Marketlerde sağlıklı ve besleyici gıdalar aramak, rafların daha fazla sayıda ürünle dolmasıyla birlikte giderek daha karmaşık hale geldi. Bazı markalar, daha sağlıklı beslenmek isteyen müşterilere hitap etmek için, ürün etiketlerinde az yağlı, glutensiz, düşük karbonhidrat, vegan gibi ifadelere yer veriyor. Ancak bu etiketler, yiyeceğiniz besinin daha sağlıklı olduğu anlamına gelmeyebilir. İşte, düşündüğünüz kadar sağlıklı olmayan 13 besin:
Granola barlar, özellikle vücut enerjisi bakımından sağlıklı yiyecekler olarak bilinir. Bazı granolalar, oldukça besleyici olsa da, birçoğunda ilave şeker kullanılır ve kalorileri çok yüksektir.
Katkı maddesi içeren granola barları uzun süre tüketmek, obezite, yağlı karaciğer ve kalp hastalıklarıyla ilişkilidir. Bu yüzden hazır paketlerde satılan granolaları almak yerine, kuru meyvelerle evde kendi granola barlarınızı hazırlayabilirsiniz.
Yoğurt, sağlık açısından çok faydalı bir besindir. Ancak mümkün olduğunca şekersiz, sade yoğurtlar tercih edilmelidir. Aromalı, meyveli yoğurtların küçük bir miktarı bile fazlasıyla şeker içerebilir. Aromalı yoğurt yerine, ev yapımı yoğurda taze meyveler eklemeyi deneyebilirsiniz.
Birçok insan, yiyeceğin ve içeceğin içindeki protein ne kadar yüksekse, o kadar sağlıklı olduğu izlenimine kapılır. Yumurta, fasulye ve balık gibi doğal olarak yüksek protein içeren besinler sağlıklıdır. Ancak protein barlar ve protein içecekleri, sandığınız kadar faydalı olmayabilir. Bunların birçoğunda yapay tatlandırıcılar, yapay renklendiriciler, yağlar ve koyulaştırıcılar bulunur. Ekstra protein almaya ihtiyacınız varsa, bunu protein içeren besinlerden doğal yolla alabilirsiniz.
Sporcu içecekleri, enerjiyi ve atletik performansı artırmak için kullanılır. Ancak içinde ilave şeker, kafein ve yapay renklendiriciler gibi büyük miktarda uyarıcılar bulunabilir. Bazı sporcuların yoğun egzersizden sonra kaybettikleri besinleri almak için sporcu içeceği içmeleri gerekebilir. Ancak sadece normal günlük aktivitelerini yapan kişilerin, enerji içeceği içmesine gerek yoktur. Birçok spor içeceği şok edici miktarda şeker içerir. Aynı şekilde, enerji içecekleri de ilave şeker açısından son derece yüksek olabilir. Araştırmacılar şekerli içecekler içmeyi, çocuklarda ve gençlerde yüksek tansiyon, yağlı karaciğer ve obezite gibi sağlık sorunlarıyla ilişkilendirmiştir.
Glütenle ilgili rahatsızlığı olan kişilerin ve çölyak hastalarının glütenden kaçınması gerekir. Ek olarak bir gıda glutensiz olsa bile, bu durum sağlıklı olduğu anlamına gelmez. İşlenmiş glütensiz atıştırmalıklardan bazıları, yüksek oranda kalori ve ilave şeker içerebilir.
Bir yiyeceğin yağ oranının düşük olması, genelde sağlıklı olarak görülür. Ancak gıda üreticileri, az yağlı gıdalardaki lezzet kaybını telafi etmek için, yağı şekerle değiştirir. Ayrıca yağsız ürünler, diğer çeşitlere göre daha az tok tutabilir. Bu yüzden alacağınız besinlerin etiket kısmını okumayı unutmayın. Diyetinize, zeytinyağı, avokado yağı gibi sağlıklı yağları ekleyin.
Kahvaltılık gevreklerin çoğu, rafine tahıllardan yapılır, protein ve lif bakımından fakirdir. Ayrıca ilave şeker oranı yüksek olabilir. Sürekli ve fazla miktarda kahvaltı gevreği tüketmek, kalp hastalığı riskini artırabilir.
Batılı bir diyet yiyen çoğu insan, çok fazla omega-6 açısından zengin yağ tüketir ve yeterli omega-3 tüketmez. Bu nedenle, omega-6 yağları yüksek gıda alımını azalmak daha iyi olabilir. Soya yağı, mısır yağı, ayçiçek yağı omega 6 bakımından zengindir. Omega 3 kaynakları ise, keten tohumu yağı, yağlı balık ve cevizdir.
Ev yapımı smoothieler, meyve ve sebze tüketimini artırmanın en besleyici yollarından biridir. Ancak hazır olarak alınan smoothieler, çok miktarda kalori ve şeker içerebilir. Bu yüzden hazır smoothieler yerine, evde kendi ellerinizle hazırlayabileceğiniz sağlıklı smoothieleri tercih edin.
Diyet soda, şeker içermese ve sıfır kalori olsa da, araştırmalar düzenli olarak diyet soda içenlerin belirli sağlık sorunları geliştirme ihtimalinin onu içmeyenlere göre daha yüksek olduğunu gösteriyor. Örneğin, artan göbek yağı, kan şekeri, kan basıncı ve kan yağ seviyelerini içeren bir grup semptom olan metabolik sendrom riskinin artmasıyla da ilişkilidir.
Bazı vegan ve bitki bazlı et ürünleri, ultra işlenmiş içerik maddeleri, şekeri ve tuzu yüksek oranda içerebilir. Hazır olarak satın alınan vegan et ürünleri yerine, evde kendi yemeklerinizi yapmayı deneyebilirsiniz. Siyah fasulye, pirinç, mantar ve kaju ile bitki bazlı burgerler hazırlayabilirsiniz.
Dondurulmuş yoğurdun yağ oranı, genelde dondurmadan daha düşüktür. Ancak ilave şeker oranı çok yüksek olabilir. Kalorinizi ve ilave şeker alımınızı kontrol altında tutmak için daha küçük porsiyon boyutlarına bağlı kalmayı düşünün.
Fındık sütü, özellikle süt ürünlerine karşı hassasiyeti olanların en çok tercih ettiği ürünlerden biridir. Ancak bitkisel sütlerin bazılarında, tatlarını iyileştirmek için ilave şeker kullanılır. İlave şeker alımını azaltmak için, bitki bazlı süt alırken şekersiz olanlarını tercih etmeniz önerilir.
Şunlara da göz atın;