İyot, vücudumuz için oldukça ��nemli bir mineraldir. Deniz ürünleri, et gibi gıdalarda doğal olarak bulunur ve Batı diyetinde yaygın olarak tercih edilir. İyot, sağlık açısından önemli olsa da, tiroid kanseri gibi bazı hastalıklarda alınan iyotun kısıtlanması gerekebilir. Bu durumda, doktorun öneriyle düşük iyotlu bir beslenme programına geçmek gerekir.
Tiroid bezi, iyotu tiroid hormonları üretmek için kullanır. Yani metabolizma düzenlenir ve doku onarımına yardımcı olur. Ancak bazı durumlarda iyotun kısıtlanması gerekebilir. Düşük iyot diyeti, bazı hastalıklarda iyot tedavisinden önce reçete edilebilecek kısa süreli bir diyettir. Bu diyette, günlük iyot alımı 50 mcg ile sınırlandırılabilir. Kısa süreli diyet, radyoiyot almadan önce yaklaşık 1-2 hafta sürer, ardından 1-2 gün daha sürdürülür. Düşük iyot diyetinin amacı, vücudun iyot depolarını tüketmek ve radyoaktif iyot taramasının etkinliğini artırmaya yardımcı olmaktır. Yani doktor kontrolünde gerçekleştirilmelidir.
Önemli Not: Düşük iyotlu diyet, herkes için değildir. Radyoaktif iyot tedavisi için uygulanan kısa süreli bir diyettir ve mutlaka doktora tarafından önerilmelidir. Belirlenen süre bittikten sonra, diyete devam edilmemelidir. Kısıtlayıcı olduğu için, beslenme yetersizliği riskini artırabilir. Radyoaktif iyot tedavisine ihtiyacınız yoksa, başka diyetleri deneyebilirsiniz. Kronik rahatsızlığınız varsa, diyete başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Şunlara da göz atın;Düşük İyot Diyetinin Etkileri
Düşük İyot Diyetinde Yenilebilecek Besinler
Düşük İyot Diyetinde Kaçınılması Gereken Besinler