Diyabet Hastaları Patates Yiyebilir Mi?
Fırınlanmış, püresi, kızartılmış, haşlanmış veya buğulanmış olsun, patates insan diyetindeki en popüler yiyeceklerden biridir. Peki diyabet hastaları patates yiyebilir mi? İşte, diyabet hastaları patates yiyebilir mi:

Fırınlanmış, püresi, kızartılmış, haşlanmış veya buğulanmış olsun, patates insan diyetindeki en popüler yiyeceklerden biridir. Potasyum ve B vitaminleri bakımından zengindirler ve cilt harika bir lif kaynağıdır. Ancak şeker hastalığınız varsa patatesleri sınırlamanız veya bunlardan kaçınmanız gerektiğini duymuş olabilirsiniz. Aslında, diyabetli kişilerin ne yemesi ve ne yememesi gerektiği konusunda birçok yanlış anlama var. Pek çok insan, patateslerin karbonhidrat bakımından yüksek olması nedeniyle şeker hastalığınız varsa tüketmemeniz gerektiğini varsayıyor. Gerçek şu ki, şeker hastalığı olan kişiler patatesleri birçok şekilde yiyebilirler, ancak bunların kan şekeri düzeyleri ve uygun porsiyon boyutu üzerindeki etkilerini anlamak önemlidir. Bu yazıda sizlere şeker hastalığı ve patates ilişkisinden bahsettik. İşte, diyabeti olanlar patates tüketebilir mi:


Patates Kan Şekeri Seviyelerini Nasıl Etkiler?

Diğer karbonhidrat içeren yiyecekler gibi patates de kan şekerini yükseltir. Onları yediğinizde, vücudunuz karbonhidratları kan dolaşımınıza giren basit şekerlere ayırır. Bu genellikle kan şekeri seviyelerinde ani yükselme olarak adlandırılır. Daha sonra insülin hormonu, şekerlerin enerji için kullanılabilmesi için hücrelerinize taşınmasına yardımcı olmak için kanınıza salınır. Şeker hastalığı olan kişilerde bu süreç o kadar etkili değildir. Şeker kandan hücrelere gitmek yerine dolaşımda kalır ve kan şekerini daha uzun süre yüksek tutar. Bu nedenle, yüksek karbonhidratlı yiyecekler ve/veya büyük porsiyonlar yemek diyabetli kişiler için zararlı olabilir.

Aslında, kötü yönetilen diyabet kalp yetmezliği, felç, böbrek hastalığı, sinir hasarı, ampütasyon ve görme kaybı ile bağlantılıdır. Bu nedenle, genellikle diyabetli kişilerin sindirilebilir karbonhidrat alımlarını sınırlamaları önerilir. Bu, günde 20-50 gramlık çok düşük bir karbonhidrat alımından günde 100-150 gramlık orta düzeyde bir kısıtlamaya kadar değişebilir.

Patateste Ne Kadar Karbonhidrat Var?

Patates yüksek karbonhidratlı bir besindir. Bununla birlikte, karbonhidrat içeriği pişirme yöntemine bağlı olarak değişebilir. İşte farklı şekillerde hazırlanmış 75-80 gram patatesin karbonhidrat miktarı:

  1. Çiğ: 11.8 gram
  2. Haşlanmış: 15.7 gram
  3. Pişmiş: 13.1 gram
  4. Mikrodalgada: 18.2 gram
  5. Fırında pişmiş patates kızartması: 17,8 gram
  6. Derin yağda kızartılmış: 36,5 gram

Ortalama bir küçük patatesin (170 gram ağırlığında) yaklaşık 30 gram karbonhidrat ve büyük bir patatesin (369 gram ağırlığında) yaklaşık 65 gram içerdiğini unutmayın. Böylece, tek bir öğünde yukarıda listelenen karbonhidratların iki katından fazlasını yiyebilirsiniz.


