Derin Yağda Kızartmak İçin En Sağlıklı Yağlar
Derin yağda kızarmış lezzetleri birçoğumuz çok sever. Peki hangi yağlar derin yağda kızartmak için daha sağlıklıdır. Sizler için derin yağda kızartmaya uygun yağları listeledik. İşte, derin yağda kızartmaya uygun en sağlıklı yağlar:

Derin yağda kızartılmış yiyecekler birçok geleneksel mutfakta rol oynar ve fast food endüstrisinin temelini oluşturur. Bununla birlikte, derin yağda kızartılmış yiyeceklerin sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Bu, kısmen ne sıklıkta yediğinize, aynı zamanda kullandığınız yağın türüne ve nasıl kullandığınıza bağlı olacaktır. Bu yazıda sizler için derin yağda kızartmaya en uygun yağlardan bahsettik. İşte, derin yağda kızartmaya uygun yağ çeşitleri;

Derin Yağda Nasıl Kızartma Yapılır?

Derin kızartma, yiyecekleri sıcak yağa batırarak pişirmeyi içerir. İdeal sıcaklık 176–190°C civarındadır. Bir yiyeceği bu sıcaklıkta yağa batırmak, yüzeyinin neredeyse anında pişmesine neden olur. Pişirirken yağın nüfuz edemediği bir tür conta oluşturur. Aynı zamanda yemeğin içindeki nem buhara dönüşerek yemeği içeriden pişirir. Buhar ayrıca yağı yiyeceklerden uzak tutmaya yardımcı olur. Ancak, doğru sıcaklığa sahip olmanız gerekir:

  1. Çok düşükse ve yağ yiyeceğe sızarak yağlı hale gelir,
  2. Çok yüksek ve yiyecekleri kurutabilir ve yağı oksitleyebilir.


Yağların Isının Satabil Olması Gerekir

Bazı yağlar diğerlerinden daha yüksek sıcaklıklara dayanabilir. Yemek pişirmek için sağlıklı bir yağ yüksek bir duman noktasına sahip olmasıdır.  Daha yüksek seviyelerde doymuş yağ içeren yağlar, ısıtıldığında daha stabil olma eğilimindedir. Çoğunlukla doymuş ve tekli doymamış yağlar kızartma için iyidir. Bununla birlikte, çok miktarda çoklu doymamış yağ içeren yemeklik yağlar kızartma için daha az uygundur. Bunun nedeni, çoklu doymamış yağların kimyasal yapılarında iki veya daha fazla çift bağ içermesidir. Bu çift bağlar oksijenle reaksiyona girebilir ve yüksek ısıya maruz kaldığında zararlı bileşikler oluşturabilir. Lezzet de önemlidir. Derin kızartma yaparken, genellikle nötr aromalı yağlar tercih edilir.


Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı iyi bir seçim olabilir. Çalışmalar, 180 °C 8 saat sürekli derin kızartmadan sonra bile kalitesinin hala kabul edilebilir olduğunu göstermiştir. Hindistan cevizi yağındaki yağ asitlerinin %90'ından fazlası doymuştur ve bu da onu ısıya dayanıklı hale getirir.


İç Yağlar

İç yağlar yani hayvansal yağlar, derin kızartma için mükemmel seçenekler olabilir. Avantajlar şunları içerir:

  1. Yemeğe kattıkları lezzet ve gevreklik
  2. Kızartıldığında hasara direnme yetenekleri

Hayvansal yağlardaki yağ asitlerinin çoğu doymuş ve tekli doymamış. Bu onları yüksek ısıya dayanıklı hale getirir. Ancak yağ asidi içeriği, hayvanın diyetine bağlı olarak değişebilir. Tahılla beslenen hayvanların yağ depolarında, merada yetiştirilen veya otla beslenen hayvanlara göre daha fazla çoklu doymamış yağ asidi bulunabilir.

Diğer Yağ Seçimleri

Birkaç iyi seçenek daha var.

  1. Zeytinyağı

Zeytinyağı en sağlıklı yağlardan biridir. Hayvansal yağlar gibi tekli doymamış yağ asitlerinde yüksek olduğu için ısıya dayanıklıdır. Bunların yalnızca bir çift bağı vardır ve bu da onları nispeten kararlı kılar. Bir çalışmada, araştırmacılar zeytinyağını aşırı derecede oksitlenmeden önce fritözde 24 saatten fazla kullandı. Teorik olarak, bu onu derin kızartma için mükemmel bir seçim yapar. Ancak zeytinyağının aroması ve kokusu uzun süre ısıtıldığında bozulabilir.

  1. Avokado yağı

Avokado yağı, zeytinyağına benzer bir bileşime sahiptir. Esas olarak, bazı doymuş ve çoklu doymamış yağların karıştırıldığı tekli doymamış. Rafine avokado yağı, 270°C gibi yüksek bir duman noktasına ve hafif cevizli bir tada sahiptir.

  1. Fıstık yağı

Yerfıstığı yağı olarak da bilinen fıstık yağı, yaklaşık 230°C gibi yüksek bir duman noktasına sahiptir. Nötr bir tada sahip olduğu için derin kızartma için popülerdir.

  1. Palmiye yağı

Palm yağı çoğunlukla doymuş ve tekli doymamış yağlardan oluşur, bu da onu derin kızartma için mükemmel bir seçim haline getirir. Özellikle kırmızı palmiye yağı olarak bilinen rafine edilmemiş çeşidi kullanırsanız, lezzet nötr olabilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Kızarmış yiyecekler neden kötü?
  2. Evdeki kızartma kokusu nasıl gider?
  3. Kızartma yağı kaç kere kullanılır?
  4. Kullanılmış yağdan nasıl kurtulunur?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı