Domates Sosu Hazırlamanın Püf Noktaları Nelerdir?
Domates sosu nasıl hazırlanır? Domates sosu hazırlarken nelere dikkat etmek gerekir? İşte, domates sosu hazırlarken mutlaka bilmeniz gereken püf noktaları:

Domates sosu, makarna, menemen gibi birbirinden farklı yemeklerin daha lezzetli hale gelmesi için kullanılan bir sostur. Rendelenmiş domates ile hazırlanan bu sos, isteğe göre biberle zenginleştirilir. Hem sade bir şekilde, hem de sebze kızartmalarında kullanılabilir. Ayrıca pizza sosu olarak da kullanılır. 


Domates Sosu Hazırlamanın Püf Noktaları

  1. Domates sos yapımında en önemli nokta, domates seçimidir. Linda yani sivri domatesler, sos yapımında sıkça kullanılır. Ayrıca pembe domates, köy domatesi gibi sulu domatesler de sıkça tercih edilir. Dilerseniz, birkaç farklı domatesi karıştırarak da kullanabilirsiniz. 
  2. Çürük ve ezilmiş domatesleri mutlaka ayırın. Bunlar sosun kıvamını ve tadını bozabilir. 
  3. Domatesleri seçip yıkadıktan sonra, kabuklarını soyabilir veya doğrudan rendeleyebilirsiniz. Eğer küp küp doğrayacaksanız, blenderdan geçirebilirsiniz.
  4. Domates sosunun lezzetini artırmak için, soğan, sarımsak ve zeytinyağından faydalanabilirsiniz.


  1. Sızma zeytinyağı, sosun daha uzun süre dayanmasını sağlarken, aynı zamanda lezzetini de artırıyor. 
  2. Soğan yağda kavrulup üzerine domatesler ilave edilmeli. Ardından rendelenmiş sarımsakları da ekleyerek, sosunuzun daha yoğun bir aromaya sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
  3. Aromasını artırmak için, içerisine ipe bağlanmış bir demet taze kekik ve biberiye atabilirsiniz. Pişirme işlemi bitince bu demetleri çıkarmanız gerekir.
  4. Sos suyunu salarken, içine mutlaka tuz ilave edin.
  5. Domates sosunun en önemli püf noktası ise, şekerdir. 1,5 kilo domatese, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 küp şeker eklemeniz gerekir. Şeker, domatesin tüm lezzetini ortaya çıkarır. 
  6. Sos koyulaştıktan sonra, kekik ve biberiyeyi çıkartın. Ardından sosu blenderdan geçirin.
  7. Hazırladığınız domates sosunu, cam kavanozlara paylaştırın. Üzerine mutlaka zeytinyağı gezdirin. Bu işlem uzun süre küflenmeden dayanmalarını sağlar.
  8. Kavanozların ağzını kapattıktan sonra, serin ve kuru bir yerde veya buzdolabında saklayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.


Şunlara da göz atın;

  1. Sosların kıvamı nasıl yoğunlaştırılır?
  2. Omlet yapmanın püf noktaları nelerdir?
  3. Kuşbaşı et pişirmenin püf noktaları
  4. Mutfakta en çok kullanılan püf noktaları
  5. Patates haşlamanın püf noktaları

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Risotto Tarifleri: İtalyan Mutfağından 10 Nefis Risotto Tarifi
İzmir Kahve Mekanları: İzmir'in En İyi 12 Kahve Mekanı
Pirinç Pilavı Yanına Ne Gider: Pilavın Tamamlayıcısı Olan 15 Tarif
Soğuk Algınlığına İyi Gelen 8 Kış Çayı Tarifi
Şeker Oranı Düşük Olan Meyveler: Düşük Şekerli 15 Meyve
Bir uzmana göre uzun ömürlü Japonların sırrı ve sık yedikleri 5 yiyecek