Sağlıklı beslenme için vücudun ihtiyaç duyduğu minerallerin, vitaminlerin, bileşiklerin alınması önemli. Bazı yiyecekler besin değerleri açısından vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok bileşiği karşılayabilir. Sağlık sitesi Healthline'ın besin değeri çok yüksek olarak sıraladığı yiyeceklerin çoğu oldukça tanıdık. İşte besin değeri çok yüksek 10 yiyecek.
1-Somon
Balığın insan sağlığı için zaten yararları biliniyor. Bu anlamda somon da oldukça özel bir balık. Somon gibi yağlı balıklar, omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Bu yağ asitleri önemlidir çünkü vücut onları üretemez. Somonun kalp sağlığı, beyin sağlığı açısından faydalıdır. Somon çeşitli protein, mineral ve vitaminlerle doludur.
2-Kale
Kale, kale lahanası, kıvırcık lahana gibi isimlerle bilinen kale bitkisi A vitamini, C vitamini, K vitamini, Folat, B vitamini açısından zengindir.
3-Yosun
Yenilebilen bazı deniz yosunu türleri en çok suşi, salata, çorba ve güveçlerde kullanım alanı bulan Asya mutfaklarında yaygındır. Bazı yosun türleri kalsiyum, manganez, demir, magnezyum gibi mineraller içerir. İyot açısından yüksektir.
4-Sarımsak
5-Kabuklu deniz ürünleri
6-Patates
7-Karaciğer
8-Sardalya
Sardalya, yüzyıllardır Hindistan, Filipinler, Portekiz ve Akdeniz'in bazı bölgelerinde yerel mutfağın önemli parçası olmuştur. Balık, kalp hastalığı riskini azaltan harika bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır.
9- Yaban mersini
Yaban mersini antioksidanlarla doludur. Manganezin yanı sıra iyi C vitamini ve K vitamini kaynaklarıdır. Bir araştırma yaban mersininin yaşlı yetişkilerde hafızayı geliştirdiğini buldu.
10- Yumurta sarısı