Glisemik İndeks Olarak Patates

Düşük GI diyeti, diyabetli kişilerin kan şekeri düzeylerini yönetmenin etkili bir yolu olabilir. Glisemik indeks (GI), bir gıdanın 100 gram beyaz ekmek gibi bir kontrole kıyasla kan şekerini ne kadar yükselttiğinin bir ölçüsüdür. GI değeri 70'in üzerinde olan gıdalar yüksek GI olarak kabul edilir, bu da kan şekerini daha hızlı yükselttikleri anlamına gelir. Öte yandan, GI değeri 55'in altında olan gıdalar düşük olarak sınıflandırılır. Genel olarak, patatesler orta ila yüksek GI'ye sahiptir. Bununla birlikte, porsiyon boyutunu veya pişirme yöntemini hesaba katmadığı için tek başına GI, bir gıdanın kan şekeri seviyeleri üzerindeki etkisinin en iyi temsili değildir. Bunun yerine glisemik yükü (GL) kullanabilirsiniz. Bu, bir porsiyondaki gerçek karbonhidrat sayısının 100'e bölünmesiyle çarpılan GI'dir. 10'dan küçük bir GL düşük, 20'den büyük bir GL yüksek olarak kabul edilir. Genel olarak, düşük GI diyeti günlük GL'yi 100'ün altında tutmayı amaçlar.

Patates Yemenin Riskleri

Şeker hastalarının çoğunun patates yemesi güvenli olsa da, tükettiğiniz miktarı ve türlerini göz önünde bulundurmak önemlidir. Patates yemek hem tip 2 diyabet riskinizi artırır hem de mevcut diyabeti olan kişiler üzerinde olumsuz etkileri olabilir. 70.773 kişiyle yapılan bir araştırma, haftada her 3 porsiyon haşlanmış, püre veya fırında patates için tip 2 diyabet riskinde %4'lük bir artış olduğunu ve patates kızartması için riskin %19'a yükseldiğini buldu. Ek olarak, kızarmış patates ve patates cipsi, kan basıncını artırabilecek, HDL (iyi) kolesterolü düşürebilecek ve kilo alımı ve obeziteye yol açabilecek yüksek miktarda sağlıksız yağ içerir - bunların tümü kalp hastalığı ile ilişkilidir. Bu, genellikle kalp hastalığı riski yüksek olan diyabetli kişiler için özellikle tehlikelidir. Kızarmış patatesler ayrıca kalorilerde daha yüksektir ve bu da istenmeyen kilo alımına katkıda bulunabilir.


Patates Yerine Kullanılabilecek Gıdalar

Şeker hastalığınız varsa patates yiyebilmenize rağmen, yine de onları sınırlamak veya daha sağlıklı seçeneklerle değiştirmek isteyebilirsiniz. Aşağıdaki gibi yüksek lifli, düşük karbonhidratlı ikameler;

  1. Havuç ve yaban havuç; Her ikisi de düşük GI ve GL'dir ve 80 gram porsiyon başına 10 gramdan az karbonhidrat içerir. Haşlanmış, buğulanmış veya fırınlanmış harikalar.
  2. Karnabahar; Bu sebze, haşlanmış, buğulanmış veya kavrulmuş patatese mükemmel bir alternatiftir. Karbonhidratta çok düşüktür, bu da onu çok düşük karbonhidrat diyeti yapan insanlar için müthiş bir seçenek haline getirir.
  3. Kabak; Bunlar karbonhidrat bakımından düşüktür ve düşük ila orta GI'ye ve düşük GL'ye sahiptir. Fırınlanmış ve patates püresi için özellikle iyi bir alternatiftirler.
  4. Tatlı patates; Bu sebze, bazı beyaz patateslerden daha düşük bir GI'ye sahiptir ve orta ile yüksek GL arasında değişir. Bu yumrular aynı zamanda harika bir A vitamini kaynağıdır.
  5. Baklagiller ve mercimek; Bu kategorideki gıdaların çoğu karbonhidrat bakımından yüksektir, ancak GL'si düşüktür ve lif bakımından zengindir. Bununla birlikte, kan şekeri düzeylerini artırmaya devam ettikleri için porsiyon boyutlarına dikkat etmelisiniz.

Yüksek karbonhidratlı gıdalardan büyük porsiyonlardan kaçınmanın bir başka iyi yolu da tabağınızın en az yarısını brokoli, yapraklı yeşillikler, karnabahar, biber, yeşil fasulye, domates, kuşkonmaz, lahana, Brüksel lahanası, salatalık gibi nişastalı olmayan sebzelerle doldurmaktır.


Şunlara da göz atın;

  1. Patates ne zaman ekilir?
  2. Tatlı patates nedir?
  3. Patatesin faydaları nelerdir?
  4. Soğanın sağlığa faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Fines Herbes Nasıl Yapılır?
Salçanın Küfünü Tek Malzemeyle Engelleyin
Siyah Mercimek Nedir, Nasıl Pişirilir?
Küf Mutfakta Nerelere Saklanır?
21 Ekim 2024 Masterchef: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?
Romatizmaya Ne İyi Gelir?