Diş fırçalamak orucu bozar mı?
Ramazan ayı geldi. Ramazan ayı ile beraber oruç, beslenme ve orucu bozan durumlara ilişkin aramalar internette çok arananlar arasında. Bu yazıda diş fırçalamak orucu bozar mı? sorusunun yanıtına bakıyoruz.

Ramazan ayının gelmesiyle beraber oruç tutanlar için hem beslenme önerileri hem de oruçla ilgili aramalar oldukça arttı. İnternette yanıtı en çok aranan sorular arasında diş fırçalamak orucu bozar mı? sorusu da var. İşte bu sorunun yanıtları:

Diyanet İşleri Başkanlığı orucu bozan durumlara ilişkin yaptığı açıklamada "Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer. Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir" diyor.


DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet diş fırçalamak orucu bozar mı sorusuna şu yanıtı vermiş: Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.


ORUÇLUYKEN AĞIZ KOKUSUNA KARŞI 8 ÖNERİ


Oruç tutarken ağız kokusuna karşı alınabilecek bazı önlemler ise şöyle:

  1. İmsaktan önce ağzınızı iyice yıkayın 
  2. Dişlerinizi iyice fırçalayın. Ağız kokusuna neden olan tüm yemek artıklarını diş ipi kullanarak çıkarın; tek başına fırçalamak diş yüzeyinin belli bir bölümünü temizler.
  3. Dilinizi temizleyin
  4. Sigarayı bırakın. Tütün kokusu nefesinizi kötüleştirir, ayrıca sigara tükürük üretimini azaltabilir, bu nedenle ağız kokusu oluşabilir.    
  5. Sağlıklı, dengeli beslenin ve güçlü aromalı veya baharatlı yiyecekler yemekten kaçının.
  6. Ağzınızdaki bakteri miktarını artırabileceğinden şekerli yiyecek ve içecekleri azaltın. Şeker oranı yüksek yiyecekler veya içecekler, ağız kokusuna neden olan bakterilerin çoğalmasına neden olabilir.
  7. Meyve ve sebze tüketmek tükürük üretimini artırabilir ve ağız kokusuna neden olan bakterilerin gelişimini baskılayabilir.
  8. Sahurda ve iftarda su içmeyi ihmal etmeyin.


AĞIZ KOKUSUNA YOL AÇAN FAKTÖRLER

Tükürük, gıda atıklarının temizlenmesinde önemli bir rol oynar ve ağız boşluğunda bakteri üremesini engeller. Azalan tükürük üretimi, bakterilerin ağızda daha hızlı çoğalmasına neden olur. Bakteriler, hoş olmayan bir koku yayan ve ağız kokusuna neden olan gazlar üretebilir.

  1. Ağız kuruluğu (Kserostomi). Bu durum genellikle ağız kokusunun önemli bir parçasıdır. Tükürük üretiminde büyük bir azalma olduğunda, ağız kendini temizleyemez ve yiyeceklerin geride bıraktığı artıkları ve parçacıkları çıkaramaz. Ağız kuruluğuna bazı ilaçlar, tükürük bezi bozukluğu veya her zaman burun yerine ağızdan nefes alma neden olabilir.
  2. Nadiren diş fırçalamak, dili temizlememek
  3. Boşluklar, 
  4. Diş eti iltihabı ve stomatit dahil olmak üzere diş ve ağız ile ilgili sorunlar
  5. Yüksek mide asidi hastalığı (GÖRH), diyabet, böbrek hastalığı, karaciğer sorunları veya solunum yolu enfeksiyonları gibi belirli hastalıklar
  6. Sigara alışkanlığı
  7. Sağlık durumu ( Örneğin solunum yolu enfeksiyonu, burun, nefes borusu veya akciğer enfeksiyonu, kronik bronşit, kronik sinüzit, şeker hastalığı, bir karaciğer veya böbrek bozukluğu)

AĞIZ KOKUSUNU GİDERMEK İÇİN 11 ÖNERİ

Ağız kokusu tipik olarak bakterilerin olduğu ağızdan kaynaklanır. Yemek yenildiğinde dişlere yiyecek parçaları takılır. Bakteriler bu yiyecek parçaları üzerinde büyür ve kötü kokulu kükürt bileşikleri açığa çıkarır. Bu nedenle ağız kokusunun en yaygın nedeni kötü diş hijyenidir. Dişler fırçalanmaz, diş ipi kullanılmazsa ağızdaki bakteriler dişlerde plak olarak bilinen bir tabaka oluşturur. Bu bakteri plakları düzenli fırçalanmazsa kötü bir koku üretir ve zamanla diş çürümesine sebep olur. Ağız kokusuna karşı 11 öneri ise şöyle:

  1. Dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeyin, ağzınızı temizlemek için diş ipi kullanın ve dişleriniz arasında sıkışan ve daha sonra kötü koku yayan yiyecek artıklarını çıkarın.
  2. Dilinizi fırçalayın.
  3. Sigarayı bırakın
  4. Elma, armut, havuç, kereviz ve salatalık gibi atıştırmalıklar tükürük üretimini teşvik eder ve ağız kokusuna karşı yararlı olabilir.
  5. Çilek gibi C vitamini açısından zengin meyveler yiyin. C vitamini, ağız kokusuna neden olan diş eti hastalıkları ve diş eti iltihabı ile savaşmaya yardımcı olabilir.
  6. Çiğnemenizi sağlayan sağlıklı yiyecekler yiyerek tükürüğünüzün akmasını sağlayın. Havuç ve elmalar çok fazla tükürük gerektirir. 
  7. Kontroller ve diş temizliği için diş hekiminizi ziyaret edin.
  8. Protezleri veya diş aletlerini temizleyin. Bu konuda diş hekiminizin önerilerini alın.
  9. Ağızdaki bakteriler şekeri sever. Bu durum dişleri aşındırır ve ağız kokusuna neden olur. Bunun yerine örneğin akşam yemeğinden şekersiz sakız çiğneyin. Şekersiz sakız plak asitlerine karşı ağzın doğal savunma mekanizması olan tükürüğü uyarabilir.
  10. Diş etlerinizi sağlıklı tutun. Diş eti hastalığı ağız kokusuna neden olur. Bakteriler, dişlerin tabanında koku oluşturan ceplerde toplanır. Çoğu kötü nefes ağızdan kaynaklanır ve iyileştirilmiş diş hijyeni ile tedavi edilebilir.
  11. Bazı durumlarda ağız kokusu böbrek yetmezliği veya enfeksiyon gibi daha ciddi bir durumun işaretidir. Bu nedenle doktorunuza ve diş hekiminize danışın.

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

  1. Unutarak yemek yemek orucu bozar mı
  2. İftar Yemekleri
  3. Sahur Yemekleri
  4. Ramazan İmsakiyesi 2022
  5. Sakız çiğnemek orucu bozar mı?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Ordu Kahvaltı Mekanları: Ordu'da Kahvaltı Yapabileceğiniz 10 Mekan
Kahve Terimleri Sözlüğü: Uzman Olmak İsteyen Herkesin Bilmesi Gereken 37 Kahve Terimi
Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yenir?
14 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Hamilelikte Greyfurt Yenir Mi?
Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk