Dutlar ilkbaharın sonlarında ve yazın başlarında sadece birkaç hafta mevsimindedir. Meyve, turta ve turtaların yanı sıra şarap ve likör yapmak için kullanılır. Ancak meyvenin kısa mevsimi nedeniyle, hafif ekşi ve canlandırıcı tadını ancak kısa bir süre için alabiliriz. Dondurmak, yıl boyunca tadını çıkarabilmeniz için dutları korumanın en kolay yoludur. Dutlar neredeyse her zaman ağaçtan biraz sap eklenmiş olarak çıkar. Hangisine karar verirseniz verin, sapı açık bırakabilir veya dondurmadan önce çıkarabilirsiniz.
Dondurmadan önce, meyvelerde pusuya yatmış olabilecek salmonella, E. coli veya norovirüs gibi potansiyel bakterileri gidermek için dutları yıkayın. Meyveleri soğuk su altında çalıştırın ve bir kevgir içinde birkaç dakika süzülmelerine izin verin. Meyveleri tek bir katmanda dondurmak, dondurulduktan sonra meyvelerin ayrı kalmasını sağlayacaktır. Bütün, yıkanmış dutları bir fırın tepsisine veya tabaklara tek kat halinde yayın. Meyveyi üstü açık olarak en az 2 saat veya tamamen katılaşana kadar dondurun. Meyveler dondurulduktan sonra BPA içermeyen, plastik olmayan dondurucu kaplarına veya dondurucu poşetlerine aktarabilirsiniz. Kapları etiketlediğinizden ve tarih attığınızdan emin olun. Dutları dondurucuda 6 aya kadar saklayabilirsiniz. 6 ay sonra yenebilirler ancak kaliteleri ve lezzetleri zamanla bozulmaya devam eder. Dondurulmuş dutu, smoothie'den unlu mamullere ve reçele kadar pek çok şekilde kullanabilirsiniz. Dondurucudan yeni çıkmış dutları süt (veya süt ürünü olmayan bir alternatif), yoğurt ve bal veya seçtiğiniz başka bir tatlandırıcı ile karıştırabilirsiniz. Dondurulmuş meyveler, yüzünüze kalın, soğuk, milkshake benzeri bir doku verecektir. Dondurulmuş dutları pankeklere, muffinlere ve hızlı ekmeklere de ekleyebilirsiniz. Dutlar diğer malzemelerle birlikte pişecek olsa da, bu tariflerde dondurulmuş olarak başlayan meyveler, taze meyveler gibi renklerini akıtmayacaktır. Dondurulmuş dutlar, dut reçeli ve diğer tatlı konserve tarifleri yapmak için taze kadar iyidir. Hasat mevsiminde onları dondurucuda stoklayın ve daha sonra zamanınız olduğunda o reçel projesine geçin. Dondurulmuş dutu şerbet veya dondurma yapmak için kullanabilirsiniz, ancak donmuş bir tatlıya dönüştürmeden önce onları çözmeniz gerekecektir. Ayrıca donmuş dutları çözebilir ve püre haline getirerek yoğurt, kek veya taze meyve üzerine kaşıkla basit, lezzetli bir sos yapabilirsiniz. İstenirse dut aromasını yoğunlaştırmak için biraz bal veya şeker ve biraz limon suyu ekleyin. 100 gram çiğ dut porsiyonu 43 kaloriye sahiptir, günlük C vitamini değerinizin yüzde 44'ünü ve demir ihtiyacınızın yüzde 14'ünü sağlayabilir. Meyve ve yaprakları besin takviyesi olarak çeşitli şekillerde satılmaktadır. Olgun bitki, özellikle gövde kabuğunda önemli miktarlarda resveratrol içerir ve bazı spekülasyonlar bunun uzun ömürlü olmasını sağlayabilir. Şunlara da göz atın;Dutları yıkayın
Tek Katmanlı Dondurma
Dondurucu Kaplarına Transfer
Dondurulmuş Dut Kullanma Yolları
Çözülmüş Dut Nasıl Kullanılır?
Besin Değerleri