Dünyanın en geniş gastronomi veri tabanına sahip olan Taste Atlas, bu kez kullanıcı ve eleştirmen puanlarına göre dünyanın en iyi patlıcan yemeklerini belirledi. Listeye Türk mutfağından 13 lezzetli yemek dahil edildi. İşte, Taste Atlas'a göre dünyanın en iyi patlıcan yemekleri;
Dünyanın en iyi patlıcan yemekleri listesinin birinci sırasında, Osmanlı mutfağından günümüze miras kalan Hünkar beğendi yer alıyor. Patlıcan beğendi ve kuşbaşı et ile hazırlanan bu yemek, özel günlerin vazgeçilmezidir.
Bakınız; Hünkar beğendi tarifi
Çin mutfağıyla özdeşleşen bu yemek, turşu biberi, beyaz soğan, zencefil ve sarımsaklı sostan oluşur. Kelime olarak balık kokusu anlamına gelse de, bu yemeğin içinde deniz ürünü kullanılmaz.
İtalyan mutfağıyla özdeşleşen bu yemek, patlıcan, zeytinyağı, fesleğen, domates, mozzarella ve soğan karışımından oluşur. Parmigiano reggiano ile zenginleştirilir.
Lübnan ve Suriye mutfağında sıklıkla tüketilen bu yemek, közlenmiş patlıcan, tahin, limon suyu ve yoğurt karışımından oluşur. Genellikle meze olarak servis edilir. Pürüzsüz bir kıvamdadır.
Bakınız; Mütebbel tarifi
Pasta 'ncasciata, Sicilya'dan gelen geleneksel bir İtalyan makarna yemeğidir. Makarna, domates sosu, kızarmış patlıcan küpleri ve mozzarella peyniri ile zenginleştirilir.
İtalyan mutfağının hemen her yerinde bulunan parmigiana, geleneksel olarak kızarmış veya ızgara edilmiş patlıcan dilimlerinin fesleğen aromalı domates sosuyla kaplanmasıyla hazırlanır.
Bakınız; Parmigiana tarifi
Listenin 7. sırasında Makedonya mutfağında popüler olan ajvar sos yer alıyor. Balkanların en popüler soslarından biri olan ajvarın yapımında patlıcan ve kırmızı biber kullanılır.
Bakınız; Ajvar sos
Listenin 8. sırasında Gaziantep mutfağıyla özdeşleşen Ali Nazik yer alıyor. Közlenmiş patlıcanların sarımsaklı yoğurt ile birleştirilmesi ve üzerine lokum kıvamında et eklenmesiyle hazırlanan bu yemek, Türk mutfağının en sevilen kebaplarından biridir.
Bakınız; Ali Nazik tarifi
Közlenmiş patlıcan ve yumurta karışımından oluşan bu yemek, Filipin mutfağıyla özdeşleşmiştir. Karışım tavada kızartıldıktan sonra servis edilir. İsteğe göre kıyma ve sebzelerle zenginleştirebilirsiniz.
Listenin 10. sırasında Lübnan mutfağıyla özdeşleşen ve Orta Doğu'da çok sevilen babagannuş yer alıyor. Patlıcan, sarımsak, zeytinyağı, limon suyu ve tahinden oluşan bu yemek, nane, soğan ve çeşitli baharatlarla zenginleştirilir.
Bakınız; Babagannuş tarifi
Listenin geri kalanına bakacak olursak;
Şunlara da göz atın;