Ham maddesi demir olan döküm tava ve tencerelerin en önemli özelliği, hiçbir kimyasal ürün içermemeleridir. Diğer tencere türlerine göre daha sağlıklı olan döküm tencere ve tavalar, doğru kullanıldığında yemeklerin lezzetini arttırır. Tüm pişirme yöntemlerine uygun olan döküm tencere ve tavalar, uygun bir şekilde yıkandığında uzun süre muhafaza edilebilir. Peki, döküm tava ve tencerelerin faydaları nelerdir, nasıl kullanılır ve temizlenir? İşte, döküm tava ve tencere kullanım rehberi:
Döküm tava ve tencereler ikiye ayrılır; Emaye kaplı, kaplamasız. Emaye kaplı döküm tencereleri normal bir şekilde kullanabilirsiniz. Ancak kaplaması döküm tencere ve tavalar, kaplamalı olanlara göre daha az dayanıklıdır. Kaplaması döküm tava ve tencereleri kullanmadan önce ''seasoning'' işlemi uygulanmalıdır. Bu işlem sayesinde, kaplamasız döküm tavalar, daha sağlıklı ve güvenlikli hale gelir.
Döküm tava ve tencereleri hem ocakta, hem de fırında kullanabilirsiniz. Ancak mikrodalgada kullanmaya uygun değildir. Daha önce bahsettiğimiz gibi döküm tencerelerde soteleme, kavurma, kızartma gibi tüm pişirme yöntemleri uygulanabilir. En çok et ürünlerinde kullanılsa da, dökün tava ve tencereleri, birçok yemek ve tatlıda kullanabilirsiniz.
Bu yöntem yalnızca kaplamasız döküm tencere ve tavalarda kullanılmaktadır. Emaye kaplamalı olan ürünler, direkt kullanılabilir.
Seasoning işlemi için; Dökün tava veya tencerenizi bulaşık süngeri ve deterjanıyla güzelce temizleyin ve bol su ile durulayın. Ardından kağıt havluyla çok bastırmadan kurulayın. Daha sonra ısıya dayanıklı bir yağı (zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, susam yağı vb.) ile tava veya tencerenin içini yağlayın. Fazla yağı kağıt havlu ile aldıktan sonra, önceden ısıtılmış fırının içerisine ters bir şekilde yerleştirin. Döküm tencere veya tavayı 180 derecede 1 saat boyunca pişirin. Daha sonra fırını kapatın fakat tavayı fırından çıkartmayın. Yaklaşık 1 buçuk saat, döküm tencere soğuyana kadar, bu şekilde bekletin. Bu işlem kaplamasız döküm tencere ve tavaların daha dayanıklı olmasını sağlar. Aynı zamanda yemeklerin lezzetini de arttırır.
Döküm tava ve tencereleri temizlerken uygulayabileceğiniz 2-3 farklı yöntem vardır; Döküm tava ve tencereler, bulaşık makinesinde yıkanmaya uygun değildir. Döküm tava ve tencereler, elde yıkanmalı, yıkama işleminin ardından durulanmalı ve temiz bir bezle kurulanmalıdır. Özellikle yıkadıktan sonra kurutmayı unutmamak çok önemlidir. Aksi takdirde döküm tava, kısa süre içinde paslanmaya başlayacaktır. 'Döküm tencerede asidik yemekler pişirilmez, yoksa zehirli hale gelir.' sözünü elbet bir kez duymuşsunuzdur. Aslında kaliteli demir döküm ürünleri ve seasoning işleminden geçirilen çizilmemiş döküm tencereler, asidik yemeklerin pişirilmesinde tehlike oluşturmaz. Ancak üretim aşamasında ucuza kaçılmış döküm ürünleri, asitle reaksiyona girdiğinde tehlikeli ve sağlıksız bir hale gelebilir. Bu yüzden eğer döküm ürünlerinizin kalitesinden eminseniz, kullanmanızda sakınca yoktur. Fakat emin değilseniz, asitli yemekleri pişirirken farklı mutfak gereçleri kullanmaya özen gösterin, sağlığınızı tehlikeye atmayın. Döküm tava ve tencere alırken dikkat edilmesi gereken ilk nokta, kaplama veya saf olup olmadığına bakılmasıdır. Üzerinde hiçbir kaplama kullanılmayan saf döküm tencereler, en sağlıklı demir döküm ürünleridir. Kaplama ürünleri ise emaye ve seramik olmak üzere ikiye ayrılır. Seramik döküm tencereler, çatlaklar yüzünden paslanabilir ve 200'den fazla ısıya maruz kalınca zararlı kimyasallar açığa çıkabilir. Emaye döküm tencereler ise zararlı olmadıkları için en çok tercih edilen modellerdendir. Şunlara da göz atın;Döküm Tava ve Döküm Tencere Nasıl Temizlenir?
Döküm Tava Bulaşık Makinesinde Yıkanır Mı?
Döküm Tencereyi Kullanırken ve Temizlerken Asla Yapılmaması Gerekenler
Döküm Tencerede Asidik Yemekler Pişirilir Mi?
Döküm Tencere ve Tava Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?