Dolmalık biber, nighthade familyasına ait bir sebzedir. Orta ve Güney Amerika'ya özgü olan dolmalık biber, yemeklerde sıklıkla kullanılır. Genellikle yeşil renkli dolmalık biberler tercih edilse de, kırmızı ve sarı gibi farklı renk seçenekleri de vardır. İçeriğinde birçok vitamin barındıran dolmalık biberler, adından anlaşılacağı üzere genelde dolma yapımında kullanılır. Ancak çiğ ve pişmiş olarak salata ve ana yemeklerde de kullanılabilir.
Dolmalık biber erkek ve dişi biber olarak ikiye ayrılır. Bu iki biber türünü anlamanız için en net fark, alt kısımlarında bulunan yumrulardır. Erkek biberlerin tabanlarında 3 adet yumru bulunur, dişi biberlerde ise 4 adet yumru bulunur.
Dolmalık biber seçerken, ilk dikkat edilmesi gereken nokta yapılacak yemeğin belirlenmesidir. Eğer dolma yapacaksanız, dişi biberler ince kabukları, daha çabuk pişmesi ve hafif tatlımsı tadıyla daha iyi bir seçim olacaktır. Salata yaparken eğer hafif bir salata yapacaksanız dişi, daha acımsı bir salata yapacaksanız erkek biber kullanabilirsiniz. Ana yemek ve sulu yemeklerde biber kullanacaksanız, seçiminizi erkek biberden yana kullanmanız gerekir.
Ek olarak, dişi ve erkek biberleri aynı tencerede pişirmemeye de dikkat etmeniz gerekir. Çünkü bu biberlerin kalınlıkları farklı olduğu için, pişme süreleri de farklıdır. Bu yüzden aynı tür biberleri bir arada pişirmeniz daha lezzetli sonuçlar elde etmenizi sağlar.
Bakınız; Zeytinyağlı biber dolması
Şunlara da göz atın;