Detoksun diğer bir anlamıda ‘arınma’dır. Bedene uygulanan detoks programları kişinin bedenini belirli bir besin grubundan arındırmak, toksinlerden uzaklaştırmak içindir. Son yıllarda kilo kaybı için de kullanılıyor olsa da asıl amaç detoksifikasyon görevi yapan karaciğer, böbrek gibi organların bir süre yükünü azaltıp bedenin rahatlamasını ve serbest radikallerden uzaklaşmasını sağlamaktır.
Belirli süre çerçevesinde ve ya hayat boyu uygulanan detoks besin grubunun türüne göre değişkenlik gösterebilir. Şeker detoksu, paketli ürün detoksu, fastfood detoksu gibi besinler hayat boyu uygulamaya müsait detoks gruplarıyken; karbonhidrat detoksu, protein detoksu, hayvansal protein detoksu, sıvı detoks gibi detokslar belirli süreyi aşmadan uygulanmalıdır. Çünkü vücudumuzun yapıtaşı olan aminoasitlerin bütünü proteindir, uzun süre protein desteği almadan beslenme kas kaybına, B12 eksikliğine, hücre yenilenmesinin yavaşlamasına ve birçok negatif etkiye sebep olabilir. Karbonhidrattan yoksun beslenmenin sonuçlarından biri ise konsantrasyon eksikliği olabilir. Çünkü beynin enerji için kullandığı tek besin grubu karbonhidratlardır. Bunun yanında, su kaybına, halsizliğe, hipotansif ve hipoglisemi durumlarına, uyku düzensizliğine, kas ağrılarına, idrarda, ağızda ve tende kokuya neden olabilir. Bu yüzden özel bir sağlık sorununa yönelik planlanmamış diyetler ise uzun süre uygulanması sakıncalıdır.
Sıvı detokslar ise literatürde yer almayan, hızlı kilo kaybı sağlayan ancak normal beslenmeye geçildiğinde verilen kilonun neredeyse tamamının geri alındığı bir diyet türüdür. Vücut bu diyet yönteminden gerekli enerjiyi, makro ve mikro besin ögesi ihtiyaçlarını karşılayamaz. Bu yüzden sıvı detoks sağlık açısından tercih edilmeyen bir yöntemdir.
BESLENMENİZİ SORGULAYIN!
Eğer günlük hayvansal besin tüketiminiz oldukça fazlaysa yada çok fazla ekmek, börek tarzı hamur işleri ve ya tatlı, çikolata, pasta, kurabiye gibi şekerden zengin besleniyorsanız detoksifikasyon görevi gören organlarınızın dinlenmesi için hangi grubu fazla kaçırıyorsanız bir süre o besin grubuna beslenmenizde ara verebilirsiniz.
MEVSİM BESİNLERİ İLE DETOKS!
Et, tatlı, hamurişi bolca tükettiniz artık bedeninizin inzivaya çekilme zamanı. Şimdi mevsime ait sebze ve meyveleri şöyle bir gözünüzün önüne getirin ve her öğününüzde ağırlıklı tükettiğiniz besinlerden çok mevsim sebze-meyvelerine yer verin.
NASIL MI?
Sizin için örnek günlük bir menü planladım. Unutmayın detoks tüm besin gruplarından uzak durmak demek değil organlarımızı yormayacak ve bedenimizin ihtiyacını karşılayacak minimum seviyede besin gruplarına yer verip, ağırlıklı olarak bitkisel beslenmektir. Eğer temelde protein ve yağ ihtiyacınızı yeterli seviyede karşıladığınıza inanıyorsanız bu beslenme türünü hayat boyu sürdürebilirsiniz. Listenizdeki gibi beslenerek tokluk hissi geldiği an yemeği bıraktığınızda 1 haftada en az 1 kg verdiğinizi göreceksiniz.
SABAH:
1 fincan demlenip soğutulmuş yeşil çay
Maydanoz
Salatalık
Ananas/yeşil elma/kivi
Yulaf ezmesi
Tarçın
Taze zencefil
Çiğ badem/ceviz/çiğ fındık
Tüm malzemeler mix edilip içilebilir veya ayrı ayrı da tüketilebilir.
1 adet haşlanmış yumurta
ARA:
Ayva/nar/armut/portakal/mandalina
Çiğ badem/ceviz/kaju
ÖĞLEN:
Sebze çorbası (unsuz ve kremasız kabak/mantar/brokoli/lahana/ıspanak/pırasa/pancar)
Mevsim yeşillikleri ve bol limon ile ton balıklı salata + haşlanmış kinoa
ARA:
Kuru meyve
Şekersiz fıstık ezmesi
Şekersiz bitki çayı
AKŞAM:
Kurubaklagil (yeşil mercimek/ kırmızı mercimek/barbunya/nohut/fasuulye vb)
1 porsiyon mevsim yeşilliklerinden bol limonlu salata
ARA:
Sade kefir
Greyfurt/muşmula
Yazar:
Dyt. Merve Sungur
linkedin.com/merve-bircihan-sungur
Şunlara da göz atın;