Balık, günümüzde dünyanın farklı noktalarında en çok tüketilen yiyeceklerden biridir. Özellikle Asya ülkelerinde popüler olan deniz ürünleri, balık tüketiminin bu ülkelerde daha fazla olmasını sağlar. Ülkemizde ise en çok balık tüketimi Marmara ve Karadeniz kıyılarındadır. Özellikle deniz ve okyanusa erişimi olan ülkelerde, balık tüketimini daha fazladır.
Yıllık 57.474 tonla dünyanın en büyük balık tüketicisi, Çin'dir. Aynı zamanda dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin'de, sushi ve benzeri balık yemekleri son derece meşhur. Ancak Çin Denizi, bu ülkenin balık tüketimi için yeterli gelmediğinden, yakınlardaki ülkelerden balık ithalatı yapılmaktadır.
Listenin ikinci sırasında 12.154 tonla Endonezya bulunuyor. Adalarda dolu bir ülke olan Endonezya'da, deniz ürünleriyle hazırlanan yemekler son derece meşhurdur.
Dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Hindistan'da, yıllık balık tüketimi 11.016 tondur.
Yıllık 7,544 ton balık tüketen Amerika, listenin dördüncü sırasında yer alıyor. Bu ülkede balıklar, özellikle sushi ve fish cake gibi yemeklerde kullanılıyor.
Yıllık 5.842 tonluk tüketime sahip olan Japonya, listenin beşinci sırasında yer alıyor. Balıkların bir kısmı okyanustan elde edilirken, diğer kısmı ise ithal edilerek alınıyor.
Nüfus yoğunluğu bakımından kalabalık olan Bangladeş'te, diğer Asya ülkelerinde olduğu gibi balık tüketimi oldukça fazladır. Bu ülkede yıllık balık tüketimi yaklaşık 4.399 tondur.
Vietnam'da balık tüketimi, yıllık 3.850 tondur. Balık üretiminin yoğun olduğu bu ülkede, diğer ülkelere ihracat yapılarak ekonomik gelir de elde ediliyor.
Yıllık 3.185 ton tüketimle 8. sırada yer alan Filipinler'de, balık ve deniz ürünleri birçok farklı şekilde kullanılır.
Rusya'da yıllık balık tüketimi 3.169 tondur. Rusya'nın sularında özellikle tatlı su balıkları ön plana çıkar.
Çin ve Japonya'da olduğu gibi Güney Kore'de de balık tüketimi son derece yaygın. Yıllık 2.834 tonluk tüketimiyle onuncu sıraya oturan Güney Kore, özellikle kimbap yemeği ile ön plana çıkar.
Şunlara da göz atın;