Dut yaprağı, dut meyvesinin ağacında bulunan yapraklardır. Bu yaprak, çinko, C vitamini ve fosfor bakımından zengindir. Dut, Mayıs ayında tüketilmeye başlayan bir meyvedir. Dut yaprakları ise, Mayıs ayından Ağustos ayının sonlarına kadar toplanabilir. Sıcak havalar, yaprağın daha hızlı kurutulmasını sağlar. Yani, dut toplamaya başladığınızda yapraklarını da toplayabilir ve sonradan ayıklayarak kullanabilirsiniz. Ayrıca aktarlardan, bitki çayı yapımında kullanılacak kurutulmuş dut yaprakları da satın alabilirsiniz.
Dut Yaprağı Nasıl Kurutulur?
- Yapraklar tek tek kontrol edilmeli, üzerinde böcek olmamasına dikkat edilmelidir.
- Evin boş bir odasına veya balkona, temiz bir örtü serilir.
- Yapraklar örtünün üzerine birbirine değmeyecek şekilde dizilir. Eğer temas olursa, yapraklar çürüyebilir.
- Yapraklar gölge bir alanda bekletilmelidir. Doğrudan güneş ışığı alırlarsa, vitamin ve renk kaybı görülebilir.
- Her gün yaprakların ters tarafı çevrilmeli, her tarafının eşit olarak kuruması sağlanmalıdır.
- Ortalama 4-7 gün içerisinde yapraklar kurur ve kullanılmaya hazır bir hale gelir.
- Kurutulan dut yaprakları, güneş ışığından uzak, serin ve rutubetsiz bir ortamda saklanmalıdır.
- Saklama işlemi için yapraklar cam kavanozlara veya bez bir torbaya doldurulabilir. Kavanozun hava almayacak şekilde ağzının kapatılması, daha uzun süre muhafaza etmenizi sağlar.
Dut Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle bir bardak su ısıtın.
- Kaynamadan 1-2 dakika önce suyu ocaktan alın.
- Daha sonra ısınan suya dut yapraklarını atın ve 5-6 dakika demlenmesini bekleyin.
- Demlenen çaydan yaprakları süzün.
- Tatlandırmak için bal ekleyebilirsiniz.
- Dut yaprağı çayını günde 1 bardak fazla tüketmeyin.
Önemli Not: Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren anneler ve alerjik bünyeye sahip olan kişilerin, dut yaprağı çayını tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir.
Şunlara da göz atın;
- Vişne nasıl kurutulur?
- Şeftali kurutma yöntemleri
- Çilek nasıl kurutulur?
- Kayısı nasıl kurutulur?
- Üzüm nasıl kurutulur?