Ülke gezilerinde en çok merak edilen şeylerden biri de o ülkenin yemekleridir. Farklı ülkelerin yemekleri damak zevkine göre değişse de, tatlılar daha fazla ilgi görür. Özellikle bazı tatlılar var ki, dünya çapında bir üne kavuşmuş. Hemen hemen dünyanın birçok yerinde farklı tekniklerle hazırlanan dünya tatlılarını sizler için derledik. İşte, dünyanın en meşhur 19 tatlısı:
Avustralya'nın geleneksel tatlısı olan donut, hamur fındığı anlamına gelir. Alt kısmı yumuşak hamur ile hazırlanır. Üstü ise çikolata sosu ile zenginleştirilir. Genellikle üst kısmına farklı şekerlemeler eklenir. Belçika'ya özgü bir tatlı olan waffle, son zamanların en popüler tatlılarından biridir. Hamuru için tost ya da özel bir waffle makinesi kullanılır. İçi ise çikolata, dondurma, meyve dilimleri ve şekerleme ile tatlandırılır. İtalya'nın meşhur tatlısı olan tiramisu, mascarpone peyniri ile hazırlanır. Alt kısımda kullanılan kek, kahve ve süt ile ıslanır. Orta kısımlar ise muhallebi ile zenginleştirilir. Trileçe, İspanyolca'da 'üç süt' anlamına gelir. Tatlının kökeni tam olarak bilinmese de, Güney Amerika olduğu düşünülmektedir. Trileçe yapımında keçi, manda ve inek sütü kullanılır. Üzerinde ise karamel ya da meyveli sos kullanılır. Fransız tatlısı olarak bilinen sufle, ilk kez bir pastaneci tarafından hazırlanmıştır. Çikolatalı kekin az pişmesi sonucu hazırlanan sufle, akışkan bir kıvama sahiptir. İsteğe göre dondurma veya pudra şekeri ile birlikte sunulabilir. Ünlü bir dizi sayesinde ünü yayılan magnolia, New York'un özgün tatlılarındandır. Yapımında bebe bisküvisi, nişasta ve un kullanılır. Puding kıvamında sunulur. Ana malzemesi krema ve süt olan panna cotta tatlısının kökeni İtalya'ya dayanmaktadır. İsmi 'pişmiş krema' anlamındadır. İçerisinde kullanılan jelatinlerin katılaşıp kıvam almasıyla hazırlanır. İspanya mutfağından dünyaya yayılan san sebastian cheesecake, yumurta, şeker ve peynir ile hazırlanır. İsmini, İspanya'nın aynı isimli kentinden almıştır. Ortalama 40 dakika içerisinde hazırlanır. Fransız mutfağına özgü bir tatlı olan rokoko, dondurma ile hazırlanan bir pasta çeşididir. Yapımında kaymaklı dondurma kullanılır. Pastanın aralarında ise muz, limon bezesi ya da bisküvi kullanılabilir. Fransız mutfağından dünyaya yayılan tatlılardan biri de profiteroldür. Pişirilen top hamurun iç kısmı krema ile doldurulur. Üst kısmı ise çikolatalı sos ile zenginleştirilir. Türk mutfağının en gözde tatlılarından olan baklava, özellikle bayram sofralarının vazgeçilmezidir. Özellikle Gaziantep yöresi ile özdeşleşen baklavanın namı dünyaya yayılmıştır. İsteğe göre kaymak ve dondurma ile servis edilebilir. Geçmişi 1600'lü yıllara kadar dayanan krem brüle de bir Fransız tatlısıdır. Alt kısmı normal keke benzese de, üzerinde kullanılan karamelize şekerler bu tatlının en önemli detayıdır. Avrupa ülkelerinin birçoğunda tüketilen karamel bowl, yaklaşık 15 dakika da hazırlanır. Tatlı yapımında kuruyemiş ve kuru meyveler kullanılır. İngiliz mutfağının en sevilen tatlıları arasında yer alan kayısı crumble, malzemelerin ufalanmasıyla hazırlanır. Birçok yerde 'kırıntı turta' olarak da bilinir. İsteğe göre şeftali veya elma ile de hazırlanabilir. Hemen hemen her yerde kolayca bulabileceğiniz makaron, dünyanın en meşhur atıştırmalıklarından biridir. Genellikle yeşil, pembe, turuncu gibi farklı renklerle hazırlanır. Arası krema ile tatlandırılır. Süt, çikolata, krema ve yumurta ile hazırlanan çikolatalı mus, pudinge benzeyen bir tatlıdır. Koyu bir kıvamla hazırlanan mus, muz ve çilek dilimleri ile süslenebilir. Ana vatanı Avusturya olan strudel, hem tatlı, hem de tuzlu olarak sunulabilen atıştırmalıklardan biridir. Yapımında badem, kuru üzüm, panko ve elma gibi farklı malzemeler kullanılabilir. Endonezya, Malezya ve Singapur'un en meşhur lezzetleri arasında yer alan muz kızartması, muzun harç ile karıştırıldıktan sonra kızartılmasıyla hazırlanır. Genellikle vanilyalı dondurma, çikolata sosu ve bal ile servis edilir. Fransız mutfağına özgü bir lezzet olan fondü, aslında peynir ile hazırlanır. Ancak İtalya ve İsviçre'de farklı tekniklerle de sunulur. Bitter veya sütlü çikolata ile hazırlanan fondü, genellikle kivi, elma, muz, çilek ve gofret ile sunulur. Şunlara da göz atın;