Dünyanın En Kötü Kokan Meyvesi Durian Nedir, Nasıl Kullanılır?
Kötü kokusuyla tüm dünyaya yayılan durian meyvesi, sağlık için faydaları sebebiyle son yıllarda daha popüler olmaya başladı. Peki, durian meyvesi nedir, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir? İşte, kötü kokuyla bilinen durian meyvesinin faydaları ve kullanımı:

Durian meyvesi, dış kabuğundaki kötü koku sebebiyle dünyanın en kötü kokulu meyvesi olarak bilinir. Uzak Doğu'da ''meyvelerin kralı'' olarak adlandırılan bu meyve, bitki biliminde durio zibethinus ismiyle anılır. Güneydoğu Asya'da yetiştirilen durian meyvesi, bazı bölgelerde ''Cennet ve cehennem meyvesi'' olarak da tanınıyor. Bunun sebebi dikenli kabuğunun kötü kokmasının cehenneme, lezzetinin ve faydalarının ise cennete benzetilmesidir. 

Etli ve sulu bir yapıya sahip olan durian meyvesinin kabuğunda 6 bölme bölünür. Bölmelerde tohumlar bulunur ve etli bölgelerinde yeşil, sarı ve gri renkleri görülebilir. Durian meyvesinin tohumları nefes almayı zorlaştırabileceği için tüketilmez. Durian ağacının boyu 40 metreden fazla olabilir. Özellikle yağışlı bölgelerde ve tropikal iklimlerle yetişir. Ağacın yaşı 5 olduğunda meyve vermeye başlar. Durian meyvesi, kabuğuyla birlikte 2-3 kilogramı bulabilir. Endonezya, Tayland, Malezya gibi ülkelerde tüketilen bu meyve, bütün halde veya parçalara ayrılmış şekilde satılabilir. 

Durian Meyvesinin Besin Değerleri

Durian, diğer meyvelerin çoğuyla karşılaştırıldığında besin açısından çok yüksektir. 1 bardak durian meyvesi (243 gram) şunları içerir;

  1. Kalori: 357 kcal
  2. Yağ: 13 gram
  3. Lif: 9 gram
  4. Protein: 4 gram
  5. Karbonhidrat: 66 gram
  6. C vitamini: Günlük ihtiyacın %80'i
  7. B6 vitamini: Günlük ihtiyacın %38'i
  8. Manganez: Günlük ihtiyacın %39'u
  9. Potasyum: Günlük ihtiyacın %30'u
  10. Riboflavin: Günlük ihtiyacın %29'u
  11. Magnezyum: Günlük ihtiyacın %18'i
  12. Folat: Günlük ihtiyacın %22'si
  13. Niasin: Günlük ihtiyacın %13'ü
  14. Bakır: Günlük ihtiyacın %25'i

Bu besin profili, durian'ı dünya çapında en besleyici meyvelerden biri yapar. Ayrıca antosiyaninler, karotenoidler, polifenoller ve flavonoidler dahil sağlıklı bitki bileşikleri açısından da zengindir. Bunların çoğu antioksidan görevi görür.

Durian Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre Durian bitkisinin tüm parçaları geleneksel Malezya tıbbında yüksek ateş, sarılık ve cilt rahatsızlıkları dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır.

  1. Araştırmalara göre, durian meyvesindeki antioksidanlar kanseri teşvik eden serbest radikalleri etkisiz hale getirebilir. Bir test tüpü çalışmasında durian özütü, bir tür meme kanseri hücresinin yayılmasını engelledi.
  2. Duriandaki çeşitli bileşikler, kolesterol düzeylerini ve ateroskleroz riskini veya atar damarlarınızın sertleşmesini azaltmaya yardımcı olabilir ve kalp hastalıkları riskini azaltır.
  3. Durian, antibakteriyel ve maya önleyici özelliklere sahip bileşikler içerir.
  4. Durian'ın diğer birçok tropikal meyveden daha düşük bir glisemik indeksi (GI) vardır, bu da kan şekeri düzeylerini daha az yükseltebileceği anlamına gelir.

Durian Nasıl Kullanılır?

Durian meyvesi, hem tatlı, hem de tuzlu yemeklerde kullanılır. Özellikle içindeki etli kısmı tüketilir. Tadı peynir, badem ve karamel tadını andırır. Durian meyvesi, çiğ bir şekilde yenecekse, soğuk bir şekilde tüketilmesi önerilir. Bunun dışında, kaynatılarak meyve suyu yapımında, çorbalarda, dondurmalarda, şekerli tatlılarda, hamur işi tariflerde ve garnitürlerde kullanılabilir. 

Durian Nereden Alınır?

Durian meyvesi, Güney Asya dışındaki bölgelerde nadiren yetişir. Bu yüzden Güneydoğu Asya'dan temin edilir. Türkiye, durian meyvesinin yetiştirilmesi açısından gerekli şartlara sahip değildir. Bu yüzden durian meyvesi online olarak alışveriş sitelerinden temin edilebilir. Yurt dışından ithal edildiği için kargo süresi uzun olabilir. 

Durian meyvesinin kokusu çok keskin olduğu için, yetiştirildiği bölgelerde kapalı alanlara sokulmasına izin verilmez. Özellikle otel, otobüs, metro gibi alanlarda taşınması yasaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Muhtemelen adını hiç duymadığınız meyveler
  2. Çerimoya meyvesinin faydaları nelerdir?
  3. Kiwano nasıl yenir?
  4. Rambutan meyvesi neye iyi gelir?
  5. Ejder meyvesinin faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Salataları: Yeni Yıla Özel 40 Yılbaşı Salatası Tarifi
Yılbaşı Pilavları: Yılbaşı İçin 35 Nefis Pilav Tarifi
Yılbaşı Aperatifleri: Yılbaşı Sofralarına Özel 52 Pratik Aperatif Tarifi
Yılbaşı Kahveleri: Yeni Yıl Ruhunu Yansıtan 5 Nefis Kahve Tarifi
2024 Yılında Okurlarımızın Favorisi Olan 15 Tarif
24 Aralık 2024 Masterchef: 3. Ceketin Sahibi Belli Oldu