hem de meyveleri kullanılır. 

Beyaz Dutun Faydaları Nelerdir?

  1. Beyaz dut, flavonoidler, alkaloidler ve fenolik asitler dahil olmak üzere kanserle savaşan çeşitli antioksidanlar açısından zengindir. Test tüpü çalışmaları, beyaz dut özünün kolon ve rahim ağzı kanserlerine karşı etkili olabileceğini bulmuştur. Ancak kesin etkileri için daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.
  2. Bazı araştırmalar, beyaz dutun kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bir hayvan çalışmasında, beyaz dut yaprağı çayı farelerde trigliseritleri, toplam kolesterolü ve LDL (kötü) kolesterolü azaltmıştır.
  3. Beyaz dut, kan şekeri yönetimini iyileştirebilir. Tip 2 diyabetli 24 kişide yapılan küçük bir çalışma, 3 ay boyunca günde 3 kez 1.000 mg dut yaprağı ekstresi tüketmenin, kontrol grubuna kıyasla yemeklerden sonra kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde azalttığını buldu. 
  4. Beyaz dut, kansızlığa iyi gelebilir.
  5. Lif bakımından zengin olan beyaz dut, hazmı kolaylaştırır ve sindirimi rahatlatır.
  6. Kilo alma sürecine destek olur. İştah açıcıdır.
  7. Karaciğeri güçlendirir.

Beyaz Dutun Besin Değerleri

1 bardak (140 gram) beyaz dut, şunları içerir;

  1. Kalori: 60 kcal
  2. Protein: 2 gram
  3. Karbonhidrat: 18 gram
  4. C vitamini: 51 mg
  5. Demir: 2.5 mg
  6. Kalsiyum: 55 mg
  7. A vitamini: 1.4 mikrogram

Beyaz dut, zararlı serbest radikalleri nötralize etmek ve iltihaplanmayı hafifletmek için bir antioksidan görevi gören suda çözünen bir vitamin olan C vitamini açısından özellikle zengindir.

Beyaz Dut Zararlı Mı?

Çoğu insan için beyaz dut, oldukça güvenilir ve sağlıklı bir besindir. Beyaz dut alerjisi nadir olsa da, alerjik bünyelerde reaksiyonlara neden olabilir. Dut meyvesinin huş ağacı polenine duyarlı kişilerde çapraz reaksiyon nedeniyle alerjik reaksiyonu tetiklediği de gösterilmiştir.

Not: Kronik rahatsızlığınız varsa, alerjiniz varsa, düzenli ilaç kullanıyorsanız, hamileyseniz veya emziriyorsanız, beyaz dut özü, çayı ve takviyesi kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Sağlığınızı riske atmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Dut nasıl kurutulur?
  2. Karadutlu tarifler
  3. Dut hangi mevsimde yetişir?
  4. İğdenin faydaları nelerdir?
  5. Kavunun faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!