Dut Kurusu Çayı Nasıl Yapılır?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
33 Tarif       24 Takipçi
Dut kurusu çayı, son yıllarda popüler olan çay çeşitlerinden biridir. Peki, dut kurusu çayı nasıl yapılır? İşte, dut kurusu çayının sağlık üzerindeki etkileri ve yapılışı:

Dut kurusu, taze toplanan dutların kurutulmasıyla elde edilir. Genellikle güneşte veya fırında kurutulan dutlar, tatlı bir atıştırmalık olarak tüketilir. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de tatlı yapımında kullanılan kuru dut, aynı zamanda bitki çayı olarak demlenerek de tüketilebilir. Lif ve antioksidanlar bakımından zengindir. 

Dut Kurusu Çayının Faydaları Nelerdir?

  1. Dut kurusu çayı, antioksidan bakımından zengindir. Bu yüzden toksinlerin atılmasını kolaylaştırabilir.
  2. Stres ve kaygıyı azaltabilir, ödemin atılmasına yardımcı olabilir.
  3. Doğal şeker içeriği ile kan şekerini düzenleyebilir. 
  4. Uzun süre tokluk hissi verir, sindirim sistemine katkıda bulunabilir.
  5. İçeriğindeki vitaminler sayesinde bağışıklığı güçlendirebilir.
  6. Ciltteki yaşlanma belirtilerini hafifletebilir.
  7. Vücudu enerjiyle destekler ve yorgunluğu azaltır.

Dut Kurusu Çayı Nasıl Yapılır?

Malzemeler;

  1. 1 su bardağı su
  2. 1 yemek kaşığı kuru dut

Yapılışı: Öncelikle içme suyunu cezvede kaynatın. Kaynayan suyun içerisine kuru dutları ekleyin ve cezvenin üstünü kapatarak 10 dakika demlemeye bırakın. Demleme işleminden sonra, kuru dutları süzerek elde ettiğiniz çayı fincana doldurun. İsteğe göre tatlandırmak için bal ekleyebilirsiniz. Dut kurusu çayını sıcak veya soğuk bir şekilde tüketebilirsiniz.

Dut Kurusu Çayı Kimler İçin Sakıncalı?

Sağlıklı bireyler dut kurusu çayını düzenli olarak tüketebilir. Bu çay, bağışıklık sistemini destekler, enerji verir ve genel sağlık durumunu iyileştirir. C vitamini ve demir gibi vitamin ve mineraller açısından zengin olan dut çayı, yorgunluk ve halsizliği gidermede yardımcı olabilir. Ancak bazı kişilerin dut kurusu çayı tüketmekten kaçınması gerekir;

  1. Diyabet hastaları: Dut kurusu çayı kan şekeri üzerinde düzenleyici etkiye sahip olabilir, ancak diyabet hastalarının bu çayı tüketmeden önce doktora danışmaları önemlidir. Kan şekerini düşürebileceğinden, diyabet ilacı kullanan kişilerde hipoglisemiye neden olabilir. Doktor kontrolünde kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.
  2. Alerjisi olanlar: Dut ya da benzeri bitkilere karşı alerjisi olan kişiler, dut kurusu çayına karşı da alerjik reaksiyon gösterebilir. Alerjik bünyeye sahip olan kişiler, dut kurusu çayı tüketmekten kaçınmalıdır.
  3. Tansiyon hastaları: Dut çayının kan basıncını düşürebileceği bilinir. Eğer düşük tansiyon sorununuz varsa, bu çay tansiyonunuzu daha da düşürebilir. Bu nedenle tansiyon problemi yaşayan kişilerin çayı tüketmeden önce bir uzmana danışmaları önerilir.
  4. Hamileler ve emziren kadınlar: Hamilelikte ve emzirme sürecinde dut kurusu çayının güvenilir olup olmadığı bilinmemektedir. Bu yüzden hamile ve emziren kadınların, dut kurusu çayı tüketiminden kaçınması gerekir.

Şunlara da göz atın;

  1. Elma kabuğu çayı nasıl yapılır?
  2. Gül çayının faydaları nelerdir?
  3. Ayva çayı neye iyi gelir?
  4. Yasemin çayı nasıl yapılır?
  5. Bergamot çayının faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı