Derin Dondurucudaki Gıdalar Nasıl Saklanır?
Derin dondurucu, gıdaları en uzun süre saklamanıza yardımcı olan bir beyaz eşyadır. Ancak derin dondurucu doğru şekilde kullanılmazsa, gıdalar bozulabilir. Dyt. Rıdvan Arslan, gıdaları derin dondurucuda saklama yöntemlerini anlattı.

Mutfakta yaygın olarak kullanılan derin dondurucu, besinlerin uzun süre saklanmasına imkan tanır. Özellikle Kurban Bayramı döneminde çok ihtiyaç duyulan derin dondurucu, sebze, et, içecek gibi gıdaların bozulmasını önler. Derin dondurucu, gıdaların besin değerini koruyarak saklanmasını sağlar. Ancak yanlış kullanıldığı takdirde içindeki gıdalar bozulabilir ve sağlık açısından tehlikeler oluşabilir.

Gıdalar Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

  1. Derin dondurucuya koyacağınız gıdaların kaliteli ve taze olması gerekir.
  2. Dondurucuya yeni bir gıda koyarken, tamamen donmuş bir gıdanın yanına koymayın.
  3. Besinleri, saklama kaplarına koyarak daha kolay bir şekilde saklayabilirsiniz. Eğer besinleri hiç kapatmadan buzluğa koyarsanız, 'donma yanığı' oluşacaktır.
  4. Gıdaları donduracağınız zaman cam kavanoz veya cam ürünler kullanmayın. Çünkü cam, derin dondurucunun soğuğu yüzünden patlayabilir.
  5. Besinleri özel dondurma kapları, buz poşetleri veya kilitli poşetler ile kapatın. Ürünleri paketlerden hava almamasına dikkat edin.

  1. Derin dondurucudaki besinlerin birbirine temas etmemesine dikkat edin. Et, tavuk gibi gıdaları, dondurulmuş meyvelerle yan yana koymayın.
  2. Buzluğa yeni koyacağınız besinleri arkalara yerleştirin. önceden koyduğunuz gıdalar ise ön kısımda bekletilmelidir. Bu sayede tarihi geçmeden ilk koyduğunuz besinleri tüketebilirsiniz.
  3. Besinleri derin dondurucuya koymadan 8 saat önce buzdolabında bekletin. Bu sayede ani ısı değişimlerinin önüne geçebilirsiniz.
  4. Derin dondurucunun fişini çekmeyin ve kapağını sık sık açmayın.
  5. Derin dondurucuyu, doğrudan güneş ışığı almayacak serin bir yere yerleştirin.
  6. Donduracağınız besinlerin üzerine tarih etiketi yapıştırın. Ayrıca besinin ismini de yazın. 

Besinleri Derin Dondurucuda Saklama Süresi

  1. Kırmızı et, derin dondurucuda yaklaşık 12 ay saklanabilir.
  2. Tavuk ve hindi eti, 9-12 ay arası muhafaza edilir.
  3. Temizlenmiş ve ayıklanmış balıklar kendi içinde ayrılır. Yağlı balıklar en fazla 4-8 ay, yağsız balıklar ise 8-12 ay muhafaza edilebilir.
  4. Ekmek, yufka ve lavaş gibi besinler, derin dondurucuda 4 aya kadar saklanabilir.
  5. Sos, çorba, kek, kurabiye gibi gıdalar, 6-12 ay arası saklanabilir.
  6. Sebzeler de derin dondurucuda 6 ay muhafaza edilir. Ancak dondurucuya koymadan önce mutlaka sebzeleri yıkayın, soyun ve dilimleyin. Ardından poşetleyerek derin dondurucuya yerleştirin.

Derin dondurucudaki gıdaları çözdürmek istiyorsanız, bir gün buzdolabında bekletin. Üzerindeki buzlar çözüldükten sonra, oda sıcaklığında bekleterek kullanıma hazır bir hale getirebilirsiniz.

Yazar:

Dyt. Rıdvan Arslan

Şunlara da göz atın;

  1. Derin dondurucu nasıl temizlenir?
  2. Derin dondurucu neden buzlanma yapar?
  3. Derin dondurucuda enerji tasarrufu nasıl yapılır?
  4. Kurban eti nasıl saklanır?
  5. Baklava nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı