Diş Apsesi Ağrısına Ne İyi Gelir?
Diş apsesi nedir, neden olur? Diş apsesi belirtileri nelerdir? Diş apsesi nasıl geçer? İşte, evde kolayca uygulayabileceğiniz diş apsesine iyi gelen 6 doğal yöntem:

Diş apsesi, dişte enfeksiyon kaynaklı oluşan irin birikmeleridir. Genellikle stafilokok adı verilen bakteriler nedeniyle oluşan bu apseler, vücudun bakterilere karşı savunmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Apsenin oluştuğu bölgede görülen şiddetli ağrılar, kişiyi rahatsız eder ve bazen dayanılmayacak kadar acı verir. Bu apseler tedavi edilmediğinde, ilerleyen süreçte daha büyük problemlere yol açar. Apse görüldüğünde en kısa zamanda doktora başvurulmalı ve gerekli tedaviler yapılmalıdır. Aksi takdirde tedavi süreci uzar, enfeksiyon diğer dişlere yayılır ve diş kaybı oluşabilir. Ancak apse tedavisi için hemen doktora gidemiyorsanız ve ağrının dinmesini istiyorsanız, evde uygulayabileceğiniz bazı doğal yöntemlerden faydalanabilirsiniz.


Dr. Dt. Cevat Tuğrul Turgut tarafından yazılan 'Diş apsesi nasıl geçer?' yazımıza da göz atın.


Önemli not: Unutmayın ki, bu yöntemler sadece ağrıyı hafifletmek için kısa süreliğine uygulanır ve kesin tedavi değildir. En iyi tedavi için, mutlaka bir diş hekimine başvurmanız gerekir.

Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?

  1. Çiğneme esnasında oluşan ağrılar
  2. Kulağa ve çeneye vuran şiddetli ağrı
  3. Ağızda oluşan kötü koku
  4. Diş etinde ve yanakta şişme, kızarıklık, hassasiyet
  5. Ateş
  6. Tat alamama


Apse Ağrısına Ne İyi Gelir?

  1. Gargara: Tuzlu su veya karbonatlı su ile gargara yapmak, diş çevresindeki iltihabı temizler ve ağrıları hafifletir. Bunun için bir bardak suya, 1 tatlı kaşığı tuz veya karbonat atıp karıştırmanız yeterlidir.
  2. Soğuk kompres: Apsenin olduğu bölgeye dışarıdan soğuk kompres uygulayarak hem şişliği indirebilir, hem de ağrıyı azaltabilirsiniz. 
  3. Elma suyu: Gargara olarak elma suyu veya sumaklı suyu da tercih edebilirsiniz. Bu maddeler, dişteki ağrının hafiflemesine yardımcı olur.
  4. Nane çayı poşeti: Islak ve soğumuş nane çayı poşetini dişin üzerine koymak, ağrıyı hafifletebilir. Ancak nane çayının faydasına dair yeterli bir kanıt yoktur. Çay poşetinin verdiği serinlik, ağrının azalmasına destek olabilir.
  5. Alkol kullanmayın: Alkollü pamuğu dişe bastırmak, halk arasında yaygın olarak bilinen ancak etkisi olmayan bir yöntemdir. Alkol ağrıyı geçici olarak uyuştursa da, enfeksiyonu temizlemez. Rahatlama hissi çok kısa süreli olur. Dişi uyuşturmak için çok fazla alkole ihtiyaç olduğu için, alkol kesinlikle bir ağrı kesici olarak kullanılmamalıdır. Ayrıca bu yöntemin çocuklar için uygulanması çok sakıncalı ve tehlikelidir. 
  6. Karanfil yağı: Karanfil yağında bulunan öjenol, antibakteriyel ve anestezik özelliğe sahiptir. Diş apsesi olarak bölgeye, az miktarda uygulanmalıdır. Karanfil yağı bu bölgeyi uyuşturarak ağrıyı hafifletebilir. Ancak güçlü bir kokuya sahip olduğu için ağzınızın diğer bölümlerine yayılabilir ve tat alma duyunuzu etkileyebilir. Yanlışlıkla bol miktarda karanfil yağını içinize çekerseniz, acil servis bölümünü ziyaret etmeniz gerekebilir.

Daha önce söylediğimiz gibi, bu yöntemler diş apsesini tedavi etmez, yalnızca oluşan ağrıları hafifletir.


Şunlara da göz atın;

  1. Diş ağrısına ne iyi gelir?
  2. Diş fırçası nasıl temizlenir?
  3. Kas ağrılarına ne iyi gelir?
  4. Kol ağrısı nasıl geçer?
  5. Göz yorgunluğuna ne iyi gelir?

Haber Kategorileri

Ne İyi Gelir?

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı