Dolmalık Biber Nasıl Seçilir: Dişi Biber Mi, Erkek Biber Mi?
Dolmalık biber alırken nelere dikkat etmek gerekir? Dişi biber mi, erkek mi daha iyi? İşte, dolmalık biber alırken dikkat edilmesi gerekenler:

Dolmalık biber, nighthade familyasına ait bir sebzedir. Orta ve Güney Amerika'ya özgü olan dolmalık biber, yemeklerde sıklıkla kullanılır. Genellikle yeşil renkli dolmalık biberler tercih edilse de, kırmızı ve sarı gibi farklı renk seçenekleri de vardır. İçeriğinde birçok vitamin barındıran dolmalık biberler, adından anlaşılacağı üzere genelde dolma yapımında kullanılır. Ancak çiğ ve pişmiş olarak salata ve ana yemeklerde de kullanılabilir.

Dolmalık Biber Nasıl Seçilir?

Dolmalık biber erkek ve dişi biber olarak ikiye ayrılır. Bu iki biber türünü anlamanız için en net fark, alt kısımlarında bulunan yumrulardır. Erkek biberlerin tabanlarında 3 adet yumru bulunur, dişi biberlerde ise 4 adet yumru bulunur. 

  1. Erkek biberler, kalın kabukludur ve tohum sayıları daha azdır. Dişi biberler ise ince kabukludur ve tohumları çok fazladır. 
  2. Dişi biberler genelde dolma yapımında kullanılır ve çiğ tüketilebilir. Kahvaltılıklarda ve salatalarda yaygın olarak kullanılır.
  3. Erkek biberler ise ana yemeklerde ve sulu yemeklerde kullanılır. Dişi bibere göre daha acı bir tadı vardır.
  4. Dişi biberlerin tadı daha tatlımsıdır. Erkek biberler ise hafif acımsı bir tada sahiptir. Kabukları daha kalın olduğu için yemekler için daha uygundur. 
  5. Dişi biberlerin dört yumrusu olduğu için, tencereye yerleştirilmesi daha kolaydır ve daha iyi bir şekilde dik durabilir. 
  6. Dişi biberler daha çabuk pişer, erkek biberlerin pişme süresi daha uzundur. 

Dolmalık biber seçerken, ilk dikkat edilmesi gereken nokta yapılacak yemeğin belirlenmesidir. Eğer dolma yapacaksanız, dişi biberler ince kabukları, daha çabuk pişmesi ve hafif tatlımsı tadıyla daha iyi bir seçim olacaktır. Salata yaparken eğer hafif bir salata yapacaksanız dişi, daha acımsı bir salata yapacaksanız erkek biber kullanabilirsiniz. Ana yemek ve sulu yemeklerde biber kullanacaksanız, seçiminizi erkek biberden yana kullanmanız gerekir.

Ek olarak, dişi ve erkek biberleri aynı tencerede pişirmemeye de dikkat etmeniz gerekir. Çünkü bu biberlerin kalınlıkları farklı olduğu için, pişme süreleri de farklıdır. Bu yüzden aynı tür biberleri bir arada pişirmeniz daha lezzetli sonuçlar elde etmenizi sağlar.

Bakınız; Zeytinyağlı biber dolması

Şunlara da göz atın;

  1. Değişik dolma tarifleri
  2. Yeşil dolmalık biber nasıl yetiştirilir?
  3. Biber dolmasının yanına ne gider?
  4. Zeytinyağı nasıl seçilir?
  5. Asma yaprağı nasıl seçilir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı