Dibi Tutan Pilav Nasıl Kurtarılır?
Pilavın dibi neden tutar? Pilavın dibi tutarsa ne yapılır? Yanan yemeği kurtarma yolları nelerdir? İşte, dibi tutan pilavı çöpe atmadan kurtarma yöntemleri:

Sofralarda mutlaka kendine yer bulan pilav tarifleri, yemeklerin en lezzetli eşlikçisidir. Kimi zaman ana yemek olarak, kimi zamanda tamamlayıcı olarak sunulur. Klasik pirinç pilavını hazırlamak çok kolay gibi görünse de, bazı durumlarda dibinin tutmasına engel olamıyoruz. ancak dibi tuttu diye tüm pilavı çöpe atacak da değiliz. 'Pilavın dibi tutarsa ne yapılır?' diye merak edenleri böyle alalım. İşte, dibi tutan pilavı kurtarmak için uygulamanız gereken adımlar:

Pilavın Dibi Neden Tutar?

Pilavın dibinin tutmasının birçok nedeni olabilir. Bunların başında kalitesiz pirinç kullanımı, su miktarının doğru ayarlanmaması, kullanılan tava veya tencerenin yanlış seçilmesi gerekiyor. Özellikle pilav yapımında su miktarı yetersiz kalırsa, pirinç çiğ kalır ve piştikçe dibi tutar. İnce yapılı alüminyum ve çelik tencerelerin tabanı ince olduğu için pirinçlerin yanma ihtimali artıyor. Tereyağı ve sıvıyağı az eklemek de pilavın dibinin tutmasına yol açan başlıca sebeplerden. Bu yüzden pilav  yaparken kaliteli pirinç kullanmaya, yapışmaz yüzeyli tencereler kullanmaya, yağ ve su dengesini iyi ayarlamaya dikkat edin.

Püf noktalarıyla nefis bir pilav için, pirinç pilavı tarifine göz atın.

Pilavın Dibi Tutarsa Ne Yapılır?

Diyelim ki her şeye dikkat etmenize rağmen pilavınız tuttu, paniğe kapılmadan hemen ocaktan alın. Pilavı demlemeye bırakmadan önce içerisine 1-2 dilim ekmek koyun. Bu sayede yanık kokusu gidecek ve pilavın tadı güzelleşecektir. 

Eğer demlendikten sonra dibinin tuttuğunu fark ederseniz, yine pilavın üzerine ekmek dilimi yerleştirin ve kapağını kapatın. 2-3 dakika bekledikten sonra, pilavı yanmış kısımlarına dikkat ederek başka bir tencereye aktarın. Bu işlem esnasında yanık kısımları almamaya özen gösterin. Pilavı yeni tencereye aktardıktan sonra hafifçe karıştırın. Ekmek dilimi sayesinde yanık kokusu olmayacak ve lezzeti de tam istediğiniz gibi olacaktır.

Dibi Tutan Tencere Nasıl Temizlenir?

Dibi tutan pilav tenceresini temizlemek için, 2 adet limonu küçük parçalar halinde doğrayın. Tencereye bu limonları yerleştirin. Üzerine 1 tatlı kaşığı karbonat ve bir miktar sıcak su ekleyin. Tencereyi bu şekilde 1-2 saat bekletin. Ardından limon parçalarını çıkartın. Sünger veya tel yardımıyla tencerenin dibinde kalan kalıntıları çıkartabilir ve temizleyebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Yanmış tencere nasıl temizlenir?
  2. Değişik pilav tarifleri
  3. Çorba hazırlarken yapılan hatalar
  4. Sebzeleri pişirirken en çok yapılan hatalar
  5. Mutfakta kullanılan ölçüler

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler